Holstebro

I Lemvig bliver de rigere - i Struer fattigere

Kenneth Hove mener, at uligheden i samfundet kommer til udtryk på flere måder, end bare ved ulighed i indkomst og formue. Arkivfoto: Morten Stricker

Siden 2004 er de riges formuer blevet stadig større. I Holstebro Kommune er nettoformuen steget med 3,2 procent siden 2004, mens den i Lemvig er steget med 10,8 procent. I Struer Kommune er nettoformuen faldet med 5,2 procent, mens formuerne især stiger i Nordsjælland.

NORDVESTJYLLAND: Den gennemsnitlige indbygger i Lemvig Kommune er siden 2004 blevet 10,8 procent rigere. I Samme tidsrum er nettoformuen i Struer Kommune faldet 5,2 procent.

Det betyder, at gennemsnitsborgeren i Holstebro Kommune i dag har en formue på 506.000 kroner, mens en borger i Lemvig Kommune har en gennemsnitlig formue på 526.000 kroner og i Struer Kommune er den gennemsnitlige formue faldet til 446.000 kroner.

- Det er svært at sige noget om, hvorfor det hænger sådan sammen lokalt. Det kan være, hvis der er mange, som ejer et sommerhus i Lemvig, som de lejer ud samtidig med, at de bor i kommunen, siger Lars Andersen, der er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Lars Andersen mener, at man har set en koncentration af formuer på meget få hænder, hvor de samtidig bliver samlet om nogle få byer.

- De rige bor i Aarhus, København og Nordsjælland. Det betyder, at vi ikke får de blandede samfund i de store byer, siger han og fortsætter:

- Man burde bruge boligpolitikken mere aktivt, så man i de store byer fik bygget almene boliger. Vi ser især på Sjælland, at folk på overførselsindkomst bliver presset ud af byen og mod Lolland. Det betyder, at det bliver endnu sværere at komme væk fra overførselsindkomster.

Årsagen til, at man ser stigningen i formuer, er på grund af boligpriser, kapitalindkomst og aktiekurser. Det betyder, at man ser en stigende ulighed i formuerne, forklarer direktøren.

- Det er ikke kun på formuer, man ser en stigning i uligheden. Det gælder også på indkomster, og selvom den er blevet mindre, end den var for 100 år siden, så er den blevet større de seneste ti år, siger Lars Andersen.

Uligheden må ikke blive for stor. Hvis den gør det, så tror jeg, at vi kan risikere at se, der bliver uro i samfundet, ligesom man har set det i udlandet.

Kenneth Hove, formand 3F Vest.

3F: Det er bekymrende

Hos Danmarks største fagforening, 3F, er der bekymring over, at formuerne bliver koncentreret om færre hænder. Det fortæller formand for 3F Vest, Kenneth Hove. Formanden ønsker, at der kommer mere fokus på ulighed, ligesom han opfordrer politikerne til at få gjort noget ved den stigende koncentration af formuer.

- Uligheden må ikke blive for stor. Hvis den gør det, så tror jeg, at vi kan risikere at se, der bliver uro i samfundet, ligesom man har set det i udlandet, siger han.

Han forklarer, at fagforeningen må kæmpe for hver en krone, når de forhandler overenskomster med virksomhederne.

- Der har været historier om, at direktørlønninger på meget kort tid er steget med 82 procent. Det bliver et problem, hvis der ikke er en sammenhæng i lønstigningerne, siger fagforeningsformanden.

Derudover peger formanden på, at det er nødvendigt, at der skal være en sammenhæng mellem dagpenge og lønindkomst.

- Vi ser, at dagpengene bliver mindre og mindre værd. Det er alt sammen noget, der kan være med til at skabe uro i samfundet, hvis dagpengene bliver udhulet, siger han og peger på, at dagpengesatsen i 1980 udgjorde 63 procent af gennemsnitslønnen i industrien mod 46 procent i 2019.

Kenneth Hove påpeger også, at uligheden ikke kun kommer til udtryk, når det kommer til formuer og indkomst.

- Vi kan se, at et gennemsnitligt medlem af 3F lever 7,5 år kortere end gennemsnits-danskeren, så der er også et enormt stort problem med ulighed i sundhed, som vi skal have gjort op med, siger han.

0/0
Annonce
Holstebro

Miraklet udeblev: Cecilie tabte kampen

Holstebro For abonnenter

Nekrolog: En anstændig kvinde skulle jo lære at holde hus

Kultur

Lokal sanger med på Grand Prix-holdet: En kæmpestor oplevelse

Holstebro

To heste aflivet ved Ringvejen: Ikke den frygtede hesteherpes

Holstebro

Ulveangreb har kostet vestjysk fåreavler 200 får

Erhverv

Frituregryde skød stikflammer i køkkenet: Hvad gør man så med et fyldt hotel og 168 bryllupsgæster?

Annonce