Annonce
Mærkedage

Kølig brite slog igennem i Frankrig

Kristin Scott Thomas fotograferet under filmfestivalen i Berlin i 2017. (Arkiv) Hannibal Hanschke/Reuters
Kristin Scott Thomas hittede med "Fire Bryllupper og en begravelse" samt især "Den engelske patient". Men hun har også haft en flot fransk karriere.
Annonce

60 Den engelske skuespiller Kristin Scott Thomas, der fylder 60 år den 24. maj, lignede i karrierens start prototypen på den kølige, lidt blodfattige englænder.

Som i rollen som Fiona i "Fire Bryllupper og en begravelse". Men den stereotyp gjorde hendes senere rolle i kærligheds- og krigsdramaet "Den engelske patient" dog op med. Og sikrede hende både Golden Globe og Oscar-nominering.

Som barn oplevede hun på bare seks år at miste først sin far og så sin stedfar i flyulykker. Efter en forgæves ungdommelig flirt med dramastudier i London tog hun som 19-årig til Paris som au pair, hvor hun blev hængende.

Hun blev gift med en franskmand og kom på fransk skuespillerskole. Det fødte først små teaterroller og tv-arbejde samt en stribe franske film. I 1990'erne begyndte hun at tiltrække sig opmærksomhed udenfor Europa. Først i Roman Polanskis "Bitter Moon" og derefter i kæmpesuccessen "Fire bryllupper og en begravelse".

På det brede lærred var hun også med i "Mission: Impossible", Robert Redfords "Hestehviskeren", "Tilfældige hjerter" med Harrison Ford samt i Robert Altmanns over- og underklassedrama "Gosford Park".

Hendes flydende fransk sikrede hende samtidig succes i den fransktalende verden i film som "Jeg har elsket dig så længe" som Juliette, der netop er kommet ud af fængsel efter længere tids afsoning.

Senest har hun blandt andet spillet Churchills knibske kone, Clementine, i "Darkest Hour" og en stor rolle i "Military Women", som er bygget på en sand historie om et soldaterkonekor.

Hun har endda haft en dansk afstikker med en stor rolle i Nicolas Winding Refns thriller fra 2013 "Only God Forgives" overfor Ryan Gosling.

Kristin Scott Thomas' blandede britisk-franske baggrund har sikret hende både det britiske imperiums orden (OBE) og den fornemste franske orden, Æreslegionen.

Hun var fra 1991 til 2005 gift med en fransk gynækolog, som hun har tre børn med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Holstebro

Med benzin i blodet

Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Annonce