Annonce
Lemvig

iPad og robot hjælper Tobias med at blive undervist

Tobias Ebdrup har været glad for at få muligheden for at teste en robot, så han kan blive undervist hjemmefra, når han er for syg til at gå i skole. Men der har også været nogle problemer med den.

Annonce

Ramme: Det er midt på formiddagen, og Tobias Ebdrup sidder i en træningsdragt ved spisebordet i køkkenet i huset i Ramme.

Han kæmper med at få signal igennem til sin navnebror, Tobias, som er en robot, der står i 5. klasses klasselokale på Ramme Skole.

Tobias Ebdrup er nemlig en sjælden gæst i skolen, da han lider af sygdommen Morbus Crohn, der er en kronisk tarmbetændelse. Hos Tobias Ebdrup har sygdommen spredt sig til mund og hals, og det gør det i perioder meget svært for ham at spise. Sygdommen betyder også, at han ofte er meget træt og derfor ikke har mulighed for at gå i skole.

- Jeg har kun sovet otte-ni timer i nat. Det er ikke så meget, siger Tobias Ebdrup, mens hans mor, Mette Ebdrup, tilføjer, at han kan sove helt op mod 16 timer i døgnet i de perioder, hvor sygdommen for alvor sætter sit præg på ham.

Der er dog ikke noget signal mellem til robotten på skolen denne formiddag, og efter en stund kommer Mette Ebdrup i tanker om årsagen.

- Det kan jo være, der er nogle tests på skolen, og derfor er der ingen, der svarer, når vi prøver at få kontakt med robotten, siger hun, mens Tobias flere gange prøver at få kontakt med robotten på skolen ved hjælp af iPad'en, der står lodret i en plastikholder foran ham.

Selv om der denne dag ikke er kontakt med robotten Tobias, er der ofte digital forbindelse mellem Tobias og Tobias. Robotten Tobias står på hans plads i klasseværelset, og når den er aktiveret kan han følge med i klassens undervisning, lige som han kan være med i det sociale liv i klassen hjemmefra.

- De gange, den har fungeret ordentligt, har det været i orden at have den. Men jeg har nok ikke fået brugt den så meget i den tid, jeg har haft den, for jeg har været lidt syg, og der har også været en lang juleferie undervejs, siger Tobias Ebdrup om sin digitale følgesvend.

Det er knapt tre måneder siden, han fik robotten. Når han har overskud til at deltage i undervisningen, kan han ved hjælp af en iPad aktivere og følge undervisningen enten hjemmefra eller fra sygehuset, hvor han ofte er indlagt for at få behandling for sin sygdom. Det kræver dog, at en duks i klassen får hentet robotten frem og startet den op.

Robotten er udviklet af et japansk firma, der har ønsket at teste en beta-version af den i Danmark. Tobias Ebdrup er ét af de første danske børn, der har fået robotten, som han har afprøvet og testet de seneste måneder.

Fakta

Crohns sygdom er en kronisk betændelsestilstand, som i perioder giver mavesmerter og diaré samt vægttab, afløst af perioder med få eller ingen symptomer. Sygdommen rammer typisk det sidste stykke af tyndtarmen og/eller tyktarmen, men kan ramme hele mavetarmkanalen.De syge steder i tarmen bliver røde og hævede, og der kan komme sår, som undertiden bløder. Når betændelsestilstanden heler, kommer der ardannelse, som kan give forsnævringer af tarmen. Man kan ikke helbrede Crohns sygdom, men generne kan dæmpes, og tiden mellem opblussen af symptomer kan vare flere år.

Mange patienter har gennem længere tid haft svage symptomer, og der går derfor ofte flere år, inden diagnosen stilles.

Symptomerne kan være lejlighedsvise anfald af let feber, diaré og smerter nederst i højre siden af maven, dårlig appetit, vægttab, som kommer uden, at man har planlagt det, Bylder og fistler samt almindelig utilpashed.

Sygdommen starter ofte i 20-30 års alderen og kommer og går efter det første udbrud.

