Annonce
Udland

Johnson opfordrer til enhed i tale foran Downing Street

Pool/Reuters
Premierminister holder tale efter besøg på Buckingham Palace og offentliggørelse af endeligt valgresultat.
Annonce

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, opfordrede i en tale foran Downing Street fredag eftermiddag briterne til "at lade en helingsproces" begynde efter en jordskredssejr til hans konservative parti.

Han holdt talen kort efter at have besøgt Buckingham Palace, hvor dronning Elizabeth formelt overgav ham opgaven med at danne en ny regering.

- På mandag vil vi i Westminster danne et nyt parlament, og jeg er stolt over at kunne sige, at nogle medlemmer af vores nye regering - en folkets regering - kommer fra valgkredse, hvor der ikke er valgt en konservativ i 100 år, sagde han og lovede ikke at svigte den tillid, som vælgerne har vist ham og hans parti.

Johnson talte næsten umiddelbart efter, at det endelige valgresultat var blevet offentliggjort. Johnsons konservative parti har 365 pladser i det nye parlament, mens arbejderpartiet Labour har 203 pladser.

Det Skotske Nationalparti fik 48 pladser, og Liberaldemokraterne sikrede sig 11 pladser. Øvrige partier tog de sidste 23 sæder fordelt mellem blandt andet Det Demokratiske Unionistparti, Plaid Cymru og De Grønne. Parlamentet har i alt 650 pladser.

Det største konservative flertal siden Margaret Thatchers valgsejr i 1987 indebærer, at kursen er sat mod et britisk farvel til EU.

Briterne træder efter planen ud af EU 31. januar 2020, hvorefter flere udeståender om blandt andet handel skal forhandles på plads inden udgangen af 2020.

Derfor har Johnson og co. stadig et stort stykke arbejde forude.

Som følge af det dårlige valg har Labour-leder Jeremy Corbyn meddelt sin afgang, selv om han er blevet genvalgt med stort flertal i sin valgkreds i Islington North. Corbyn forbliver i en periode partileder.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Spillet om Tannebækvej sættes i gang

Lemvig

Cyklist dræbt i trafikulykke

Lemvig

Nyt arbejdsår - nyt præsidium

Annonce