Annonce
Lemvig

Ukrainer blev dansk statsborger og fik håndtryk af borgmesteren: - Jeg føler mig budt personligt velkommen

Tillykke. Volodymar Velykyy får et håndtryk af borgmester Erik Flyvholm, og så er han dansk statsborger. Foto: Morten Stricker
Ukrainer blev dansk statsborger efter den første Grundlovsceremoni i Lemvig Kommune, og han glædede sig over, at han med et håndtryk af borgmesteren nu er en del af det Danmark, han vil bo i resten af sit liv

Lemvig: Tillykke med dit nye statsborgerskab. Vi håber, du får glæde af det og vil sætte pris på vore værdier, og vi glæder os over, du kan bidrage til at gøre det danske samfund endnu bedre.

Sådan lød det fra borgmester Erik Flyvholm, og så kom det meget omtalte håndtryk, som skal til, før man kan blive statsborger i Danmark.

Det var den første Grundlovsceremoni i Lemvig Kommune, og Volodymyr Velykyy byttede her sit ukrainske statsborgerskab ud med et dansk. Han var eneste deltager i den første ceremoni, der foregik på borgmesterkontoret på rådhuset.

- Jeg har boet i Danmark i 16 år. Det er her, jeg vil bo resten af mit liv, og så synes jeg, det er godt at være en del af det danske samfund, som jeg lever i, sagde Volodymyr Velykyy, da formaliteterne var overstået, og han hyggede sig på dansk maner med et glas sammen med borgmester Erik Flyvholm, kommunaldirektør Lars Keld Hansen og lederen af direktionssekretariatet, Louise Agerbo. Med sig havde han sin fraskilte hustru Tetiana Velyka. Selv om de er skilt, er de fortsat nære venner og bor sammen i Ramme.

Volodymyr Velykyy kunne fortælle, han kom til Danmark som led i et praktikophold i forbindelse med sin uddannelse på landbohøjskolen i Ukraine. Han besluttede sig for at blive, og har arbejdet inden for landbrug og på minkfarm. Det var et arbejde på Ramme Mink, der bragte ham til Lemvig Kommune. I dag arbejder han på Linolie Døre og Vinduer i Vemb.

- Jeg taler ikke så godt dansk, som jeg burde efter alle de år. Men jeg har arbejdet på landbrug, hvor vi var mange nationaliteter, så derfor talte vi engelsk som fællessprog. Men jeg vil øve mig mere, fordi det er besværligt, at jeg ikke kan udtrykke det, jeg gerne vil på dansk. Mit ordforråd er for lille.

Tetiana Velyka har derimod et stort ordforråd og taler nydeligt dansk. Hun arbejder på Labyrinten i Lemvig, men kunne ikke blive dansk statsborger endnu.

- Det er fordi, reglerne blev lavet om på et tidspunkt, så man skulle have fuldtidjob i en uafbrudt årrække for at få en tidsubestemt opholdstilladelse, som man skal have, inden man kan blive dansk statsborger. Men jeg læste på seminariet i Holstebro og kunne derfor ikke arbejde på fuld tid. Så jeg må vente måske tre år på, jeg kan blive dansk statsborger, fortalte hun.

Det forhindrede hende ikke i at være lige så glad som sin tidligere mand for hans statsborgerskab, og efter ceremonien gav de hinanden en kæmpe krammer uden for borgmesterkontoret.

De to er begge glade for at være kommet til Danmark.

- Her er demokrati ikke blot et ord, man siger. Man gør det. Her er rettigheder, ligestilling og et godt menneskesyn. Det er stort for os at opleve, men vi kan se, at det for danskere ikke altid er noget, man er klar over værdien af. Det er fordi, man er vokset op med det fra børnehaven, at sådan er det, og man tænker ikke over, at sådan er det ikke alle andre steder. I Ukraine er demokratiet ungt. Det er stadig som et barn, der skal lære at gå, og det vil vare mange år, inden det er en naturlig del af hverdagen. Det skal vokse sammen med den nye generation, kunne Tetiana Velyka blandt andet udtrykke.

De kunne fortælle om, at de i de første år talte om at tage "hjem" til Ukraine på ferie.

- Men tredje gang var det "hjem" til Danmark, fordi vi var faldet så godt til her.

Volodymar Velykyy kunne fortælle om den russiske indflydelse i Ukraine, som det vil tage lang til at komme fri af.

- Russisk tales af så mange, og det gør det ikke lettere, når det ikke er landets eget sprog. Derfor er det også vigtigt for mig at blive bedre til at tale dansk, fordi det er en del af det at være dansk statsborger, sagde han.

Ceremonien foregik formelt på den måde, at borgmester Erik Flyvholm startede med en tale. Så kom håndtrykket, inden papirerne blev skrevet under.

- Jeg er meget glad for denne ceremoni. Jeg føler mig budt personligt velkommen i Danmark, og det er ikke bare et stykke papir, jeg har fået stukket i hånden. Det her er virkelig godt, sagde Volodymar Velykyy, da den godt en halv time lange ceremoni og hyggestund var overstået.

Der skal være Grundlovceremoni en gang hvert halve år i Lemvig Kommune.

Jeg taler ikke så godt dansk, som jeg burde efter alle de år. Men jeg har arbejdet på landbrug, hvor vi var mange nationaliteter, så derfor talte vi engelsk som fællessprog. Men jeg vil øve mig mere, fordi det er besværligt, at jeg ikke kan udtrykke det, jeg gerne vil på dansk. Mit ordforråd er for lille.

Volodymar Velykyy, ny dansk statsborger

Glæden var stor hos både Volodymar Velykyy og hans fraskilte hustru Tetiana Velyka, da ceremonien var vel overstået. Foto: Morten Stricker
Så blev der på dansk maner skålet over, at den første Grundlovsceremoni i Lemvig Kommune var gennemført. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig står sammen om at holde afstand

Annonce