Lemvig

I dansk farvand: Fik en af verdens største kødædende hajer i nettet

De store tænder på hajen gjorde Tobias Konnerup og kollegerne nysgerrige efter, hvilken haj, de havde fået i nettet under et togt i december. Det viste sig at være en helt særlig fangst, de havde gjort. Privatfoto: Tobias Konnerup
For første gang nogensinde er én af verdens største, kødædende hajer blevet fanget i dansk farvand - mandskab på Thyborøn-kutter fik hajen i nettet

Thyborøn: Det var en fangst af de usædvanlige, der var i trawlet, da L153 Malle, i december var på togt i Nordsøen.

Midt mellem den øvrige fangst kunne Tobias Konnerup og sine kolleger om bord på kutteren i begyndelsen kun se halen på hajen, der lå i trawlet. Og den var noget større end det, man ellers var vant til at fange.

- Jeg var lidt spændt på, hvad det egentlig var vi havde fanget. Så jeg tog et par fotos af hajen, som vi var nødt til at få hevet op med et spil. I første omgang vidste hverken venner, kolleger eller folk i land, hvad det var vi havde fanget, og derfor sendte jeg billederne ind til vurdering. Da vi trak den op kunne vi godt se, at den havde nogle store tænder, og at de blev brugt til blandt andet at spise sæler, fortæller 21-årige Tobias Konnerup.

Billederne sendte han til Naturhistorisk Museum, hvor billederne vakte stor begejstring og interesse hos Henrik Carl, der er videnskabelig medarbejder på museet.

Det viste sig at være en helt særlig fangst, som han og kollegerne havde fået i trawlet. Hajen var nemlig en seks-gællet haj, som ikke før er set i dansk farvand. Den seks-gællede haj er nemlig en af verdens største kødædende hajer, og det er aldrig blevet dokumenteret, at den også findes i dansk farvand.

- Store hajer fascinerer og interesserer mange mennesker. Der er jo mange, som overhovedet ikke aner, at vi har hajer i dansk farvand. Den lever på dybt vand og bliver ikke regnet som farlig for mennesker, siger Henrik Carl til DR Midt og Vest.

Tobias Konnerup vurderer, at den haj, som han og kollegerne fik i nettet, vejede mellem 120 og 150 kilo og var omkring to meter lang. Men den seks-gællede haj kan blive op til seks meter lang og veje op til 1000 kilo.

Hajen var dog død, da den blev trukket op ad L153 Malle, og derfor blev den smidt ud igen, da Tobias Konnerup havde taget billeder af hajen.

- Nogle gange får vi andre hvaler, sæler eller marsvin i nettet, så derfor tænkte jeg ikke så meget over fangsten af hajen i første omgang. Det var først, da vi så hvor stor den var, at vi begyndte at snakke om det, og det er da lidt spændende at have været med til at fange den. Det er lidt vildt, at den ikke er fanget i dansk farvand før, siger Tobias Konnerup.

Ifølge DR Midt og Vest er der med fangsten af den seks- gællede haj nu dokumenterede oplysninger om, at der er fanget 14 forskellige hajarter i dansk farvand.

0/0
Annonce
Lemvig For abonnenter

Provst om kirkerne: Måske skal vi bruge ressourcerne på en anden måde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Politikere: Vi skal arbejde videre med 10. klasse på gymnasiet

Lemvig

Politikere har lagt vejen for omdannelse af industrikvarter: Kan blive til turist-, bolig- og handelsområde

Lemvig For abonnenter

Tre huller i bybilledet fyldes ud

Lemvig

Lukker for flere børn i institution

Lemvig

Del af vej skyllet væk: Uvejr har skabt problemer flere steder

Sport For abonnenter

- Nu er det mig, de andre holder øje med og måler sig op imod

Struer

Redningplanke til DSB-ansatte i knibe

Annonce