Annonce
Debat

Jo, Claus. Kultur er skam en kommunal opgave og en vigtig en

- Tager vi det rene kulturområde, er flere dele også lovpligtige. Det gælder fx biblioteket, skriver læserbrevsskribenterne. Billedet her er fra Repair Cafe på Holstebro Bibliokte. Foto: Morten Stricker

Læserbrev: Liberal Alliances ny spidskandidat Claus Opstrup påstår i Dagbladet, at kultur og kunst IKKE er en kommunal opgave.

Det er 1. Faktuelt forkert, 2. Savner proportionalitet, 3. Vi er som socialliberale lodret uenige.

Påstanden, at kultur ikke er en kommunal opgave, er forkert. Ser vi på Kultur og Fritidsudvalgets nettobudget på godt 110 millioner, følger flere dele af loven. Folkeoplysningsområdet udgør knapt 37 millioner, det er især idrætten. Kommunen skal her efter loven yde lokaletilskud (mindst 65%), aktivitetstilskud og stille lokaler til rådighed, hvilket kommunen fx gør i Arenaen, Idrætscenter Vest, Vestjysk Fritidscenter, Badeland, Idrætsparken m.m.

Annonce

Tager vi det rene kulturområde, er flere dele også lovpligtige. Det gælder fx biblioteket med afdelinger i Holstebro, Ulfborg og Vinderup. Og musikskolen, som enten kan være kommunal eller selvejende som i Holstebro med lovpligtigt kommunalt tilskud. Vi har i øvrigt et fantastisk biblioteket og en af landets ypperligste musikskoler, hvor MGK startede. 24 hhv. 9 millioner om året.

Tilbage er der så godt 40 millioner. Selv hvis vi tager bibliotek og musikskole ovenfor med, taler vi 73-74 millioner, mens de fremhævede velfærdsområder børn og ældre samlet er mere end 2 milliarder......

For det beløb får vi borgere i Holstebro en fantastisk vifte af kulturelle oplevelser på meget højt plan. Et betydeligt livsindhold, oplevelser og kreative stimuli fra barn til voksen. Noget som få kommuner kan tilbyde sine indbyggere så varieret. Et af provinsens bedste kunstmuseer, 3 kulturhistoriske museer, 3 egnsteatre, klassisk ensemble, balletskole og dans, en række festivaler, talentakademi, musikteater, borgerdrevet kultur på Slagteriet, koncerter i Lystanlægget, kultur- og medborgerhuse, film, børnekultur, unikt meget kvalitetskunst i det offentlige rum og meget mere. Noget for enhver smag, skulle vi da mene. Vi får endda kun så meget for pengene qua samarbejder med velvillige fonde, staten m.m.

Det har givet os et stærkt brand gennem et halvt hundrede år. Noget Holstebro er kendt for i resten af landet OG i udlandet. Kulturen er også vigtig for at tiltrække højtuddannede indbyggere, internationale kapaciteter og besøgende året rundt, som typisk også lægger betydelige beløb på hoteller, i restauranter og butikker. Tag ikke fejl af kulturens betydning.

Det har i årtier været anerkendt, at kulturen er en kommunal opgave. Det behøver ikke følge af få eller mange forpligtelser i loven, men fx også kommunalfuldmagten. Flere kommuner har også brugt kulturen til at skabe sig en ny fortælling og identitet. Mest kendt faktisk Holstebros egen forandring for 50-60 år siden, i de senere år kan også nævnes fx Aalborg og Horsens.

Men én ting er rigtigt. Kommuner har mange flere frihedsgrader på det kulturelle område.

Men én ting er rigtigt. Kommuner har mange flere frihedsgrader på det kulturelle område. Det betyder bare IKKE, vi skal slagte kulturen eller at den ikke er en kommunal opgave.

Det betyder bare IKKE, vi skal slagte kulturen eller at den ikke er en kommunal opgave. Som socialliberale synes vi nærmere, det peger på, at andre kommunale områder - fx folkeskolen, ældreområdet og jobcentrene - også burde sættes meget mere fri. Færre regler, de ansatte faglighed og borgerne mere i centrum. Men det er jo en anden historie.


Annonce
Lemvig For abonnenter

Manden var alvorligt syg, og Bitten stod med fire børn og alle de udfordringer, der fulgte med: Bare der havde stået en og banket på for at sige, nu skulle jeg nok få hjælp

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Skuffelse i Lemvig-lejren efter pointdeling: - Jeg synes det var tyveri ved højlys dag

Sport For abonnenter

Minut for minut: Lemvig måtte nøjes med det ene point i fredagsgyser i Skive

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Lemvig

Analyse: Nye Borgerlige skal mere end firedoble antallet af stemmer

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Erhverv

Her skal der helst være grus i maskineriet

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Sport For abonnenter

Karakterbogen: 2 mål på 12 afslutninger gør ikke Thymann til en skurk

Lemvig

Ønske i valgkampen: Det skal være let for den pårørende når det er svært

Annonce