Annonce
Ulfborg/Vemb

Ibs strømper er altid på markedet

Erik Ib på standen på Ulfborg Marked, der har mange faste kunder. De kan regne med han: han var i år med for 40. gang. Foto: Johan Gadegaard

Stabil. Fabrikant Erik Ib er 79 år, men har ingen planer om at stoppe sin fremstilling af alle slags strømper.

Lige så sikkert som at der er Ulfborg Marked er det, at Ibs Strømper er på markedet. Erik Pedersen Ib var i år med på markedet for 40. gang.

Han er Danmarks sidste strømpefabrikant og hører hjemme i Karup.

Han tilbringer trods sine 79 år hver dag adskillige timer på sin lille fabrik, der ligger klos op ad privaten på Åvej 4 i Karup.

»Så længe jeg har det godt, og så længe jeg har lyst, bliver jeg ved,« siger Erik Ib og tænder en smøg.

De første mange år af sit liv havde han ellers ingen planer om at blive Danmarks måske sidste rigtige strømpefabrikant.

Han voksede op som landmandssøn i Vinkel ved Viborg. Men landbruget var ikke ham - han kom i lære og blev udlært som snedker. Senere etablerede han eget byggefirma i Viborg og byggede masser af huse, før han kom i økonomisk uføre på grund af en brand.

Det førte til, at han solgte og flyttede til Karup, hvor han etablerede et nyt tømrer-snedkerfirma. Det var i 1967.

Men så væltede nye ulykkerne over Erik Ib. Konen rejste, og han stod alene tilbage med fire børn. Desuden blev han syg og dermed tvunget til at opgive det fysisk krævende byggearbejde.

Det førte til et sporskifte - fra træ til tekstil. Først anskaffede han sig en maskine til at strikke trøjer med. Siden gik han over til at strikke strømper. Det var i 1982.

Egentlig havde han tænkt sig kun at fremstille de strømper og sokker, som han selv kunne sælge - primært på kræmmermarkeder og lignende. Men efterspørgslen blev efterhånden så stor, at han anskaffede sig flere maskiner og etablerede en egentlig fabrik med flere ansatte. Først på det tidligere elværk i Viborg, men i 1986 flyttede han fabrikken til Åhusvej i Karup.

Og her snurrer maskinerne altså stadig. Dog kun et par stykker ad gangen, for de seneste år har Erik Ib kun været sig selv.

Hvor mange daglige timer, han fabrikerer, holder han ikke styr på.

»Jeg sover længe og går ofte først i gang om eftermiddagen. Til gengæld kan jeg godt fortsætte til ud på aftenen,« fortæller han.

En dags produktion er et sted mellem 100 og 150 par strømper, og han har ingen problemer med at få dem solgt. Faste kunder fra hele landet ringer og faxer, og en del kommer også selv forbi.

Èt af specialerne er de knælange og tykke jægerstrømper. Men han laver også alt andet på bestilling. Fra babysokker og op ad.

»Jeg ville gerne producere lidt til lageret, men det når jeg ikke for tiden,« siger Erik Ib.

Han blander selv garnet, han strikker med, på en særlig maskine, og han er ikke bange for, at det er kvalitetsstrømper, der kommer fra IBS Strømper i Karup.

Men når man spørger til eventuel garanti på strømperne, lyder det lune svar:

»Garantien gælder, indtil de er slidt op«.

Selv føler han sig altså ikke slidt op. Erhverv og hobby er blevet ét for den tidligere træmand.

Og heldigvis er en søn og svigerdatter parat til at give en hånd med. Det gjorde de også på markedet i Ulfborg, så Erik Ib kunne slappe lidt af ind imellem.

Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Vindagen markeres i marken

Lemvig

Jobprojekt hjælper i arbejde

Annonce