Annonce
Lemvig

Landmænd kæmper mod regn og bløde marker: Kartofler for millioner ligger stadig i jorden

Erling Bech Poulsen har endnu 60 af i alt 150 hektar kartofler på marken. Derfor har han nu købt en selvkørende kartoffeloptager med ekstra brede hjul i håb om, at den kan komme igennem. Foto: Benny Gade
Landmændene kæmper mellem regnbygerne for at få de sidste kartofler af jorden, men markerne er bløde og gør arbejdet meget besværligt
Annonce

Lemvig: Erling Bech Poulsen er blandt de landmænd, der har set i øjnene, han kommer til at opgive en del af årets kartoffelhøst. En del af markerne er så vandfyldt, at det er umuligt at køre med de tunge maskiner, men han håber dog at begrænse skaden. Har har endnu kartofler for millioner i jorden og har derfor netop investeret i en ny og større optager med brede hjul i håb om, at den kan trække gennem markerne. Den skal af jorden, inden den fryser eller kartoflerne begynder at rådne.

- Vi kæmper for det, siger han og håber, han kan nøjes med at afskrive et par procent af avlen.

Planterådgiver Jens Hejselbæk, Lemvigegnens Landboforening, vurderer, at en femtedel af kartoflerne på landsplan endnu venter på at komme af jorden.

- Og vi er nok i et område, hvor det er mere end 20 procent, der står tilbage. Det er meget, siger han.

Lige nu er det dog tørvejr, og derfor håber han, det vil lykkes at få en del af den tilbageværende høst bjærget.

- Men problemet er, at der er mange steder, man endnu ikke kan køre. Landmanden skal måske have en uges tørvejr, inden maskinerne kan køre på markerne, så der bliver arealer tilbage, man ikke får høstet i år. Jeg håber blot ikke, det bliver meget, vurderer han.

Iøvrigt er det kartofler til fabrikkerne, det kniber med at få af jorden. Spisekartofler, læggekartofler og pulverkartofler er stort set høstet.

- Det er fabrikskartoflerne til brug for stivelse, der ligger på markerne endnu, siger Jens Hejselbæk.

Der står også en del marker tilbage med majs, men her er problemet ikke så alvorligt, vurderer planterådgiveren.

- Dem skal vi nok få fat i. Vi skal jo ikke i jorden for at fat i majsen, så det bliver småting i sammenligning med kartoflerne, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Naturen har det langt bedre end sit rygte

Annonce