Annonce
Debat

Hvorfor bruger Region Midt ikke paramedicinere som supplement til akutlægebilerne?

Arkivfoto: Michael Bager

Læserbrev: Af Jonas Govaerts Nielsen, ambulancebehandlerelev og bestyrelsesmedlem, og Morten Lindkvist, talsperson, Dansk Præhospital Selskab:

TvMidtVest og Dagbladet Holstebro/Struer har den seneste tid vist indslag og skrevet om, at der er problemer med at få speciallæger nok til at bemande akutlægebilerne i Ringkøbing, Holstebro og Lemvig.

Årsagerne kan være mange. Efterslæb efter Covid19 pandemien, stort pres på hospitalerne og/eller en stigende mangel på speciallæger. Det faktum at Region Midt har ti akutlægebiler der skal bemandes, udover AMK og Akutlægehelikopterne spiller naturligvis også en rolle i en tid hvor manglen på speciallæger i anæstesi er forsat stigende.

Annonce

De yngre læger vil naturligvis gerne holde fridage og ferie med familien, og mange af dem lægger i forvejen ekstra timer på sygehusene i en i forvejen presset hverdag.

Paramedicineren vil i mange tilfælde kunne hjælpe borgerne i det vestjyske, indtil ambulancen ankommer, eller i samarbejde med ambulancen som et supplement indtil en anden akutlægebil kan nå frem.


En akutlægebil er altid bemandet med en akutlæge og en lægeassistent. I de fleste tilfælde er lægeassistenten uddannet paramediciner, en uddannelse som også kan bruges til at bemande et én-mands betjent køretøj, det som er kendt som en akutbil. Derfor undrer det Dansk Præhospitalt Selskab, at Region Midt vælger at sende paramedicinere hjem fra de vagter, hvor det ikke er muligt at skaffe læger til akutlægebilen.

Paramedicineren vil i mange tilfælde kunne hjælpe borgerne i det vestjyske, indtil ambulancen ankommer, eller i samarbejde med ambulancen som et supplement indtil en anden akutlægebil kan nå frem. Ud over at det kan virke som spild af ressourcer, der muligvis kunne komme borgerne i det vestjyske til gode, så er det til stor frustration for den enkelte paramediciner, som i stedet for at være til stede for borgerne, sine kolleger og det øvrige beredskab, bliver sendt hjem, når det ikke er muligt at skaffe en akutlæge.

Det står i kontrast til Region Midts målsætning om at uddanne et stort antal paramedicinere.

Det er vigtigt at forstå at paramedicineren ikke kan tilbyde den samme specialiserede behandling som en akutlægebil, behandlingstilbud som i enkelte tilfælde kan være afgørende. Paramedicineren kan dog tilbyde højt specialiseret akutbehandling, og i de nævnte eksempler taler man ikke om at erstatte akutlægen, men sikre et godt tilbud til borgerne, når det ikke er muligt at bemande akutlægebilerne med en akutlæge.

Dansk Præhospital Selskab mener, at en veluddannet paramediciner med minimum otte års kombineret uddannelse og erfaring, må være et meget bedre tilbud til akut syge borgere end den valgte løsning, hvor der hverken sendes akutlæge og lægeassistent eller en paramediciner som støtte til ambulancen.

I Region Nord, Region Syd og Region Sjælland har de mange års erfaring med at anvende paramedicinerens ekstra kompetencer indenfor blandt andet avanceret hjertestopbehandling, livstruende allergiske reaktioner, behandling af livstruende hjertearrytmier, behandling af traumepatienter med pågående blødning og flere andre alvorlige tilstande.

Ved alle livstruende tilstande vil den vigtigste hjælp ofte være et ekstra sæt hænder til behandlingen, som supplement til ambulancen. I de tre nævnte regioner bliver paramedicinerne brugt til bemanding af akutbiler, som supplement til akutlægebilerne.

Dansk Præhospital Selskab undrer sig over denne beslutning og mener, at det er ærgerligt ikke at udnytte disse kompetencer til at hjælpe borgerne, i de tilfælde hvor akutlægebilen ikke kan bemandes. Paramedicineren er uddannet til og eksamineret i at arbejde selvstændigt, og til i nogle tilfælde at stå alene indtil ambulancen ankommer. Region Midt vil hurtigt kunne omstille deres setup og sikre at en lille gruppe af deres paramedicinere, vil kunne hjælpe i tilfælde, hvor akutlægebilen er ude af drift. På den måde vil borgerne i Vestjylland stadigvæk være garanteret hurtig og avanceret behandling.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Manden var alvorligt syg, og Bitten stod med fire børn og alle de udfordringer, der fulgte med: Bare der havde stået en og banket på for at sige, nu skulle jeg nok få hjælp

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Skuffelse i Lemvig-lejren efter pointdeling: - Jeg synes det var tyveri ved højlys dag

Sport For abonnenter

Minut for minut: Lemvig måtte nøjes med det ene point i fredagsgyser i Skive

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Lemvig

Analyse: Nye Borgerlige skal mere end firedoble antallet af stemmer

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Erhverv

Her skal der helst være grus i maskineriet

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Sport For abonnenter

Karakterbogen: 2 mål på 12 afslutninger gør ikke Thymann til en skurk

Lemvig

Ønske i valgkampen: Det skal være let for den pårørende når det er svært

Annonce