Annonce
Navne

- Jeg gider ikke blive sat i bås - kun som 'hende SF'eren'

På trods af alvorlig sygdom kan Grethe stadig selv ordne alt i huset samt haven i kolonihaven. - Min læge har sagt, at jeg godt kan være tilfreds, siger hun. Foto: Morten Stricker
Grethe Hestbech er tilbage i lokalpolitik med en plads i ældrerådet. Hun kan se tilbage på to et halvt år med store tab, sygdom, og en krop, der ikke længere er ligeså frisk som hjernen.

Struer: En del af stuen i 79-årige Grethe Hestbechs hjem er optaget af en enmandsseng. Selvom der er en første sal i huset, der ligger på Strandvejen tæt ved gågaden. Men den bruger Grethe ikke rigtigt længere.

- Jeg skal tit op om natten, og så er det dumt med badeværelse på første sal, forklarer hun.

Hendes tilværelse er dermed blevet lidt mere indskrænket. Det blev den også for lidt over et år siden, da hun blev nødsaget til at stoppe i byrådet i Struer efter mere end 30 år i lokalpolitik. Årsagen var sygdom, og en ulykke kommer som bekendt sjældent alene. Først fik hun fjernet tyktarmen og skulle lære at vænne sig til en tilværelse med stomi, dernæst fik hun en slem omgang corona, hvor hun lå i respirator i 20 døgn, og til sidst gjorde en voldsom betændelse i ryggen, at hun måtte opereres.

Annonce

- Der er meget fra, da jeg havde corona, som jeg ikke længere kan huske, men det var en hård omgang. På et tidpsunkt troede jeg, at jeg var i Brande. Mine sønner kom på et tidspunkt og besøgte mig, og de lignede næsten rummænd, fordi de skulle have alt muligt beskyttende og værnemidler på, siger Grethe.

- Jeg burde faktisk slet ikke være her, tilføjer hun med et lille smil.

Tomt uden politik

Men det er hun, og selvom benene går lidt langsommere, og energien hurtigere slipper op end før, så er hovedet stadig skarpt, og Grethe er tilbage.

Til valget til ældrerådet i Struer Kommune i 2021 fik hun mere end 900 stemmer, og i det nye år startede hun dermed en ny vej i sin karriere som lokalpolitiker som medlem af ældrerådet.

- Det er en kendsgerning, at vi bliver flere og flere ældre, og nu er der en ny ældrelov, som ældrerådet skal være med til at præge, giver hun som forklaring på sit nye hverv.

Selvom hun nu igen kan bruge sin skarpe retfærdighedsfølelse og ukuelighed til at kæmpe for det, som hun går op i, så har det stadig været et hårdt slag at sige farvel til byrådet.

- Det har føltes meget tomt. Jeg har jo været vant til at have op til fire møder om dagen og sidde med i flere udvalg, men det kan jeg ikke længere, må jeg erkende. Jeg er ikke gammel i hjernen, men i kroppen, konstaterer hun.

Det er mere end 30 år siden, at Grethe Hestbech slog sine politiske folder i Struer for første gang. Hun har altid været en del af foreningslivet i byen, og som ung var hun med til at starte kvindegruppen i Struer, inden hun meldte sig ind i SF og blev aktiv der. I foreningen med de røde faner blev hun stærkt inspireret af Gerda Hansen, som mange nok husker som en markant kvinde i lokalpartiet.

Grethe modtog i 2019 Danneborgordenens Ridderkors for sin indsats i demokratiets tjeneste. Da havde hun været i byrådet i Struer Kommune siden januar 1986. Foto: Morten Stricker

- Hun var ikke bange for noget som helst, og det har jeg taget ved lære af. Hun fortalte mig fra start, at det var vigtigt, at jeg havde styr på, hvad der stod i dagsordenerne, og hvad det hele betød for borgerne, så det har jeg altid sørget for. Sådan får man respekt, mener Grethe.

For hende har det altid handlet om "sagen". Hvad end den så var i den givne situation. Og når "sagen" skulle løses, så gjorde Grethe, hvad hun kunne, indtil det var sket.

Jeg gider ikke have en hjemmehjælp rendende, hvis jeg kan gøre det selv.

Grethe Hestbech

- Jeg har altid gjort det, som, jeg mente, var bedst, både for borgerne, men også på den lange bane. Der er da nok nogen, der har set mig som "hende, der altid brokker sig", men jeg har aldrig været ked af at vise mig i byen, understreger hun.

Annonce

Rimelig ældreomsorg

Det er noget tid siden, hun besluttede sig for at stille op til ældrerådet.

