Annonce
Navne

Janne Thomsen er vendt hjem til Holstebro: - Mange spurgte, hvorfor jeg ikke flyttede til København

- Der var en lang liste med grunde til, hvorfor det var godt at vende hjem til Vestjylland, mens der på listen over, hvorfor jeg skulle blive, var meget færre ting, siger fløjtenisten Janne Thomsen. Arkivfoto: Morten Stricker.
Der er mange gode grunde til at flytte hjem, mener Janne Thomsen, men den allervigtigste er, at hun gerne ville have sin 13-årige datter i en dansk skole.
Annonce

Holstebro: I snart mange år har fløjtenisten Janne Thomsen, der er født og opvokset i Holstebro, og som siden 2005 har stået i spidsen for festivalen Klassiske Dage, boet i München i den sydtyske delstat Bayern.

Men nu er hun flyttet hjem til barndomsbyen - sådan mere eller mindre da.

- Jeg har stadig min lejlighed i München, og jeg har også stadig arbejde der - men på grund af corona sker der jo stort set ingenting, fortæller hun og uddyber:

- Jeg er en af de musikere, der har fået alt aflyst og udsat siden marts. Hele den livsstil med at du hopper på et fly to gange om ugen og spiller koncert i et andet land, forsvandt bare fra den ene dag til den anden.

Imidlertid er det ikke corona og karriere, der er grunden til, at hun har vendt næsen hjem.

Den 52-årige Janne Thomsen fortæller, at den primære årsag til sceneskiftet er hendes 13-årige datter Elina.

Annonce

Skole-trivsel og motion

- Jeg kunne godt tænke mig, at Elina skulle lære skiftligt dansk ordentligt, og så ville jeg også gerne, at hun skulle prøve noget andet end det helt vanvittige eksamens- og karakterræs, der er i Bayern, fra børnene er ni-ti år gamle, siger hun.

Der er store forskelle fra delstat til delstat, men i Bayern (og Sachsen, red.) er skolesystemet meget ambitiøst, skrapt og præget af eksamener og tests.

- Delstaten Bayern er ressourcestærk, økonomisk stærk, der er ingen huler i vejene, meget er imponerende og prangende, og der er masser af dirndl og bierstube og gammeldags værdier - også i skolesystemet, hvor der for eksempel terpes latin som udenadslære, og hvor oldgræsk var på skoleskemaet i Elinas skole, forklarer Janne, som syntes, det blev for meget af det gode.Jeg kunne godt tænkte mig, at Elina skulle lære skiftligt dansk ordenligt, og så ville jeg også gerne, at hun skulle prøve noget andet end det helt vanvittige eksamens- og karakterræs, der er i Bayern, fra børnene er ni-ti år gamle.

Janne Thomsen, musiker og mor- I Danmark går man op i, om skolebørnene trives; når man trives, så præsterer man, og så lærer man. I Bayern er der kun fokus på præstation, og selv om den enkelte skole kan være nok så motiveret, så er det skoleloven, der skaber den stress. Og jeg var træt af, at der var så lidt motion på skoleskemaet. Jeg kunne bare se, at Elina blev mere og mere krumbøjet med sin over ti kilo rygsæk, som hun slæbte op og ned ad trapper på nogle gigantisk høje etager i den flere hundrede år gamle skolebygning, siger Janne Thomsen.

Annonce

Venlighed og respekt

I 4. klasse bliver eleverne delt mellem gymnasie, realskole og hauptschule via 22 tests.

- Hauptschule er det "dårligste" og gymnasie det bedste. Det betyder ekstremt meget for din fremtid. Hvis du kommer i hauptschule, er dine muligheder for f.eks. at komme på universitetet stærkt formindskede. Tænk dig et pres, der bliver lagt på så små børn, der allerede i 4. klasse skal være enormt strukturerede, siger Janne Thomsen.

Elina kom i gymnasie, faktisk et af Münchens elitegymnasier med speciale i humanisme, latin og old græsk, men lektiemængden og de mange tests var tyngende. Således var der ikke tid til et egentlig liv, weekend med lektier var en selvfølge, og et konstant pres om på at skulle præstere var et must.

Den 10. august begyndte Elina i 7. klasse i Holstebro, og indtil videre synes hun nærmest, at det er som at have ferie.

- Hun kommer hjem og undres over, at der næsten ingen lektier er, smiler Janne Thomsen og fortæller, at datteren allerede er faldet godt til og har fået venner og har bemærket, at der her bliver lyttet til børn, alle er meget friere, og at lærerne er mere søde.

Selv er Janne Thomsen også glad for at være hjemme igen.

- Da jeg begyndte at snakke om at flytte til Danmark igen, var der mange, der spurgte, hvorfor jeg ikke flyttede til København, hvor "det sker". Men jeg synes, det er mægtigt dejligt at være i Jylland. Vi kan måske godt, som danskere, gå og grine lidt af, at vi igen og igen bliver rubriceret som de mest lykkelige i verden, men der er altså en venlighed, retskaffenhed og respekt for medmennesker, som jeg synes er rar og så livsvigtig, mener hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Kommune er giftig

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce