Annonce
Sport

Kammeratskab, roning og et trygt miljø går hånd i hånd

- Det er kammeratskabet, der er det vigtige, fortæller Martin Flørnæss, mens han tører sved af baghovedet, om baggrunden for at en gruppe tidligere soldater hver tirsdag mødes over romaskinerne i Holstebro Roklub. Foto: Morten Stricker
Holstebro Roklub har åbnet dørene for en gruppe veteraner, der hver tirsdag mødes til kaffe, kage, rotræning og røverhistorier i klubhuset ved Vandkraftsøen. Her kan de tidligere soldater komme i bedre fysisk form og tale åbent om de ting, der kan være svære at tale med andre om.
Annonce

Holstebro: At soldater kan vende hjem fra tjeneste med ar på sjælen og hårde oplevelser i bagagen, er desværre ikke noget nyt.

Det er en jobrisiko for de mænd og kvinder, der bliver udstationeret i nationens tjeneste. Bagagen tager de med sig hjem fra krigszonen og det kan for nogle gøre det svært at indgå i almindelige fællesskaber som de lokale foreningsliv, når man kommer hjem med både fysiske og psykiske skader.

Men siden august har man hver tirsdag aften kunne møde en stribe veteraner i træningslokalerne hos Holstebro Roklub. Klubben er gået sammen med DIF Soldaterprojekt om at skabe et rotilbud til veteraner i Nordvestjylland, hvor tidligere soldater kan mødes med ligesindede til fysisk træning og socialt samvær.

- Det handler om at have et fællesskab, hvor man ikke behøver at forklare sig. Vi skal ikke være verdensmestre i at ro, men vi vil gerne kunne dyrke vores fællesskab og kunne sidde et par timer efter træningen og hygge os og fortælle røverhistorier i et trygt miljø, forklarer Henrik Hunskjær, der er tovholder på projektet.

Han er tidligere overkonstabel af første grad med 14 år i forsvaret på bagen, og har været udsendt tre gang til det tidligere Jugoslavien. Med sin rummelighed, sin struktur og sit værdisæt, passer roklubben ifølge tovholderen godt til de behov, gruppen af tidligere soldater har.

- Hos os har vi PTSD'en (posttraumatisk stressforstyrrelse, red.), der ind i mellem slår nogle kolbøtter, og det skal der være plads til og forståelse for, siger Henrik Hunskjær.

Annonce

Kan passe bryllupsbukserne

Ved en af maskinerne i træningslokalet okser 54-årige Martin Flørnæss så sveden pibler fra panden.

- Jeg har tabt mig 4-5 kilo på maven, siden vi startede tilbage i september. Nu kan jeg være i de bukser, jeg blev gift i, lyder det med slet skjult stolthed i stemmen fra den tidligere oversergent, der har været 13 år i forsvaret, men i dag er selvstændig.

Han er en af dem, der virkelig har haft glæde af veteranprojektet, som har åbnet døren ind til en ny og aktiv livsstil.

I centrum for DIF Soldaterprojektet er veteranerne, som man forsøger at støtte og inspirere til at finde et selvstændigt og meningsfyldt liv. Projektet anvender idræt og det fællesskab til at understøtte veteranernes reintegration med fokus på at skabe sociale netværk og øge livsindholdet for den enkelte veteran. Foto: Morten Stricker

- Før jeg begyndte på det her, havde jeg ikke dyrket motion i 13 år, men det har soldaterprojektet virkeligt fået rykket på. Nu træner jeg tre gange om ugen, fortæller Martin Flørnæss.

Hver eneste uge, når de tidligere soldater mødes i klubhuset med udsigt over Vandkraftsøen, både starter og slutter de med kaffe og hyggesnak. Kammeratskabet er nøglen til projektets succes, og så er den fysiske træning et eller andet sted kun en bonus.

Ifølge Martin Flørnæss betyder det meget, at alle involverede har den samme baggrund.

- Det er trygt og roligt. Nogle på holdet har PTSD, andre har fysiske skavanker, som vi gerne vil kunne tale med nogle, som taler det samme sprog, om. Det er kammeratskabet, der er det vigtige, forklarer han.

Annonce

Sundt for ungdommen

Roklubben stiller frivillige trænere til rådighed for veteranerne, og de gør det med et smil i mundvigene.

En af dem er ungdomstræner Jakob Mortensen, der nyder at træne med de tidligere soldater.

- De mangler noget teknik og er lidt stive i kroppene, men de er rigtig hurtige til at lære og giver den bare gas. Og så er det anderledes end at træne de unge roere i klubben. Dem skal vi normalt bare presse alt det vi kan, hvor det med de her mænd lidt mere handler om at finde et solidt niveau, siger Jakob Mortensen.

Robert Mortensen fra DIFs Soldaterprojekt var tirsdag på besøg og deltog i træningen på lige fod med veteranerne. Ro-projektet er kun et af flere idrætsprojekter spredt over hele landet, målrettet mod veteraner. Foto: Morten Stricker

Ifølge træneren er veteranerne en positiv tilføjelse til miljøet i roklubben. Alene deres tilstedeværelse giver værdi til klubben og opdragelsen af de unge mennesker, der færdes i Holstebro Roklub.

- Det viser de unge roere, at vi skal være åbne for alle og kunne håndtere nogle mennesker, der måske ikke altid har det lidt svært engang i mellem. Det er sundt for dem, forklarer Jakob Mortensen.

Projektet får udover Danmarks Idrætsforbund også opbakning fra Holstebro Kommune.


Det handler om at have et fællesskab, hvor man ikke behøver at forklare sig. Vi skal ikke være verdensmestre i at ro, men vi vil gerne kunne dyrke vores fællesskab og kunne sidde et par timer efter træningen og hygge os og fortælle røverhistorier i et trygt miljø.

Henrik Hunskjær, tovholder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce