Annonce
Struer

Kær.dk fejrer 10 års jubilæum: Nu har hver femte af de ældre i Holstebro valgt den private hjemmehjælper

Kær, Kær Pleje eller Kær.dk. Kært barn har mange navne, og nu har ægteparret Jes og Dorthe Lund 10 års jubilæum som udbydere af privat hjemmepleje i Holstebro, Struer, Lemvig og Skive. Foto: Thomas Maxe
800 borgere i Midt- og Vestjylland får nu hjælp af den private udbyder Kær.dk, men kendskabet til frit valg er stadig ikke for godt.

STRUER: - Venstre ønsker, at de ældre skal have fuld valgfrihed, når det drejer sig om valg af hjemmehjælp, plejehjem og ældreboliger. Når man har levet et langt liv og har fået en masse erfaring, er det kun rimeligt, at man som ældre selv kan træffe sådanne helt personlige valg.

Med de ord skød daværende socialordfører Flemming Oppfeldt (V) debatten i Folketinget i gang til det, der for 18 år siden endte med at bane vej for frit valg af hjemmehjælp. Kun SF og Enhedslisten stemte nej.

I dag har cirka hver femte af de ældre, som er visiteret til hjemmehjælp i Holstebro Kommune, valgt den private virksomhed Kær.dk som leverandør af hjælpen. Det gør virksomheden, der også yder hjælp til stadig flere i Lemvig, Struer og Skive, til en af de største private aktører på området. Og med 10 år på bagen har firmaet samtidig vist sig at være et af de mest levedygtige.

Annonce

Ægteparret Jes og Dorthe Lund driver virksomheden. De lægger stor vægt på, at brugerne skal kunne mærke, at navnet ”Kær” ikke er valgt tilfældigt.

- Vi må aldrig blive ufølsomme robotter. Vi skal give plads til forskelligheder, så hvis du hele livet har været vant til at stå op klokken seks om morgenen, kan vi selvfølgelig ikke bare lade dig ligge i sengen til klokken 10 om formiddagen, fordi det nu engang passer mest optimalt ind i vores kørerute. Vi gør meget ud af at afdække individuelle behov og ønsker, og så får vi det til at gå op, fortæller Jes Lund.

Ikke for profittens skyld

Kær.dk har også gjort sig bemærket ved for eksempel at tage rundstykker med i weekenden og ikke mindst ved at invitere alle brugerne til fælles julefrokost. Det gør Jes og Dorthe rige – i hvert fald på oplevelser.

Der blev ellers ikke lagt fingre imellem i den livlige debat i Folketinget, da forslaget om at liberalisere hjemmehjælpen blev fremsat i sin tid.

Enhedslistens Line Barfod opstillede med egne ord et skrækscenarium for privat hjælp, hvor der forsvandt hjælp fra andre borgere, fordi pengene ville gå til administration og ”profit til de private”.

Nok viser Kær.dk’s regnskaber en virksomhed, hvor der er styr på sagerne. Men når udgifterne er betalt, er overskuddet blot lidt over 600 kroner for hver borger – om året. Så der er i hvert fald ingen, der skal påstå, at man bliver rig af at levere privat hjemmehjælp.

De første år med frit valg (før Kær.dk kom ind i branchen) var tværtimod præget af en bølge af konkurser. Revisionsfirmaet BDO undersøgte i 2017 området og konkluderede, at nogle af leverandørerne havde undervurderet de nye opgavers kompleksitet.

Andre var simpelthen blevet udkonkurreret på det frie marked. Det fik Folketinget til at skærpe kravene til kompetencer og finansiel robusthed.

Kær.dk har kontorer i de fire byer, hvor hjemmehjælperne kører ud. Her er vi på Lægårdvej i Holstebro - i de lokaler, som engang husede distributionen for Dagbladet Holstebro-Struer. Foto: Thomas Maxe

Men undersøgelsen afdækkede også udfordringer med afregningspriserne. Det sidste er en udfordring, som Kær.dk desværre også genkender.

- Reglerne er sådan, at kommunen skal beskrive, hvad hjemmehjælpen koster. Det bliver samlet i et katalog med ydelser, der hver har en beregnet takst. Og så kan borgeren enten vælge kommunal hjemmepleje, eller de kan vælge en privat leverandør, som så får taksten for ydelserne udbetalt af kommunen. Priserne er bare ikke ens fra kommune til kommune, og taksten kan også være udregnet meget forskelligt, forklarer Dorthe Lund og giver et eksempel:

- Vi har jo udgifter til meget mere end hjælpernes løn: It, telefoner, husleje, biler, informationsmateriale, arbejdstøj og så videre. De udgifter har de også i kommunerne, men det er ikke sikkert, at alle udgifter er regnet fuldt ud med under hjemmehjælpens eget forvaltningsområde. Så bliver kommunens egen udgift til hjemmehjælp bogført lavere end den reelle udgift, og dermed bliver vores takst også sat meget lavt i forhold til vores faktiske udgifter.

Annonce

Borgerne ved for lidt

En anden alvorlig udfordring er, at nogle kommuner ikke ligefrem er ivrige for at oplyse borgerne om det frie valg.

