Annonce
Lemvig

Ingen hjælp fra EU i kampen mod tabte garn

Niels Fuglsang (EP Soc. Dem) fik denne sommer en snak med Kurt Svennevig fra Levende Hav, da han var på cykeltur rundt i landet. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Fiskerne risikerer at blive straffet, hvis der indføres et pantsystem på fiskeredskaber. Det vurderer EU-kommissionen
Annonce

Lemvig: EU-kommissionen vil ikke indføre pant på fiskeredskaber, sådan som det er foreslået af blandt andet Landsforeningen Levende Hav. Dermed risikerer man nemlig at straffe fiskerne ekstra, hvis de taber deres fiskeredskaber.

Sådan lyder svaret fra Virginijus Sinkevičius, der er kommisær for miljø, hav og fiskeri, til det danske EU-parlamentsmedlem Niels Fuglsang (S), der rejste spørgsmålet.

- Jeg synes dog ikke, at argumentet holder. Levende Hav har jo virkelig fanget mange garn op af vandet, siger Niels Fuglsang.

Niels Fuglsang blev opmærksom på problemet under et besøg i Lemvig denne sommer, hvor han blandt andet mødte formanden for Levende Hav, Kurt Svennevig Christensen. Organisationen havde netop brugt nogle uger på at finde og opsamle fiskeredskaber, der var blevet efterladt i Limfjorden. Om bord på organisationens kutter "Anton" sejlede man flere gange ud på Limfjorden og fyldte på få timer kutteren med så mange tabte fiskeredskaber, at man ikke havde plads til mere.

Annonce

Problematisk

Garnene rummer store mængder plastik, men også bly og udgør derfor et miljøproblem. Desuden fisker de videre på havbunden, hvor de er blevet efterladt. Kurt Svennevig Christensen foreslog derfor en slags pantsystem på garnene for at få sikre, at fiskerne bringer de gamle og udtjente garn med i land, når de ikke længere kan bruges, og den ide gik Niels Fuglsang videre med til EU.

Store mængder af hel- og halvdøde krabber hang fast i de efterladte fiskeredskaber og vidner om, hvordan de fisker videre på bunden af Limfjorden efter at være forladt. Arkivfoto: Benny Gade

I september stillede han derfor et forslag om, at der bliver indført en europæisk pantordning på garn. I et skriftligt svar fra EU-kommissæren  bliver forslaget dog afvist med den begrundelse, at der allerede er indført et EU-direktiv om éngangsplast, der skal reducere mængden af havaffald, og disse krav skal producenter af fiskeredskaber også leve op til. Desuden vurderes det, at et pant- og retursystem for fiskegrej potentielt kan straffe fiskere, da de undertiden mister redskaberne i forbindelse med dårligt vejr og derfor ikke vil være i stand til at bringe dem i land. Desuden vil det øge prisen på redskaberne.

Annonce

Løser ikke problemet

- Det er godt, at éngangsplast bliver udfaset, men det løser ikke problemet med garn. Jeg synes stadig, at forslaget om pant på garn er godt, men nogle gange tager ting tid i EU. Man skal ikke altid give op, selv om man får et negativt svar i første omgang, siger Niels Fuglsang.


Det er godt, at éngangsplast bliver udfaset, men det løser ikke problemet med garn

Niels Fuglsang (S), parlamentsmedlem


Derfor vil han nu forsøge at skaffe ekstra materiale hos blandt andet Kurt Svennevig Christensen, men også fra andre fiskere, der bruger garn.

- Og så vil jeg følge op med et nyt spørgsmål til kommissionen, for jeg synes, at de efterladte garn er problematiske.  Derfor vil jeg forsøge at fastholde et pres på området og få kommissæren med på forslaget, siger Niels Fuglsang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Venstre ved man aldrig, hvor er

Annonce