Annonce
Læserbrev

Kørekort til 17-årige. Bør gøres permanent

Debat: Da Venstre havde regeringsansvaret, stod vi i spidsen for at indføre en forsøgsordning, som giver 17-årige mulighed for at erhverve kørekort og køre bil, så længe de er ledsaget af en erfaren bilist, indtil de fylder 18 år.

Når forsøgsordningen udløber, ser jeg gerne, at ordningen gøres permanent, så 17-årige fortsat kan få den erfaring, de får, når de kører sammen med en erfaren bilist.

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at over 63.000 unge har benyttet sig af ordningen, siden den trådte i kraft. Og selvom antallet af unge, der har benyttet sig af ordningen, ikke alene siger noget om ordningens succes, mener jeg nu alligevel, at tallene viser, at de unge har taget ordningen til sig. At de unge gerne vil få den praktiske erfaring fra kørsel i trafikken, de kan få gennem ordningen.

For i virkeligheden finder man sig nok først ordentligt til rette bag rattet, når man har været på vejene i noget tid. Undersøgelser viser, at unge mennesker har en langt højere risiko for trafikulykker, og det bliver vi nødt til at tage hånd om.

Det var derfor, at Venstre i sin tid pressede på for at få gennemført den treårige forsøgsordning. Så vi kan sikre, at de unge mennesker får mere erfaring, inden de fylder 18 år. Så vi kan øge trafiksikkerheden. Og det er derfor, at Venstre gerne ser, at ordningen bliver permanent.

Annonce
FOTO: MORTEN PAPE
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Skoleleder sagde farvel i Ramme

Læserbrev

Uddannelse. Børn og unge skal kunne regne og skrive

Debat: Hver sjette elev i den danske folkeskole består ikke dansk og matematik. Det er en trist konstatering, som vi er nødt til at handle på! For det risikerer at forfølge de unge resten af livet, hvis ikke de får basale færdigheder med i rygsækken på deres videre færd. Derfor foreslår vi i Det Konservative Folkeparti at afskaffe den såkaldte understøttende undervisning og dermed sætte op til 3800 lærerårsværk fri til at øge fagligheden i folkeskolen. De frie hænder kan for eksempel bruges på at indsætte en ekstra lærer i fag som dansk og matematik, så alle elever får bedre mulighed for at udvikle sig fagligt. For når en ny undersøgelse fra VIVE viser, at den understøttende undervisning ikke har omsat sig i hverken øget faglighed eller bedre trivsel hos eleverne, så har vi et politisk ansvar for at handle. Vi må justere folkeskolereformen og give eleverne de bedst mulige forudsætninger for at lykkes i fremtiden, og her er ting som at kunne regne og skrive unægteligt vigtige evner at have. Ikke bare kan vi øge elevernes faglighed - vi kan også gøre skoledagene kortere ved at afskaffe den understøttende undervisning. Ni ud af ti forældre var tilfredse, da vi sidste år indgik en aftale om at korte skoledagene af, og eleverne får ikke noget ud af at sidde længe på skolebænken, hvis ikke det giver dem noget fagligt. Og fagligheden, den skal øges. Hvis unge mennesker skal kunne tage en erhvervsfaglig eller boglig uddannelse, er det vigtigt, at de kan dansk og matematik. Sådan øger vi chancen for, at de kan tage skæbnen i egen hånd og ikke bliver hægtet af allerede i folkeskolen.

Annonce