Annonce
Livsstil

- Jeg bruger ekstreme summer på smukt kunsthåndværk

Jim Lyngvild Foto: Jim Lyngvild
Annonce

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Alt, simpelthen. Uden kultur og historie ville jeg visne som menneske. Når jeg siger det, er det ikke på sådan en højtravende klogeåge-facon, hvor man absolut skal spille smart på et højkulturelt museum og kloge sig i billedkunstens verden for at være tilfreds med tilværelsen. Det er mere det åndedrag og pusterum, kulturen kan give - også på den litterære front - som er vigtig for mig. Hver dag lige at have tiden til at kunne dykke ned i en form for skønhed, og så er det faktisk underordnet, om det er at slå op i en bog om zarens smykker eller google malerier af store personligheder. Det betyder livet for mig.

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Senest har jeg siddet med Henning Kures "I begyndelsen var skriget", hvor han hudfletter nordisk mytologis begrebsopfattelsesverden. Det er ekstremt inspirerende at få de gamle, kendte sagn beskuet på en ny og forfriskende måde. Ellers har Ringenes Herre-trilogien også altid været mine yndlingsbøger, og det er nokm, fordi Tolkien giver os et fantastisk univers, man altid kan flygte ind i, når hverdagen bliver for grå.

Hvilket album eller hvilken koncert ville du gerne høre igen?

- Jeg er ikke rigtig til musik, og det er ikke noget, jeg på den måde dyrker. Jeg glemmer faktisk også altid at høre radio, når jeg kører hjemmefra fra Faaborg til København. Min egen stemme fylder al rigeligt i mit hoved, så musik oveni bliver simpelthen for meget af det gode. De eneste koncerter, jeg kommer til, er faktisk Melodi Grand Prix, og der er det lige så meget det visuelle aspekt af oplevelsen, jeg kan lide. Jeg synes faktisk, at det visuelle, lys, og hvad der foregår på scenen, ofte er et større bidrag til oplevelsen end selve musikken. I det hele taget er alt, jeg beskæftiger mig med, smukt visuelt, men lyd og musik har slet ikke samme plads i mit hjerte.

Hvilken film, tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Jeg har netop set tv-serien "The Great" på HBO. Den handler om Katarina den Stores liv som ung kvinde ved hoffet i Rusland. En vidunderlig serie, der skildrer den unge kvindes ekstreme intelligens og i sidste ende ønske om magten. Alt sammen pakket smukt ind i et visuelt overflødighedshorn af gennemførte rekvisitter og kostumer. Ellers ser jeg også gerne andre dramaer eller film, historiske eller ej, hvor kostumerne er i højsædet. Blandt andet er jeg vild med filmen "Det femte element" med kostumer af Jean Paul Gaultier eller "The Hunger Games"-filmene med kostumer af Alexander McQueen.

Hvilken udstilling eller hvilket kunstværk tænker du tilbage på?

- Jeg ville ønske, at udstillingen "Magtens smykker" på Koldinghus var permanent. Det kunsthåndværk, som ligger i de kongelige smykker, er helt uovertruffen. Det er af så høj kvalitet, at man bare må overgive sig og nyde synet af det. Ellers ville jeg ønske at Statens Museum for Kunst lavede endnu en Erik Mortensen-udstilling som den, de lavede i midten af 1990'erne, hvor mesterens kjoler var udstillet sammen med de skønne malerier. Det var helt fantastisk at få lov at se dem i de smukke omgivelser.

Hvilket design eller håndværk sætter du pris på?

- ALT. Det skal bare være ordentligt udført. Jeg bruger ekstreme summer på netop smukt kunsthåndværk - som jeg anskuer som ren kunst, hvis altså håndværkeren bag kan sit kram. Det er sjældent, at jeg efterhånden taber underkæben, men når jeg endelig gør og falder over noget kvalitetshåndværk, bliver jeg nødt til at eje det, og så river jeg mig også gerne økonomisk - især hvis kunstneren eller håndværkeren endnu ikke er anerkendt og etableret, for så fortjener de at blive vist frem.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- At kunne rejse ud i verden og nyde mere af den. Jeg har for eksempel aldrig været i Rusland, men jeg vil gerne over og se de store russiske skatte. Det er faktisk noget af det eneste, jeg mangler at se, for jeg har altid rejst efter at se smukke ting over hele verden, og det har bragt mig vidt omkring. Men lige Rusland står stadig på min liste.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Dem er der mange af. Når man kommer på et museum, og udstillingerne er kurateret af museumsfolk eller arkæologer, så hæver det sig sjældent over niveau. Derfor synes jeg også, det er meget vigtigt, at kulturinstitutionerne tør invitere nogle fra andre fagområder og felter ind, for det er kun ved at forene kræfter, at man kan skabe noget ekstraordinært, som publikum kan huske lang tid efter. Museerne skal kort sagt være bedre til at turde satse på det "farlige og ukendte” for at kunne formidle historien på en mere levende og interessant måde.

Jim Lyngvild

Jim-Martin Alexandar Konstantin Falke-Skjold Wegener Lyngvild - bedre kendt som Jim Lyngvild - er født i 1978.

Han er designer, forfatter og iværksætter.

Uddannet designer fra Fashion Design Akademiet og var i mange år modekommentator. Står bag hudplejeserien Raunsborg, samt bryggeriet Frejdahl og har skrevet en lang række bøger om alt fra fantasy til kongerækken.

Senest har du mødt ham i tv-serien ”Jim og Ghita” og måske set hans bidrag til Nationalmuseets udstilling om vikinger.

Han er netop nu aktuel med udstillingen ”Kongerækken med Jim Lyngvild - Dragter, Drama og Danmarkshistorie” på Koldinghus, som man kan opleve frem til 18. oktober.

Annette Bjergfeldt

Født i 1961. Forfatter, sangskriver og sanger med base i København.

Som sanger og sangskriver har hun fået to Grammy- nomineringer og 13 Music Award-nomineringer for sine seks album.

Hun har turneret i USA gennem fire år og skrevet sange til flere anerkendte kunstnere. I dag underviser hun også i sang og i at skrive sange.

Som forfatter har hun skrevet ”Kogebog for sangskrivere”, den anmelderroste børneserie ”Børste” og senest ”Højsangen fra Palermovej”, der udkom i maj på forlaget Modtryk.

En international agent har netop skrevet kontrakt på bogen, der er ved at blive oversat til engelsk med henblik på udgivelse i udlandet.

Annonce
Annonce
Lemvig

Børn formede is til skulpturer

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Frivillig Fredag er aflyst

Lemvig

Knuste ruden med en ugle

Lemvig

Fandt hash hos 67-årig mand

Annonce