Annonce
Navne

Kaj Munks næstyngste barn har fået fred

Solvej Munk - senere Inger Mehring - med sin far, Kaj Munk, ved kirken i vedersø. Forsideillustration fra bogen "Livet gad jeg ønske jer" af Svend Aage Nielsen.

Svend Aage Nielsen, Lars Murersvej 8, Vedersø Klit skriver følgende mindeord over Inger Solvejg Munk/Inger Mehring:

Næstyngste barn af Lise og Kaj Munk, døbt Inger Solvejg Munk, har fået fred den 9. januar i USA i en alder på 85.. På Facebook havde vi ønsket hinanden både god jul og godt nytår, da beskeden kom fra hendes søn, Kim Mehring.

Hun blev født den 17. maj 1936. Hun blev døbt med to fornavne, Inger efter Inger i "Ordet", Solvejg, nok fordi hun - sikkert til sin fars glæde - blev født på Norges nationaldag. Så hun var kun syv år, da hendes far blev hentet den 4. januar 1944 - og brutalt dræbt nær Silkeborg af en Gestapo-gruppe fra besættelsesmagten.

Annonce

Hun udtrykte da, hvor fejt det var, at de kom fire mod en - og hun delte smerten over tabet af sin far med sin familie.

I gymnasiet på Odense Katedralskole læste vi Kaj Munks skuespil ORDET. På Regensen stødte jeg på ham som en livfuld Klokker/lederen af regensianerne, hvor det også blev mig forundt, at være klokker og bo på hans værelse.

Da jeg fik mit præsteembede i Toreby sogn på Øst-Lolland, lærte jeg om ham som gymnasieelev på Nykøbing F. Katedralskole, fordi der da ikke var gymnasium i Maribo. De år boede han først i Frejlev så i Toreby og derefter i Øster-Toreby. Derfor blev min første Kaj Munk bog til i 1984 med et foto af Solvej med sin far i hånden - ved Vedersø Kirke.

Da var jeg kommet i kontakt med hendes mor, Lise Munk, under min opsporing af minder om hende og Kaj - og ved samvær i Vedersø præstegaard efter min første af nu fire foreståede gudstjenester i Vedersø Kirke.

Min bog gav daværende Poul Kristensens Forlag titlen på et kerneord, som Kaj Munk brugte i sin vielsestale i Toreby Kirke den 23. maj 1925 af venner fra gymnasietiden, der forblev hans venner for livet, Ingeborg og Ebbe Rasmussen.

Kontakten med Lise Munk udviklede sig til 25 års venskab. Hun fortalte mig, at Solvejg var blevet meget glad for det nævnte forsidebillede. Af forståelige grunde, fordi hun her bevarer sit følgeskab med sin far i hånden.

For selv om hun gennem sit ægteskab endte i USA, fulgte hun nøje med i det, der skete her på hendes fødeegn.

Hun gav udtryk for stor taknemlighed over mit initiativ til mindegudstjensten for hendes far i Maribo Domkirke 50 år efter drabet på ham i 1994. Ligesom Lise Munk og hendes børn, Yrsa, Arne og Mogens Munk, gjorde det sammen med flere af Lise og Kajs svigerbørn og børnebørn. Her var det en stor glæde, at Dronning Margrethe ønskede at deltage.

Taknemlige udtryk gav hun også for mit initiativ, mindegudstjenesten i Toreby Kirke til markering af 100 året for Kaj Munks fødsel i 1998. Den blev så mindeværdig, fordi den tyske ambassades kulturattaché, Boris Ruge, gerne ville deltage. Derved blev den til en enestående forsoningsgudstjeneste, hvor Boris Ruge takkede Arne Munk for sin forsoningshilsen - og hvor Mathilde, Hanne og Arne læste Kaj Munk tekster i koret.

For selv om hun gennem sit ægteskab endte i USA, fulgte hun nøje med i det, der skete her på hendes fødeegn.

Hun mindede mig også taknemligt om, at det var på mit initiativ, at der blev holdt mindegudstjeneste i Lund Domkirke 60 år efter drabet på Kaj Munk i 2004, hvor en prædiken af Kaj Munk blev læst op.

Vi har set og samtalet med hinanden i Vedersø præstegård. Desuden har vi udvekslet mange meninger via Facebook. Gang på gang imponerede hun mig ved at afdække, hvor godt hun fulgte med via Dagbladet Ringkøbing Skjern og i sin families liv. Gennem de nævnte, som også blev en venskabsfamilie for min kone Bodil og jeg, da mit kendskab blev bygget op - foruden på de tre nævnte "søjler" så også på den fjerde: At Kaj Munk studier førte mig til studieophold i Vedersø Klit, der endte med et sommerhuskøb her i 1985. Der igen endte med en fast beboelse her i den storslåede natur og dens tilsvarende mennesker i nu mere end et årti.

For få år siden bad Inger mig om at skrive mine minder om sin storebror, Helge. Hun ville opfylde et ønske fra hendes mor om også at få ham værdsat - som handicappet. Så det må have været hende en glæde, at hun nåede at opleve, hvordan handicappede blev værdsat i Dronningens nytårstale, 2021.

I efteråret fremsatte hun også det ønske, at min seneste bog bør udkomme i USA: "Kaj Munk: Jeg beder virkelig meget undskylde." Udgivet på Aalborg Universitets Forlag, 2014. Måske fordi jeg får omtalt både Kaj Munks barndom, ungdom og manddom i bogen?

Ikke uforståeligt røbede hun sin arv efter begge sine forældre, da hun i Dagbladet Ringkøbing-Skjern "sprang ud" som tilhænger af nu fhv. præsident Donald Trump. Ligesom hendes fars holdninger må hendes ses i samtidens kontekst. Ingen af dem kan det siges om, at de stod alene med dem.

Her skal det siges: Æret være Inger Solvejg Munks/Inger Mehrings minde.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Maskinfabrik har gode tider: Leverede bedste regnskab nogensinde

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Jysk Energi melder alt klar til elbilerne

Navne For abonnenter

BK Hertz' mangeårige ejer og manufakturhandler med stort M er død: Bent Kærgaard blev 78 år

Lemvig

Corona satte ny rekord i Lemvig

Erhverv For abonnenter

Den største enkeltinvestering i 60 år: Nu kan vi arbejde langt hurtigere

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Leder For abonnenter

Der er noget helt galt i Lemvig, hvis man holder kæft og lader voldsforbrydere gå fri

Navne

Han vil udfordre fordomme om finanssektoren

Lemvig

Der var masser af vidner til grov voldssag, men ingen ville sige noget: Politiet kommer med kraftig opfordring

Holstebro For abonnenter

Da Poul Henning pludseligt døde, reddede han fem andre: - Det er uretfærdigt, men tænk på dem, som fik deres kære med til juleaften på grund af ham

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Navne For abonnenter

Katja fra Struer: - Vores forhold blev cementeret, da vi sejlede til Sydgrønland i en lille båd i stiv kuling

Holstebro For abonnenter

Gødstrup har 409 enestuer - men kun de 330 forventes brugt: Få historien om de tomme stuer og mosen, der var en and

Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du organdonor?

Annonce