Lemvig

Hjem til Lemvig: I andre byer skulle man skynde sig hjem efter fodbolden - det gør vi ikke her

Muligheden for at give parrets tre døtre en opvækst, hvor de selv kunne løbe på legepladsen var én af årsagerne til, at Anders Bagger og Rikke Ydegaard sammen med døtrene Clara og Alma på fem år samt Emilie på halvandet år for et år siden valgte at flytte til Lemvig, hvor Anders Bagger kommer fra. Foto: Jesper Lundsgaard
Natur, havet, blæsten og især Anders' familie var det der trak familie tilbage til Lemvig

Tilbageflyttere: Der er masser af liv i villaen i den østlige del af Lemvig.

Lille Emilie på halvandet år sender det ene charmesmil efter det andet af sted til både mor og far, mens storesøstrene, tvillingerne Alma og Clara på fem år, har travlt med både at tegne, lege, spise kiks og se tv i det store køkken-alrum, der er hjertet i stueetagen af villaen.

Der er masser af plads at boltre sig på i huset, og det er en stor kontrast til den 79 kvadratmeter store lejlighed på anden sal i Vejle, der indtil januar sidste år var hjemmet for pigerne samt deres mor, Rikke Ydegaard og far Anders Bagger.

- Vi var så småt begyndt at se efter et hus, og var også begyndt at kigge på noget i Vejle. Men vi havde ikke rigtigt fået en omgangskreds i byen, selv om vi havde boet der i tre år. På en eller anden måde følte vi, at Vejle var en mellemstation, inden vi ville flytte til en anden by. Vores vennekreds var alle enten i Aarhus, Lemvig eller Skagen, siger Anders Bagger, der er uddannet ergoterapeut og dengang arbejdede på et værested for folk med hjerneskade.

Rikke Ydegaard stammer nemlig fra Skagen, og blev for små tre år siden færdig med sin kandidatuddannelse i biomedicin ved Syddansk Universitet i Odense. Derefter gik hun i gang med et ph.D.-projekt, men med tre små børn var det svært for hende for alvor at komme i gang med projektet og forskningen.

Hun havde i første omgang ikke set, at Lemvig skulle være basen for familien. Men hun lod sig overbevise om byens herligheder.

- Vi kommer begge fra byer tæt på havet, hvor vi godt kan lide, at der er vand i nærheden, der er lidt råt med blæsten, og at der er natur omkring os, siger Anders Bagger.

- Da jeg var på barsel med Emilie, troede jeg, at vi skulle blive, hvor vi var. Jeg havde lige afleveret mit speciale og skulle i gang med ph.D.-projektet. Men jeg kunne også se, at det ville være længe at vente yderligere tre år på at finde et sted for alvor at slå os ned. På det tidspunkt ville de ældste piger være begyndt i skole. Og så trak det meget, at Anders har familie her, supplerer Rikke Ydegaard.

Der er langt mere plads at boltre sig på i et parcelhus i Lemvig end der er i en lille lejlighed på anden sal i Vejle, er Anders Bagger og Rikke Ydegaard enige om. Foto: Jesper Lundsgaard

Det begyndte ved en indflytterfest...

Oprindeligt var Anders Bagger flyttet fra Fabjerg, hvor han er vokset op, til Aalborg for at læse til ergoterapeut. Efter studentereksamen fra Lemvig Gymnasium i 2008 var han først i militæret og arbejdede både i Norge og Lemvig, inden han gik i gang med uddannelsen.

I Aalborg boede han sammen med to andre i en lejlighed. Den ene stammede fra Nordjylland, og ved en indflytterfest var Rikke én af gæsterne. Men Rikke blev ikke kun gæst ved indflytterfesten for Anders, og efter et år kunne han flytte sin uddannelse til Odense og også flytte sammen med Rikke, der samme år som Anders blev student fra gymnasiet i Frederikshavn.

I efteråret 2017 satte parret sig ned for at finde ud af, hvor fremtiden for dem egentlig lå. At blive i Vejle var én mulighed, men byer som Aarhus og Silkeborg var også fristende for parret.

Men det blev afgørende, at Anders Bagger fik et job i sundhedsafdelingen i Lemvig Kommune, hvor han arbejder med at implementere velfærdsteknologi. Og så var der ikke langt fra tanke til handling om, at det nordvestlige Jylland skulle være basen for familien.

- Anders fik jobbet i begyndelsen af december, og vi brugte juleferien på at kigge på hus i Lemvig, inden vi købte i januar. Vi var nået til et punkt, hvor vi bare måtte gøre det, og selv om én af os stod uden arbejde, var vi sikre på, at det nok skulle løse sig. Og det gjorde det jo også, husker Rikke Ydegaard.

Helt enige om, hvor de skulle bo, var de dog ikke. Rikke Ydegaard er vokset op i et rækkehus med masser af børn, legekammerater og naboer omkring sig. Anders Bagger er vokset op på en gård i nærheden af Fabjerg og ville gerne lidt uden for byen.

Men de fandt huset, og de kan begge se masser af fordele ved at bo her.