- Mange borgere kender slet ikke til muligheden for at vælge privat hjemmehjælp. Eller også tror de – fejlagtigt – at de selv skal betale, hvis de vælger en privat leverandør, siger Dorthe Lund.


Vi har et aldeles fremragende samarbejde med Holstebro og Struer.

Jes Lund, medindehaver af Kær.dk, om samarbejdet med kommunerne


Analysebureauet Epinion fastslog i 2017, at kun 60 procent af borgerne vidste, at det var muligt at vælge privat hjemmehjælp. Det var færre end de 70 procent, som kendte til ordningen to år før, så det går den forkerte vej.

Det fik Sundheds- og Ældreministeriet til i september 2018 at puffe til kommunerne og bede dem om at styrke informationsniveauet.

Kommunerne rapporterer ganske vist, at 99 procent af borgerne får information om frit valg, når de bliver visiteret til hjemmepleje. Det lyder flot, men der er ikke noget formelt krav om, hvordan informationen skal gives.

I nogle kommuner foregår information om frit valg udelukkende ved, at man skriver om det på hjemmesiden.

Her er det måske værd at nævne, at Epinions føromtalte rundspørge viste, at kun 73 procent af kommunerne har skriftlig information om frit valg (for eksempel en folder). Og kun 17 procent inddrager de pårørende i informationsstrømmen, så det er i nogle kommuner op til den ældre selv at opsøge information på nettet.

Annonce

Godt lokalt samarbejde

Nu tror man måske, at det er de ”røde” kommuner, der spænder ben for det private marked. Men nej! Jes Lund ler hjerteligt og slår den forestilling til jorden.

- Vi har et aldeles fremragende samarbejde med Holstebro og Struer. De er meget flinke til at informere om muligheden for at vælge os, siger han om de to kommuner, som begge har en socialdemokratisk borgmester, valgt af et ”rødt” flertal.

800 borgere er foreløbig på kundelisten hos Kær.dk, som altså fejrer 10 års jubilæum. Hvad bliver mon det næste?

- Pyh, det var hårdt at arbejde at etablere vores afdeling i Skive, men nu er jeg klar til at åbne i flere byer, siger Dorthe Lund og kigger over på sin mand.

Han nikker ivrigt og erklærer sig også parat til at udvide forretningen, helst ”stille og roligt”, så de kan følge med.

- Vi kunne godt tænke os at vokse østpå, måske i retning af Viborg eller Silkeborg? Det er ikke sikkert, at vi skal gøre det alene, så vi er sådan set ikke fremmede over for tanken om at slå os sammen med en anden aktør – altså en form for samarbejde eller fusion, hvis muligheden opstår, siger Jes Lund.

Lige nu er der dog mest travlt med at indrette de nye lokaler på Bremdal Torv i Struer.

Kær.dk

  • Kær.dk har i 10 år ydet traditionel hjemmehjælp med mulighed for at tilkøbe ekstra hjælp til alt fra brusebad til neglelakering, opvask og havearbejde.
  • Hvis man er visiteret til hjemmehjælp hos kommunen, kan man frit vælge en privat leverandør som Kær.dk. Så betaler kommunen for den hjælp, man er visiteret til. Vælger man at tilkøbe ekstra service, vil man oftest kunne opnå skattefradrag for udgiften, det såkaldte ”håndværkerfradrag”.
  • Kær.dk har døgnservice og beskæftiger cirka 170 personer, dog ikke alle i fuldtidsstillinger.
  • De 800 kunder i Holstebro, Struer, Lemvig og Skive har så vidt muligt et fast team af hjælpere. Glade kunder, høj medarbejdertilfredshed og en nær relation mellem hjælpere og de ældre er nogle af grundene til, at Kær.dk har et usædvanligt lavt sygefravær på kun to procent.
  • Kær.dk benytter primært faglært plejepersonale. Siden januar 2020 har virksomheden kunnet uddanne sine egne elever i en helt ny ”mesterlære”-ordning i samarbejde med SOSU-skolen i Holstebro.
  • Hjemmeside: www.kær.dk
Annonce
Lemvig For abonnenter

Landmandspar i Lomborg fejrer 40 års jubilæum: De kan nu noget, de Jersey-køer...

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Kritik af kommuneplan: ingen ved, hvad der foregår

Holstebro For abonnenter

Esther Jensen tilbage ved Borbjerg Mølle Kro: - Jeg kan ikke lade være med at tænke, hvor trist det er

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Leder For abonnenter

Ja tak! Vi køber både de gode tilbud og de gode idéer

Kultur For abonnenter

Politikere: Høringen er en ommer

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Struer For abonnenter

Et halvt år efter Luksusfælden: Det kostede det parret at være på tv

Holstebro

58-årig kvinde nægter sig skyldig i sin mands død: Kan ikke forstå at hendes promille skulle have været så høj

Holstebro

Nedtur: Stort fald i antallet af nye studerende

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Vestjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Lemvig For abonnenter

Forslag: Giv dog sælerne en rigtig platform ...

Leder For abonnenter

Lemvig Kommune kunne lære noget af Holstebro

Annonce