- Jeg bliver jo selv ældre, og jeg tænkte, at det ville være sjovt at prøve. Og så har jeg jo svært ved at holde mig fra politik, siger Grethe, der stadig er en hyppig gæst til byrådsmøderne - nu på tilhørerbænken.

I dag får hun ingen hjemmehjælp.

- Mit mål efter sygdommen var at blive selvkørende, så jeg ikke havde brug for hjemmehjælp længere, og der er jeg i dag, lyder det.

De regler på ældreområdet, som nu er gældende, var Grethe selv med til at bestemme flere af, da hun sad som formand i social- og sundhedsudvalget. Hun mener, at de dengang gjorde det rigtige.

- Jeg synes, vi har en rimelig ældreomsorg, men det er godt at få kigget på den igen, siger hun.

Hun har også selv arbejdet i ældreplejen for mange år siden, og hun kan godt mærke, at der er sket drastiske ændringer på området.

- Dengang jeg var hjemmehjælper, da pudsede vi også sølvtøj eller hjalp med at sætte en lampe op, hvis de ældre ville have det. Jeg har stået og renset en køkkenvask for en ældre engang, kan jeg huske. Men i dag har de jo kun 40 minutter til at nå alt, inden de skal videre, og det er sådan noget, jeg vil kæmpe for i ældrerådet, fortæller hun.

Annonce

Ingen mærkater

Hun bor alene i huset på Strandvejen, som har været hendes siden 1993. For mange år siden var Grethe gift og fik to sønner, men de blev skilt efter 11 år. Efter det havde hun en fast veninde i 40 år.

- Vi prøvede at bo sammen et års tid, men det var det rigtige for os at bo hver for sig, og så være sammen i weekenderne. Så havde jeg også tid til det politiske i hverdagen, siger hun.

Hun har altid været åben om forholdet.

- Allerede som ung oplevede jeg at blive tiltrukket af kvinder, fortæller hun.

For to et halvt år siden, kort før Grethe selv måtte kæmpe med sygdomme, og kort efter hun havde modtaget ridderkorset for sit politiske arbejde, døde hendes veninde. Det skete pludseligt en nat. Grethe gav hende hjertemassage, mens hun ventede på ambulancen. Desværre var det for sent.

- Det er en meget stor sorg at opleve. Sommetider spekulerer jeg på, hvordan jeg overhovedet kom igennem alt det. Det har været barsk, siger Grethe.

Hun har aldrig haft interesse i at sætte etikette på sit forhold til veninden.

I april sidste år måtte Grethe Hestbech sige farvel til byrådet efter 30 år på grund af sygdom. I november samme år fik hun 947 stemmer til ældrerådet. Lidt flere end hver fjerde stemme var på hende. Foto: Morten Stricker

- Vi havde ikke sat mærkat på, og det interesserer mig heller ikke. Vi levede bare ganske almindeligt. Jeg er bare Grethe med facetter, ligesom alle andre. Jeg gider ikke blive sat i bås - kun som "hende SF'eren", siger Grethe med et lille grin.

Så der er sket meget i 79-årige Grethe Hestbechs liv de seneste to et halvt år. Noget godt og noget meget ondt. Men hun er her endnu, selvom det måske lyder helt vildt, når man læser hendes historie. Det er dog ikke noget, Grethe tager for tungt.

- Det føles ikke altid rart, men det kan ikke nytte noget at syntes, det er synd for en. Man er nødt til at føle man lever for at få noget ud af det hele, konstaterer hun.

Annonce
Sport For abonnenter

Et kig ind i superligaklubbernes akademier: 13 vestjyske talenter står på spring til superligaen

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Søger løbende nye folk: Euro Industries har vokseværk

Sport For abonnenter

Slutspurt hjalp: Mange spillere vil med til indendørs fodboldturnering

Lemvig

Nu kan du blive coronavaccineret i Thyborøn

Lemvig

Nørre Nissum-pige blandt udstillerne på Museet for Religiøs Kunst: Dejligt at være tilbage

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Holstebro For abonnenter

Gigt-patienten Per: At skulle vente fra august til februar på en undersøgelse - inden jeg overhovedet kommer videre til operationskøen - er helt skørt

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Navne For abonnenter

På denne måde burde alle forlade denne jord: ALS-ramte Knud-Erik Dam sagde tre ord, og tog så afsked med livet

Holstebro

Agnes og Esther uddeler p-bøder... som bilister bliver glade for

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Lemvig

Nye kandidater til Lemvig Prisen og opbakning til allerede foreslåede kandidater

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Bananen rådner videre, og vi er nødt til at tale om det

Vestjylland

Spurgt på gaden: Påvirker de stigende el-, benzin- og varmepriser din hverdag?

Annonce