Kilde: www.netdoktor.dk

Tobias Ebdrup er hårdt ramt af den kroniske betændelses-sygdom, morbus chron. Men når han er frisk nok er han som mange andre jævnaldrende drenge vild med computere og fodbold, som fylder en stor del af værelset. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Fået lyst til skolen igen

Og det har været måneder med både gode og dårlige erfaringer med robotten, siger den 12-årige dreng.

- Den har givet mig en lyst til at gå i skole igen, for når man bare sidder herhjemme, bliver det let lidt kedeligt, siger han, der har en stor begejstring for computere og teknik.

- Til gengæld har der været nogle problemer med lyden, og det er noget, de kan gøre bedre. Der har været problemer med mikrofonen og lyden, men det er svært, når robotten skal indfange lyden fra hele lokalet. Desuden er det også træls, at det er meget svært at se, hvad der står på tavlen. Der er digitale tavler i klasseværelset, og på min iPad kan jeg ikke se, hvad der står på tavlen, når de skriver noget på den, siger Tobias Ebdrup.

Hans mor peger også på, at det er en fordel, at de andre i klassen ikke kan se ham, når han får undervisning derhjemme. Det betyder, at han kan vælte ud af sengen og sætte sig foran iPad'en uden at skulle tænke på, hvordan han ser ud.

- Men jeg ser jo altid godt ud, indvender Tobias Ebdrup.

Når han er af sted i skole, møder han som regel omkring klokken 9.30 og er der så meget som muligt i løbet af dagen, inden han tager hjem. Derefter er det tid til at spille på computer, inden det er spisetid og siden sengetid for den 12-årige dreng.

Langt de fleste dage har sætter sygdommen dog så store begrænsninger for Tobias Ebdrup, at han ikke er i stand til at gå i skole eller følge undervisningen over en hel dag. Her er det computerspil på værelset på førstesalen i huset, der trækker i Tobias Ebdrup.

Her han sin egen hule, hvor fodboldplakater på væggene, masser af bamser på sengen og en gamer-kontorstol foran skrivebordet taler sit tydelige sprog om en ganske almindelig 12-årig dreng.

Jeg har fået det bedre, og så har jeg ikke så meget brug for robotten mere, siger Tobias Ebdrup. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Kunne være blevet sovepude

Tilbage i køkkenet i stueetagen er Mette Ebdrup positiv over for robotten, selv om hun i begyndelsen havde sine betænkeligheder.

- Jeg troede i første omgang, at det kunne være blevet en sovepude for Tobias med robotten. Men det har vist sig, at den har været med til at motivere ham til at tage endnu mere af sted i skole. Med robotten har han kunnet følge med i, hvad de laver i skolen, og han har syntes, at det var træls, at han ikke kunne være med til det, de lavede derovre, siger hun.

Tobias har i de seneste måneder været oftere i skole end tidligere, og han har også været med til at lave en projektopgave, hvor han har lavet en del af opgaven hjemmefra. Nogle gange har Mette Ebdrup endda været nødt til at dæmpe sin søns begejstring for at komme i skole en anelse.

- Ulempen er, at han ikke selv er så god til at sige fra, og hvis han har været for hård ved sig selv og er for meget i skole, så kan han være ødelagt i de følgende tre dage efter, han har været i skole, siger hun.

Da Tobias Ebdrup fik udleveret sin robot, var der lagt op til, at han skulle have den i en testperiode på tre måneder, hvorefter han og den japanske virksomhed skulle se på, om han skal fortsætte med at have den.

Lige nu er han dog mest indstillet på, at han afleverer den igen om nogle uger, når testperioden udløber.

- Jeg har fået det bedre, og så er der ikke så meget ide i at beholde robotten. Den vil jeg hellere give videre til andre børn, der måske har mere brug for den, end jeg har lige nu. Desuden har jeg heller ikke brugt den så meget, som jeg havde regnet med. Men jeg har været glad for at have den, og den har hjulpet mig videre, siger Tobias Ebdrup.

Annonce

VIDEO:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Storfisker vil frifindes for anklage om kvotefusk - seks vestjyske fiskere er også tiltalt

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce