Annonce
Debat

I samfundets iver efter at digitalisere alting, har vi glemt en stor gruppe borgere

Arkivfoto

Læserbrev: For et par måneder siden lærte jeg et nyt ord: “Digitalt udsat”.

Det var Digitaliseringsstyrelsen og Kommunernes Landsforening, som havde lavet en analyse,  som viste at mere end hver femte dansker havde problemer med at klare sig selv i det digitaliserede samfund.

Den undersøgelse blev jeg mindet, om da jeg i fredags var til Frivillig Fredag i Struer for at debattere de problemer, som de frivillige foreninger stod overfor. Mobile Pay er for eksempel ikke et tilbud til danskerne længere - det er et krav. Bankerne vil ikke røre kontanter fra foreninger med en ildtang, og hvis de gør, tager de så høje gebyrer, at det ligner konfiskation af pengene. Og med de negative renter, som staten driver økonomien frem med, forstår jeg dem faktisk godt, men bundlinjen er, at det digitale samfund truer foreningsfriheden.

Annonce

Når hele 22 procent af danskerne er digitalt udsatte, så er det klart, at det er en ting, som kommunen kommer til at tage stilling til. Bare ordet i sig selv, Digitalt udsat - Socialt udsat! Både med de systemer som kommunen selv forsøger at spare penge på, men også i den generelle sociale indsats.

Private virksomheder kommer dog også til at tage stilling til det her. Større virksomheder skal i dag aflægge et regnskab for deres samfundsansvar: “Grundlæggende handler CSR om at virksomheder handler globalt og samfundsmæssigt ansvarligt, for eksempel ved at tage hensyn til menneskerettigheder, sociale vilkår, arbejdsforhold, miljø, klima etc.” (kilde wikipedia)

Det siger sig selv, at bruger en virksomhed komplicerede digitale systemer overfor offentligheden, så bør de score lavt på CSR.

Når hele 22 procent af danskerne er digitalt udsatte, så er det klart, at det er en ting, som kommunen kommer til at tage stilling til. Bare ordet i sig selv, Digitalt udsat - Socialt udsat!

Det er i dag muligt at blive fritaget for digital post, men med 22 procent digitalt udsatte er det for få, der er det. Forsikringsselskabet sender for eksempel et brev i e-boks om, at bilforsikringen ikke er betalt. Derefter sender politiet et brev i e-boks, om at der løber dagbøder på, hvis forsikringen ikke genoptages. Først når gælden løber op på 60.000 kroner, kommer der et rigtigt menneske - og klipper pladerne på en fuldstændig uforstående enlig mors bil. Og nej,  det er ikke et tænkt eksempel.

I samfundets iver efter at digitalisere alting, har vi glemt en stor gruppe borgere, og det truer også retssikkerheden. Har man modtaget et brev i e-boks, svarer det til, at man har kvitteret for modtagelsen af et anbefalet brev. Også selvom brevet i e-boks aldrig er blevet læst. Men politiet sparer jo næsten 100 kroner, hver gang de skal sende en stævning, og når den anklagede ikke dukker op i retten, bliver han eller hun taberdømt, og får bøden forkyndt i e-boks! Når der så endelig kommer et rigtigt menneske ind over (fogeden), er det for sent at forsvare sig...

Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Debat

Debat: Regeringen spiller hasard med uddannelseskvaliteten

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Livsstil

Idoms mange fællesskaber: - Vi redder nok ikke verden, men vi redder forhåbentlig os selv

Annonce