Annonce
Lemvig

'Jamen, så skidt da', og så endte det med, at alle i byrådet stemte for budgettet - også Karl Balleby

Karl Balleby fik noget uventet slet ikke noget at høre for sit forslag om en besparelse på Lemvig Ungdomsgårds cross-afdeling, da byrådet vedtog budgettet. Og det endte til sidst med, at Karl Balleby også stemte for forligspartiernes forslag - efter hans eget var stemt ned.  Foto: Morten Stricker
Budgettet endte med at blive enstemmigt vedtaget, da de 20 medlemmer først havde stemt Dansk Folkeparti ned.

Lemvig: 20 byrådsmedlemmer havde rejst op for at stemme ja til budgettet. Der gik et par sekunder...

- Nå, så skidt da, lød det lavt fra Dansk Folkepartis Karl Balleby. Og så rejste han sig også op til stor munterhed for det øvrige byråd.

Dermed blev budgettet for 2022 for Lemvig Kommune vedtaget i enighed, selv om der kun var 20 ud af 21 med i budgetforliget.

Annonce

Med til historien hører, at Karl Balleby havde sit eget forslag med i protest mod, at de øvrige ville have en skattestigning. Efter budgetforhandlingerne sagde han nej, fordi forligspartierne ville have 0,5 procent i skattestigning. Karl Balleby ville kun have 0,3 procent. Nen det ændrede han så siden, da han selv kom et forslag. Nu var det slet ingen skattestigning - heller ikke da det kun blev tilladt at hæve skatten med 0,15 procent.

Karl Balleby havde i stedet par omdiskuterede besparelser på administrationen og på Lemvig Ungdomsgård samt på en sammenlægning af overbygningerne i Nørre Nissum og  Lemtorpskolen.

Specielt besparelsen på ungdomsgården har givet mange reaktioner, og det var vel forventet, at Karl Balleby ville stå for skud i byrådet for det forslag. Sådan gik det ikke. De øvrige partier kommenterede det ikke.

Skattestigning eller tilskud

I stedet kom det hele til at køre i et teknisk spørgsmål, om man kunne indregne en skattestigning eller et tilskud til en vanskelig stillet kommune i de såkaldte overslagsår - altså årene efter 2022, hvor Lemvig Kommune vil mangle mange penge.

Forligspartierne går ud fra en skattestigning. Karl Balleby ville, at man får gentaget tilskuddet på 12 millioner kroner til en vanskeligt stillet kommune hvert år.

Da Karl Ballebys forslag som ventet var faldet med kun hans egen stemme for, spurgte han borgmester Erik Flyvholm, om han stemte for en skattestigning fra 2023, hvis han stemte for forligspartiernes forslag.

Det gjorde han ikke, da man ikke kender de nøjagtige tal for de år.

- Men når I kan indstille en forventet skattestigning, hvorfor kan jeg så ikke indstille et forventet tilskud til en vanskeligt stillet kommune, var så det næste spørgsmål.

- Det kan du ikke, fordi man ikke ved, om der kommer sådan en pulje næste år. En skattestigning kan vi som byråd selv bestemme, lød svaret fra borgmesteren.

Så var det, afstemningen kom, og efter en kort tænkepause gik Karl Balleby så med i erkendelse af, at de elementer, der var i forligspartiernes forslag også indgik i hans eget. Og at han ikke var med til at stemme for en skattestigning i 2023


Til næste år skal vi have mere ind i form af skatteforhøjelse eller ekstra tilskud, og det har vi også synliggjort.

Erik Flyvholm (V), borgmester


Inden denne afslutning havde alle partier i budgetforliget noteret sig med tilfredshed, at man havde fået årets budget til at hænge nogenlunde sammen, selv om man kun fik godt fem millioner kroner ind i ekstraskat i 2022, hvor man havde forventet 18 millioner kroner. Der manglede 13 millioner kroner, men godt 11 millioner kroner tog man fra udviklingspuljer, mens de sidste 1,6 millioner kroner kommer fra kassen.

- Men det er kun i år, vi kan det. Til næste år skal vi have mere ind i form af skatteforhøjelse eller ekstra tilskud, og det har vi også synliggjort. Nu håber vi så, vi bliver hørt, enten i form af at få lov til at lade skatten stige, eller vi får et specielt tilskud. Forskellen er, at skattestigningen tæller hvert år, mens tilskuddene er et-årige, sagde borgmester Erik Flyvholm.
Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Radikale kommer til at bide negle på valgaftenen: Kan partiet fastholde sin plads i byrådet?

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Struer For abonnenter

Marianne støtter Inger hele vejen, også når folk bliver grimme at høre på: - Hun er ikke bare en åndssvag kælling

Livsstil

Idoms mange fællesskaber: - Vi redder nok ikke verden, men vi redder forhåbentlig os selv

Annonce