Annonce
Lemvig

Kamp for at bevilge millioner til oprydning

Cheminovas giftdepot ved Høfde 42 står øverst på listen over de generationsforureninger, der skal ryddes op. Foto: Johan Gadegaard
Både Venstre og SF er klar til at finde millioner til at rydde op i de såkaldte generationsforureniger

Harboøre Tange: Venstre vil have ryddet op i de såkaldte generationsforureninger, og derfor fremsætter partiet onsdag et beslutningsforslag, der pålægger regeringen af finde de første 250 millioner kroner til arbejdet. SF er klar til at gå et skridt videre og afsætte 750 millioner kroner over en årrække.

Kristian Jensen (V) ved da også, at de 250 millioner kroner ikke vil slå til.

- De rækker foreløbigt kun et år, men håbet er, at det vil blive en vedvarende indsats, siger folketingsmedlem Kristian Jensen (V).

Annonce

Pengene mangler

Et enigt folketing - inklusive regeringen - har allerede vedtaget, at pengene til at rydde op skal findes, men i regeringens eget finanslovsforslag for 2021 er pengene ikke afsat. Derfor er de to partier enige om, at der nu skal gang i oprydningen. Venstre har blandt andet indkaldt til et samråd onsdag for at få fokus på problemet.


Vi vil gerne teste, om viljen også bliver fulgt op af investeringer

Kristian Jensen, folketingsmedlem (V)


- Jeg håber, at forslaget vil lægge så meget pres på de andre partier, at de bliver nødt til at reagere. Det er fint med hensigter og gode viljer. Dem har der været nok af i mange år, men nu er vi nødt til at få sag nogle penge af, så vi kan komme i gang. Derfor kommer vi med et konkret forslag, siger Kristian Jensen.

Han siger, at forslaget også vil være en test.

- Vi vil gerne teste, om viljen også bliver fulgt op af investeringer, siger han.

Annonce

Ansvaret

Det er de danske regioner, der har ansvaret for at rydde op i de ti store generationsforureninger spredt ud over landet, men de har ikke de 2,7 milliarder kroner, der skal bruges over 12 år for at gennemføre en samlet oprydning. Derfor er det staten, der skal til lommerne, hvis der skal ryddes op.

Regionerne har allerede lavet en plan, der beskriver, hvad man ved om de enkelte forureninger og hvor klar, man er til at rydde op. Øverst på listen står blandt andet giftdepotet ved Høfde 42, forureningen i Kærgaard Klitplantage, den tidligere fabriksgrund på Rønland samt en ny forurening på det nordlige Als.

SF er klar til at afsætte 750 millioner kroner med den kommende finanslov, der skal bruges til at gennemføre den første fase. Det vil sige en oprydning af de steder, hvor man allerede har undersøgt forureningen og er klar til at gå i gang med en oprensning.

- Vi har aftalt at der skal ryddes op og derfor vil vi have en samlet plan for hele oprydningen der skønnes at vare 12 år.Vi skal jo bare igang så allerede nu, så derfor vil vi afsætte 750 millioner til fase 1, som er klar. Det er blandt andet til høfde 42, siger SF's næstformand Signe Munk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Hanstorken anses for at være enkemand

Debat For abonnenter

Nedgravede mink: Det er klogt at rive plasteret af, så smerten er overstået med det samme

Annonce