Annonce
Holstebro

I efterårsferien: Løs gåden om, hvem der satte Holstebro i brand

Museumsinspektør Ann Bodilsen står her ved monumentet over de mange omkomne mennesker og dyr ved brandene i Holstebro fra 1500-tallet og til frem mod slutningen af 1700-tallet. Én af brandene danner baggrund for gåden i Holstebro Museums gådejagt. Foto: Johan Gadegaard
I 1794 lagde en brand en stor del af Holstebro i aske. Branden var påsat. Det har inspireret Holstebro Museum til at skabe en ferieaktivitet for hele familien, hvor man jagter svaret på, hvem den skyldige var.
Annonce

Holstebro: I dag ligger restauranten Bones på adressen Østergade 17 i Holstebro.

Men for knap 300 år siden, i 1794, var den plads optaget af Bager Singstocks gård. Når vi ved det helt nøjagtigt, er det fordi bagerens gård blev centrum for en af de værste brande i Holstebro. Og branden, der den 7. juli 1794 lagde den østlige del af Holstebro i aske, var endda påsat.

Den brand ligger til grund for en familieaktivitet, der får sin start på lørdag den 10. oktober og dermed markerer begyndelsen på uge 42 og børnenes efterårsferie. Man kan deltage i aktiviteten i Holstebro Museums åbningstid året ud.

Og nej, det involverer hverken åben ild eller leg med samme.

Holstebro Museum har ladet sig inspirere af de gåde-jagter, som er blevet populære hen over sommeren flere steder i landet - ikke mindst fordi det er en corona-venlig aktivitet.

- Det med at afvikle en workshop, som vi plejer med børn, forældre og bedsteforældre, dur bare ikke rigtigt. Men gådejagten kan du gå alene, med din familie eller dine nærmeste venner, og den foregår primært udenfor, forklarer museumsinspektør Ann Bodilsen, Holstebro Museum.

Annonce

Hvem påsatte branden?

Museets gådejagt hedder "Holstebro i brand", og man booker billetter via museets hjemmeside.

Så møder man op på museet og afhenter en mappe med kort, gåde-beskrivelse og opgaver, og dermed er man klar til at opsøge de otte poster i byen, hvor opgaverne skal løses.

- Hvert sted får du en fortælling, der har at gøre med byens brande, og så er der en opgave, du skal løse, forklarer Ann Bodilsen.

Vidste du...

Holstebro var hærget af brande i 1500-tallet, 1600-tallet og 1700-tallet.

De store brande, der tog mere end et enkelt hus med i købet, fandt sted i 1552, 1576, 1651, 1697, 1698, 1720, 1733, 1734, 1787 og 1794.

En af de mest "berømte" brande er den i 1734, der startede i Bager Singstocks gård, og som blandt andet kostede bagerens kone livet.

De store brande er en af grundene til, at der ikke findes meget gamle bygninger i byen.

Man kan se et mindesmærke over brandene på torvet på Sønderlandsgade ved restauranterne Phønix og Ja!. Mindesmærket er skabt af billedhugger Ejgil Westergaard.

Efter den sidste store brand i 1794 blev det bestemt, at kirkeklokken skulle ringe hver aften klokken 22 for at fortælle borgerne, at nu skulle de slukke deres ildsteder. Desuden begyndte man mere og mere at bygge i mursten og med tegltage, og der blev dannet et egentligt brandvæsen. Dermed ophørte tiden med de helt store brande.

Når man er igennem ruten, som er på cirka 2,5 kilometer, vender man tilbage til museet og via den bogstavkode, man har samlet med sine svar, får man puslespilsbrikker, som danner billedet af "synderen" - det vil sige den, der påsatte branden i bagerens gård.

- Vi har på forhånd udvalgt fire mistænkte, og så skal man altså løse gåden om, hvem det var, forklarer Ann Bodilsen, der er sikker på, at museet vil lave flere gådejagter i byen, hvis denne her bliver en succes.

Annonce

Testfamilier tilfredse

Holstebro Museum har haft fire test-familier ude på gådejagten, og de har vendt tommelfingeren opad.

- Den yngste deltager var fem år, og selvom vores målgruppe er fra syv-otte år og opefter, så syntes den fem-årige, at det havde været sjovt, smiler Ann Bodilsen.


Det med at afvikle en workshop, som vi plejer med børn, forældre og bedsteforældre, dur bare ikke rigtigt. Men gådejagten kan du gå alene, med din familie eller dine nærmeste venner, og den foregår primært udenfor.

Ann Bodilsen, Holstebro Museum


Testfamilierne tog mellem 60 og 90 minutter om at fuldføre hele gådejagten.

Hvis man mener, at børnene kan klare et stille gys, kan man eventuelt slutte oplevelsen med at besøge Galgebakken udenfor byen. Her endte den, der påsatte branden hos bageren, nemlig sit liv. Dommen faldt i Brandretten den 26. januar 1795: "xxxx (navnet udeladt, da vi ikke vil give jer løsningen på gåden her, red.) bør at miste sin Hals med Økse og Kroppen derefter brændes".

Og således blev det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Blev bestjålet ved fødselsdagsfest

Lemvig

Det kan blive meget værre endnu

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Annonce