Erhverv

Københavnerparret er faldet til i den yderste klitrække

I den gamle svinesti er der indrettet café, og et stort selskabslokale er bygget til. Her er det tid til en kop kaffe for Maj-Britt Schwartz og Per Kjeldsgaard i de forårspyntede lokaler. Fotos: Johan Gadegaard
Lørdag den 13. april fejrer Fjand Gårdbutik 25-års fødselsdag, og parret, der har drevet stedet de seneste 16 år, glæder sig til at fejre dagen med sommerhusejere, -gæster og lokale, der har bakket op om caféen, butikken og galleriet gennem årene.

Fjand: - En gang imellem skal man gribe de muligheder, der byder sig.

Sådan lyder en af de livsfilosofier, Maj-Britt Schwartz på 64 år og hendes mand, 60-årige Per Kjeldsgaard, lever efter. Og en af de store muligheder, livet bød på for 16 år siden, greb parret.

Og den betød store ændringer i deres tilværelse:

Dengang i begyndelsen af nullerne levede parret med deres to store sønner i Bagsværd, hvor begge forældre arbejdede i den finansielle sektor, - han inden for forsikring og hun som personale- og uddannelseskonsulent.

Den travle tilværelse endte med, at Maj-Britt gik ned med stress og blev sygemeldt i en længere periode. Og så var det, at parret fik øje på en gammel klitgård og strandfogedbolig i yderste klitrække mellem Vesterhavet og Nissum Fjord. Og det sted faldt parret pladask for.
Butikken er indrettet i den gamle kostald, og her er der altid nok at se til. Men de 16 år med gårdbutikken i Fjand har også budt på nedture, og krisen gik heller ikke ubemærket hen over parret og deres forretning. - Krisen ramte også os, og vi er stolte over, at vi kom igennem den, konstaterer de to.

Drenge og markræs

- Vi faldt for naturen og området - og for, at der er højt til himlen her, siger Maj-Britt, der er født og vokset op i Gladsaxe. - Det er jo bare helt fantastisk, når man en tidlig morgen går uden for på terrassen og kan stå der og høre Vesterhavet, fortæller Maj-Britt.

- Og så var det muligheden for at prøve noget helt andet af, forklarer Per, der er vokset op i Holstebro.

Parret pakkede flyttekasserne og kørte over broerne fra Sjælland til Vestjylland med de to teenagerdrenge på bagsædet, og i februar 2003 overtog familien Fjand Gårdbutik. Familien flyttede ind i den gamle strandfogedbolig, hvor de fik renoveret førstesalen til drengene.

- Ellers havde vi nok ikke fået de unge mennesker med her over, konstaterer Maj-Britt med et lille smil.

Den ældste søn, Anders, der i dag er 32 år, fik lov til at gøre sin 9. klasse færdig i København og i det vestjyske begyndte han på Vedersø Idrætsefterskole, mens den yngste søn, Jakob, der i dag er 28 år, begyndte i den lokale folkeskole og spillede masser af badminton. Og selv om teenagere kan være svære at flytte fra den ene ende af landet til den anden, så faldt drengene faktisk hurtigt til i vestjyske.

- Her i Vestjylland kører drenge markræs, og det gør man bestemt ikke ved Bagsværd Sø, fortæller drengenes mor om én af forskellene mellem de to landsdele.

Jubilæumsfejring

De tidligere ejere, Ingrid og John Nielsen, åbnede i 1994 en gårdbutik, og et par år efter kom der liv i caféen, der blev indrettet i den gamle svinestald. Og det var den forretning, som Maj-Britt og Per overtog og videreudviklede.

De læsere, der er gode til hovedregning, har måske regnet ud, at det er 25 år siden, at Fjand Gårdbutik blev til. Og sølvbrylluppet med gårdbutikken glæder Maj-Britt og Per sig til at fejre sammen med sommerhusejere, -gæster og de mange fra området, der har bakket op om forretningen gennem årene.

25 årsdagen fejres lørdag den 13. april med gode tilbud i butikken samt øl, vin, kaffe, sandwich og kage i caféen.

- Det bliver rigtigt hyggeligt, og det glæder vi os til, lyder det fra parret, der hjælpes ad med de mange opgaver.

Det vil sige, at det er Per, der bager boller og kager, mens Maj-Britt mest tager sig af butikken sammen med Bodil Sylvester Holm, som "fulgte med" ved overtagelsen i 2003. Og om få år kan Bodil fejre 25 års jubilæum med gårdbutikken.

Fjand Gårdbutik benyttes også som et udflugtsmål, og kunderne er især glade for at købe delikatesser med hjem. Her er Bodil Holm, der også arbejdede i gårdbutikken under den tidligere ejer, i gang med at arrangere brugskunst på en indbydende måde.

- Vi laver maden selv

Fjand Gårdbutik ligger midt i et turistområde, og der tales da også ofte tysk i butikken, hvor der blandt andet sælges tøj, delikatesser, sko, tasker, strikvarer og brugskunst.

