Annonce
Lemvig

Kunstværk på Torvet er på vej - med et års forsinkelse

Billedhuggeren Karin Lorentzen med en model af fontænen "Iris". Arkivfoto
Det blev ikke i sommer, det nye kunstværk på Torvet blev opført - men det kommer til næste år
Annonce

Lemvig: Vi skriver nu november, og det betyder, at hvis planlægningen havde holdt, så havde der i dag været et stort kunstværk med navnet "Iris" på Torvet i Lemvig. Et kunstværk, som Carlsberg Fondet har skænket til Lemvig, og som kunstneren Karin Lorentzen skal udføre.

Kunstværket skal indeholde en stor mængde strandsten, som lemvigere allerede sidste år var ude for at samle sammen på blandt andet Gjellerodde.

Det var meningen, at kunstværket skulle have stået færdigt til juni i år. Men det er blevet forsinket, og vi skal sandsynligvis et halvt års tid længere frem, inden kunstværket er fuldført. Lige nu forventer Lemvig Kommune, det bliver i maj eller juni 2020. Den endelige dato bliver snart besluttet, og det samme bliver datoen for starten på kommunens arbejde med at fjerne det nuværende gamle springvand og i det hele taget forberede anlæggelsen af "Iris".

Kulturkonsulent Jane Brokholm Mortensen, Lemvig Kommune, oplyser, at der er lavet en film om "Iris".

- Filmen omhandler Karin Lorentzens tanker bag kunstværket. Hendes forberedelser. Indsamlingen af sten. Udformningen med mere. Filmen er færdig, og den bliver offentliggjort 1. december og vist på en skærm i Handelsbankens vindue lige ud for pladsen på Torvet, hvor "Iris" skal placeres. Filmen vil også blive tilgængelig på facebook, siger Jane Brokholm Mortensen.

Da projektet blev offentliggjort, skrev vi blandt andet:

"Karin Lorentzens udsmykning kommer til at indtage det nordøstlige hjørne af Torvet, hvor Weibelsgade og Ågade møder pladsen. Her skaber Lorentzen en stor fontæne af granit med to bassiner, der er placeret inde i hinanden.

Yderligere breder udsmykningen sig ud på pladsen som ringe i vandet. Ringene danner forskellige niveauer, der skaber trin, siddekant, opholdsrum og vandbassin. En mosaikbelægning inviterer folk ind i værket, og derved bliver oplevelsen af værket både visuel og fysisk."

Det er strandstenene til denne mosaik, som er samlet ind ved kommunens kyster. Vi skrev videre: "Billedhuggeren har med sit projekt i den grad lyttet til stedet, og hendes udsmykning tager således udgangspunkt i kirkens løgkuppel i kobber, de tidligste stenbelægninger på torvet samt i digteren Thøger Larsens interesse for astronomi. Værket bærer titlen ”Iris” og er inspireret af Thøger Larsens måde at arbejde på, nemlig at vende blikket mod universet og trække viden fra hele verden til Lemvig. ”Iris” er også navnet på en asteroide, der er opkaldt efter gudinden Iris, som i græsk mytologi personificerer regnbuen. Iris er også regnbuehinden omkring øjets pupil." - Mit håb er, at værket inspirerer til et blik mod det univers, vi er en del af. Lige som hos Thøger Larsen ønsker jeg at skabe et magisk punkt, der trækker tråde mellem nutiden og fortiden, blandt andet ved at lade værket tage udgangspunkt i det geologiske og kulturelle ophav, der findes omkring kirken, sagde Karin Lorentzen ved offentliggørelsen af projektet.
September sidste år var en flok lemvigere på stranden på Gjellerodde for at finde sten som dem, Karin Lorentzen her viser frem.Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Vestjylland

Livreddere gør op med myte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Der var den forsvundne flise

Lemvig

Brand i udhus i Thyborøn

Lemvig

CrossEyes i Lemvig har fået mere plads

Lemvig

Fire sigtelser til knallertkører

Annonce