- Der er et lukket stisystem til skole og børnehaven. Og vi skal bare under en viadukt, så er man næsten nede i byen, siger Anders Bagger, mens Rikke Ydegaard fremhæver de mange børn i området, og at der er godt med plads og legepladser at boltre sig på for de yngste.

- Jeg ville gerne give mine børn de samme muligheder for at komme ud for at lege, som jeg selv husker fra dengang, jeg voksede op, siger Rikke Ydegaard.

- Samtidig er huset stadig så billigt, at vi kunne bo her, selv om vi kun havde én indtægt. Og med to indtægter giver det mere luft i hverdagen, hvis vi eksempelvis vil i Legoland eller ud at rejse, supplerer Anders Bagger.

Mens han hurtigt fik jobbet, indrømmer Rikke Ydegaard, at hun ikke nødvendigvis har taget den bedste uddannelse i forhold til jobmulighederne i Nordvestjylland.

- Som kandidat i biomedicin hænger jobbene ikke på træerne her. Det er mest i universtetsbyerne, hvor der er mulighed for at forske. Men på universitetet fortalte de om, at der findes gode forskerstillinger i Holstebro, og jeg har jo været vant til at pendle fra Vejle til Odense, så det ville ikke betyde noget for mig at skulle køre herfra til Holstebro, siger Rikke Ydegaard, der for tiden er ansat i et vikariat i sundhedsafdelingen i Struer Kommune.

I Lemvig er familien for alvor ved at slå rødder. Anders Bagger spiller serie 5-fodbold i Fabjerg KFUM sammen med flere af de gutter, han voksede op sammen med, og Rikke Ydegaard har gennem en mødregruppe fundet sammen med flere i hendes aldersgruppe, der bor i området.

- Der er faktisk flere i gruppen, der er kommet til Lemvig, fordi deres kærester er vendt hjem, siger Rikke Ydegaard, der kunne mærke en skepsis fra både familie og studiekammerater, da hun bekendtgjorde, at hun skulle bo i Lemvig.

- Især min familie undrede sig meget over, hvad jeg dog ville her. Jeg tror, der er mange, der har en forventning om, at der ikke er noget at lave, og at der slet ikke sker noget her i byen. Men nu kan de godt se, at det er et fedt sted at bo og være, siger Rikke Ydegaard.

Og hun er heller ikke den eneste i omgangskredsen, der er rykket ud af storbyen.

- Jeg synes, der er en tendens til, at flere ikke ønsker at være en del af karriereræset i de større byer, når de får børn. Flere af dem, jeg har studeret med, er flyttet ud og ønsker ikke at bruge så meget tid på deres arbejde, mens børnene er små, har hun bemærket.

En håndfuld er tilbage

Det er dog langt fra alle fra Anders Baggers gymnasieårgang, der har vendt snuden tilbage mod Lemvig, 11 år efter de satte studenterhuen på hovedet og dansede rundt om springvandet på Torvet i Lemvig.

- Der er vel en håndfuld tilbage fra min gymnasietid. Men en af mine gode venner fra folkeskolen bor i Bremdal, og ellers bor der flere i Gudum, Nørre Nissum og andre steder her. Og så har jeg også mine brødre her, siger Anders Bagger, der på fodboldholdet har bemærket en væsentlig forskel mellem at spille fodbold i Odense og Vejle.

- Begge steder kunne holdkammeraterne nærmest ikke komme hurtigt nok hjem, når vi var færdige med træning eller kamp. Her sidder vi og hygger os med en snak over en øl, når vi er færdige med at spille. Det savnede jeg i de andre byer, siger Anders Bagger.

Fabjerg er også et omdrejningspunkt for familien. En gang om ugen er Anders Baggers forældre værter for en fællesspisning, og de henter også de tre piger i vuggestue og børnehave,

Den nære tilknytning med forældrene har også været en del af beslutningen om at vende mod Lemvig for parret.

- Tidligere havde vi nok en ide om, at vi gerne ville bo i nærheden af vores arbejde og så måtte vores forældre pendle til os. Men efter vi har fået børn har vi fundet ud af, at det er bedre, at vi bor tættere på vores forældre, og så må vi pendle til vores arbejde i stedet. Med en opvækst i Skagen har jeg altid været vant til at skulle køre efter tingene, og det betyder ikke så meget, siger Rikke Ydegaard, mens fjernsynet er tunet ind på en episode af Bamses Billedbog, hvilket vækker stor begejstring hos de tre piger.

0/0
Annonce
Lemvig

For sent at lave om - yngste skolebørns skoledag bliver ikke ændret

Lemvig For abonnenter

Kvinder mødes til grin, tåhylere og sved på panden

Lemvig

Færre deltagere løb stafet rundt om søen

Lemvig For abonnenter

Godt med motion i den friske luft

Lemvig

Mindehøjtidelighed for søslaget

Lemvig For abonnenter

Politikere afkrævet svar: Hvornår renses høfde 42 op?

Lemvig

Helmig meldte afbud til Haze - nu er afløser klar

Annonce