Annonce
Håndbold

Jeppe var i gang med sit store gennembrud, nu kan han ikke gå to kilometer uden voldsomme smerter

Jeppe Hauskov, som her er fotograferet dagen efter sin store kamp mod Skjern, er nødt til at sige foreløbigt stop for håndboldkarrieren på grund af rygsmerter. Foto: Morten Stricker.
Den talentfulde fløjspiller, Jeppe Hauskov, har de seneste 16 måneder døjet med stærke smerter i ryggen. Han skal derfor igennem en stor rygoperation, som formentlig vil give ham en smertefri hverdag, men som samtidig kan koste ham håndboldkarrieren.
Annonce

Holstebro: 18. oktober 2017 klokken 22.00.

Jeppe Hauskov er for alvor trådt ind på den store scene, hvor han har fået tilskuerne i en tætpakket Gråkjær Arena til at juble, som om de havde været vidne til en sidstesekunds-scoring i en DM-finale.

Under euforien ligger der også en forbavselse. En, dengang, 18-årig knægt fra Lemvig, som på det tidspunkt var ukendt for mange håndboldfans i Holstebro, har lige lavet ti mål på ti forsøg mod Skjern. Hvis der nogensinde bliver rejst en statue af en spiller ude foran Gråkjær Arena, så er det præstationer som den på den regnvåde efterårsdag i 2017, som er med til at få én forrest i køen.

For første gang i karrieren var Jeppe Hauskov det store midtpunkt. Det, som han havde kæmpet for, lige siden han var barn, blev forløst i den kamp, og manuskriptet kunne ikke være skrevet bedre for Hauskov, som er født og opvokset i Lemvig. Når man i så ung en alder går forrest i at banke de evige lokalrivaler, så er der mange, som gerne vil over og lykønske én efter kampen, og de næste par dage fik Jeppe Hauskov en massiv opmærksomhed fra både pressen, håndboldfans og bekendte.

En velfortjent opmærksomhed for selvom Jeppe Hauskov endnu ikke havde leveret "det lange seje træk", så var sådan en kamp medvirkende til, at flere snakkede om ham som en af dem, der kunne gå hele vejen.

Efter kampen mod Skjern følte jeg, at jeg kunne det hele. Nu føler jeg, at jeg nærmest ikke kan noget.

Jeppe Hauskov.

Annonce

Stor kontrast

Derfor er det også en ærgerlig fortælling, som Jeppe Hauskov kommer med her to år efter i den arena, hvor han skulle have skabt en håndboldkarriere.

- Efter kampen mod Skjern følte jeg, at jeg kunne det hele. Nu føler jeg, at jeg nærmest ikke kan noget, siger Jeppe Hauskov, som langt fra kun har haft Skjern-kampen som højdepunkt i karrieren. Hauskov har 30 ungdomslandskampe på CV'et, en bronzemedalje med U19-landsholdet og Champions League-kampe for TTH.

Kontrakten med TTH Holstebro blev i denne uge ophævet, da den ryg, som Hauskov har haft så store problemer med, nu skal igennem en større operation. Han har inderst inde godt vidst, at en operation nok blev nødvendig, men han har prøvet alt andet og håbet, at smerterne i ryggen gik væk.

- Jeg må erkende, at jeg sad og kiggede på den kontrakt et godt stykke tid. Det var det, jeg havde kæmpet for, og nu var den bare væk, siger Jeppe Hauskov, som dog samtidig er klar over, at der ikke er andre udveje end at få sat skruer og plader ind i ryggen.

En operation, som sædvanligvis er forbeholdt den ældre generation, men som efterhånden er blevet en nødvendighed for 20-årige Jeppe Hauskov, som, i takt med at smerterne er blevet forværret, har måttet give afkald på langt mere end spilletid på håndboldbanen.

- Det er nærmest kun, når jeg ligger i min seng, at det ikke gør ondt. På en god dag kan jeg gå én kilometer, uden at det gør ondt, men så bliver smerten også ulidelig. For noget tid siden var jeg ude at gå en tur med min kæreste, og der var jeg nødt til at ligge en halv time ude i bryggerset, fordi jeg simpelthen ikke kunne komme ind i sengen. Jeg er også begyndt at sige nej til flere sociale ting, fordi det simpelthen gør for ondt, siger Jeppe Hauskov, hvis smerter starter i benene, hvorefter det går hele vejen op i ryggen.

En stor kontrast for Hauskov som til tider havde kampe for både TTH Holstebro, divisionsholdet i Tvis KFUM og ungdomslandsholdet.

Annonce

Et mirakel

Jeppe Hauskov har altid haft problemer med ryggen. Han har ofte været placeret på briksen hos fysioterapeuterne, så han kunne få behandling.

Det havde dog aldrig slået ham, at det kunne være så alvorligt, som det har vist sig at være. I hvert fald ikke indtil april 2018.

Her var Jeppe Hauskov med landsholdet på en træningslejr. Han havde problemer med ryggen, men ikke noget udover det sædvanlige, lige indtil en træning, hvor han fik så store smerter, at han ikke kunne bevæge sig fra hallen og over til hotelværelset.