- Gæsterne er glade for at gå på opdagelse i butikken, fortæller Maj-Britt.

Butik og café er hinandens synergier - forstået på den måde, at den ene trækker den anden med sig. I caféen, der også bruges som galleri for skiftende kunstnere, er der plads til gæster fra to store turistbusser, og her holdes der også musikarrangementer samt private fester som bryllup, barnedåb og runde fødselsdage.

- Om vi får maden ude fra til de store arrangementet? Nej, vi laver selv vores mad, fastslår Per, der ikke er køkkenuddannet, men "cand. autodidakt i gør-det-selv", som han udtrykker det.

Ved siden af café, selskabslokaler og butik driver parret også en lille Bed & Breakfast med plads til to par, og her har familie og vennerne fra Sjælland også mulighed for at overnatte, når de besøger Fjand.

Som selvstændige gør parret ikke deres timeløn op, men konstaterer, at det er en livsstil.

- Det er jo kun glade gæster, vi møder, og det betyder rigtigt meget, forklarer Maj-Britt.

Fortsætter nogle år endnu

Sammen med sin mand har hun den travleste tid på året i foråret og om sommeren, hvor arbejdsplanen i højsæsonen lyder på en syv dages arbejdsuge.

- Så vi holder sommerferie om vinteren, fortæller Per og tilføjer, at det jo også er om vinteren, at de gamle bygninger skal holdes ved lige.

Når gårdbutikken nu kan fejre at have eksisteret i et kvart århundrede, og når nu de begge har rundet de 60 år, er det tid til at blive spurgt om, hvad de tænker om fremtiden?

- Vi flytter i hvert fald ikke tilbage til Sjælland, nu hvor drengene er vokset fast herovre, siger Maj-Britt. Anders, der arbejder som projektleder for Siemens, bor i Tjørring sammen med sin kæreste og parrets søn, James på halvandet år. Jakob, der er udlært murer, bor i Holstebro sammen med kæresten og er begyndt at læse til bygningskonstruktør.

- Vi fortsætter nogle år endnu, og så ser vi, hvad der så skal ske, siger Maj-Britt, der kan lide at snakke med gæster og sin rolle som værtinde.

- Så vi stopper ikke sådan lige fra den ene dag til den anden, lyder det ude fra den yderste klitrække i Fjand.

0/0
Annonce
I Sydkorea

Ingen siger nej til en fest med de kongelige

Erhverv For abonnenter

Analyse: Den smarte vej til elbiler - uden strømafbrydelser

En ny regering er ved tage form, og det er det helt rigtige tidspunkt, hvis man skal påvirke indholdet af et nyt regeringsgrundlag. Men elselskaberne er på en hård opgave, for milliardinvesteringer i kabler nede i jorden lyder ikke ret spændende. Alle vil gerne høre om havvindmøller og lækre elbiler, der kan indfri vores grønne ambitioner, men forbindelsen midt imellem - elnettet - hører man sjældent om. De kedelige kabler er bare svære at komme uden om, og straffen for at gøre det falder som en hammer. I Tyskland er der bred politisk opbakning til den grønne omstilling, ”Energiewende”, der skal udfase atomkraft og kulkraftværker. Men landet har forsømt at opgradere sit elsystem, og derfor er det svært at få grøn energi fra vindmøllerne i nord sendt ned til den tunge bayerske industri i syd. Problemet er, at når man har erkendt efterslæbet, er det for sent. Det tager hurtigt 10 år at planlægge og grave sig igennem tusindvis af kilometer jord for at fremtidssikre kablerne. Dansk Energi foreslår det, man kalder ”den smarte vej”. Det er ikke den dyreste løsning, men koster dog 32 milliarder kroner frem mod 2030. Det smarte består i, at man ikke behøver at levere elkapacitet efter, at vi alle sammen skal oplade elbiler og samtidig stege frikadeller på komfuret, tørre tøj i tumbleren og have fuldt blus på varmepumpen. Hvis vi forbrugere kan leve med, at elbilen først bliver ladet op om natten, når der er ledig kapacitet, bliver det langt nemmere og billigere at indfri klimadrømmene. Det kræver noget intelligens i systemerne, som ikke helt er opfundet nu. Men det kræver først og fremmest, at forbrugerne accepterer nogle begrænsninger, som vi ikke er vant til. Vi kan godt insistere på, at bilen skal lades maksimalt op her og nu, når vi parkerer den i carporten. Men så risikerer vi, at strømmen ryger på hele villavejen, når vi sætter stikket i.

Pension

Sparekassens bedste pensionsråd: Hellere lidt end ingenting

Erhverv

Tre bud på, hvordan virksomheder får ansatte til at tage større ansvar?

Erhverv

Christiansminde Dambrug vil øge produktionen med 30 procent

Annonce