Det blev startskuddet til et hav af undersøgelser og behandlinger for fløjspilleren, som to måneder efter opsøgte en specialist i Viborg.

- Han fortalte mig, hvor alvorligt det var, og at jeg nok ikke kom til at spille håndbold igen. Jeg rystede nærmest bare på hovedet, for det kunne jo ikke passe. Det viste sig, at det nok var ham, der havde allermest ret, siger Jeppe Hauskov, som samtidig tilføjer, at en del af ryglidelsen formentlig er medfødt.

Til oktober skal Jeppe Hauskov igennem den store operation, og selvom det har taget 16 måneder at nå frem til den erkendelse, så frygter han ikke indgrebet. Det er blevet en nødvendighed nu, hvis han skal kunne have en dagligdag med mening. Han har også tænkt sig at give håndboldkarrieren et skud mere.

- To af lægerne har sagt, at jeg ikke kommer til at spille håndbold. En tredje har sagt, at jeg måske kommer tilbage. Jeg vil gøre alt for at jagte det lille håb, der er, og selvom der skal et mirakel til, så vil jeg opsøge det mirakel, så godt som jeg kan, siger Jeppe Hauskov, som bruger de mange minder fra håndboldbanen som en stor motivation i sin genoptræning.

Fløjspilleren nåede at gøre indtryk på ligaholdet i TTH Holstebro, selvom det ikke blev til så mange kampe. Bedst huskes han for sine ti mål mod Skjern i pokalturneringen. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Taknemlig

At Jeppe Hauskov i løbet af disse 16 måneder har været i stand til at træne håndbold kan også kaldes for et lille mirakel. Han har været med til enkelte træninger og også været med under opvarmningen inden kampene, og det kan skyldes, at han faktisk har færre smerter, når han løber, end når han går.

Derfor har det været svært for familie, TTH, venner, kæreste og Jeppe Hauskov selv at blive klog på, hvordan det egentligt gik. Derfor har han også været dybt taknemlig for, hvordan folk omkring ham har håndteret situationen.

- Der er ingen omkring mig, som har vist frustration eller noget som helst de seneste 16 måneder, og folk har bare været hjælpsomme hver eneste gang. TTH Holstebro har også behandlet mig virkelig godt, og der har ikke været en finger at sætte på noget, siger Jeppe Hauskov.

Han er samtidig glad for og stolt over, at tilskuerne ude i arenaen har bekymret sig så meget over ham, og spurgt ind til, hvordan det gik med ham. Han har dog samtidig været frustreret over, at han ikke har kunnet give dem et ordentligt svar, fordi han ikke selv vidste noget.

I TTH Holstebro er direktør John Mikkelsen meget ked af den udvikling, som fløjens skade har taget.

- Vi er meget kede af det, men selvom Jeppe ikke længere er en del af ligatruppen, så er han en del af TTH Holstebro på det menneskelige plan. Han vil altid være en del af os, og han kan komme og gå ude i arenaen, lige som han vil, siger John Mikkelsen.

Annonce

Finde fodfæste

Indtil den her uge har Jeppe Hauskov været kontraktligt bundet til TTH Holstebro. Det har betydet, at han har været så meget en del af holdet som muligt på trods af sin rygskade.

Han har overværet kampe og træninger, og selvom holdet har gjort så meget som muligt for at få ham til at føle sig som en del af holdet, så har det været en, til tider, triviel hverdag.

- I 2017 følte jeg mig jo som en del af holdet, da vi vandt pokalen, for det havde jeg trods alt en lille andel i. Som tiden er gået, har det dog været svært at tage så meget del i op- og nedturene, siger Jeppe Hauskov, som på grund af smerterne ikke har været i stand til at passe et arbejde.

De smerter skal operationen, og den efterfølgende lange genoptræning, forhåbentligt få bugt med. På længere sigt har han planer om at tage til Aarhus for at studere, men han aner ikke, hvad han vil søge ind på.

- Jeg har altid tænkt, at det skulle være håndbolden, som fyldte de her år, og jeg har troet på, at jeg nok skulle komme tilbage, så jeg har ikke orket at tænke på uddannelse, efter jeg blev færdig med handelsskolen sidste år. Selvom jeg går efter den lille chance for at komme tilbage, så er det helt sikkert noget, som jeg skal bruge den næste tid på at overveje. Jeg har jo masser af tid i løbet af genoptræningen, siger Jeppe Hauskov.

Når han sidder og snakker om den kommende operation og de massive smerter, som han har haft op til, så kan Skjern-kampen tilbage i 2017 synes meget langt væk, men han erkender, at den kamp formentlig altid vil rumstere lidt i baghovedet på ham. Som en af de absolut største opture i karrieren, men også som indledningen på lidt af en nedtur.

For selvom Jeppe Hauskov ikke er typen, der dvæler ved fortiden, så vil en del af ham nok altid tænke "hvad nu hvis?"

- Jeg vil nok altid tænke, hvad det mon kunne være blevet til, hvis jeg havde været skadesfri, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kommunen skærper restriktionerne

Lemvig

Knuste ruden med en ugle

Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Struer

Festival vil stadig gasse virus væk

Annonce