Annonce
Navne

Kasper nåede hjem til familien med et af de sidste fly fra Grønland: Der kommer kun fragtskibe nu

Kasper med en del af sit Ilulissat-hold 2019/2020, som nu ikke rigtigt har noget at lave. Fra venstre Clara, Jonas, Kasper Trojsgaard og David. Foto: David Grant
Kasper Trojlsgaard, der en stor del af året bor i Grønland, lever af turister i Ilulissat. Men nu er Grønland fuldstændig isoleret fra omverdenen. Kasper nåede hjem med et af de sidste fly, men han ved fra de ansatte, der blev, at der kun kommer fragtskibe igennem.

Grønland: En stor del af året bor og arbejder 48-årige Kasper Trojlsgaard i Ilulissat cirka 300 kilometer nord for polarcirklen i Grønland.

- Folk i Grønland har altid være vant til at tilpasse sig de arktiske forhold, så vi er vant til at indordne os under naturens luner. Men okay, denne gang føles det lidt som om vi skal håndtere både snestorm, tåge og islag på samme tid, siger han med adresse til coronavirus og nedlukningen af Grønland.

Kasper er vokset op i Hornshøj, har gået i skole i Mejrup, taget HH på Holstebro Handelsskole og er ellers uddannet i rejsebranchen. Tilfældighederne gjorde, at han i 1995 flyttede til Grønland for at starte rejsebureau op sammen med grønlandske kollegaer, og det blev starten på et livslangt kærlighedsforhold til den nordligste del af Rigsfællesskabet.

I 2001 besluttede Kasper at springe ud som selvstændig. Han åbnende sit eget rejsebureau, Culture Adventure, som udover arktiske områder også har Asien, Tanzania og mange andre destinationer på programmet.

- Men de nordlige vinde har gennem årene blæst kraftigere, og for cirka ti år siden startede jeg firmaet Arctic Friend, som har specialiseret sig i arktiske rejser, fortæller Kasper Trojlsgaard.

For godt seks år siden skabte han et overnatningssted i isbjergenes hovedstad, Ilulissat, og det blev starten på Ilulissat Guesthouse, der idag har 34 sengepladser med udsigt til isbjerge og hvaler.

- Siden er Ilulissat Adventure kommet til med egen turbåd,. Endnu en båd er ved at bliver lavet disse dage i Nuuk og skal være klar til sommersæsonen. Forhåbentlig bliver der lidt gæster at sejle med..., sukker Kasper.

For også Grønland har oplevet coronavirus. Der er ikke mange smittede på Grønland, men landet, der i høj grad er afhængigt af turistindtægter, er lukket af for udefrakommende.

Annonce

Vindue til verden

Dagbladets Navne-redaktion har fået rigtig mange henvendelser i forbindelse med serien "Vindue til verden" om vestjyder (fra Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner) ude i verden - og deres hverdag side om side med coronavirus.

Men der er stadig plads til bidrag- så hvis du kender nogen, som stammer fra en af de tre ovenstående kommuner, og som du synes, vi skal interviewe, så skriv til meja@dagbladetholstebro.dk – eller få vedkommende til selv at kontakte os.

Projekter på pause

- De seneste fem år har vi oplevet en stor interesse for Grønland, hvor folk primært kommer op for at opleve den storslået natur. Klimadebatten spiller også en stor rolle. Folk vil gerne opleve isen, inden den forsvinder. Udover den nye turbåd har vi også åbnet ny panorama sauna og så havde jeg planlagt åbning af lille café og turbutik. Men det har jeg valgt at sætte på hold, da flere krydstogtsskibe allerede har annulleret deres ankomster for sommeren, ligesom det også er usikkert, hvornår Grønland igen åbner op for omverdenen, fortæller Kasper Trojlsgaard.

Han nåede at komme hjem til Danmark - til konen og de to døtre på 12 og 15 år, som udgør hans familie i Frederiksværk.

- Lige nu afventer jeg spændt rejsevejledningerne, er i daglig kontakt med Ilulissat og håber, at det snart vil være muligt at rejse rundt indenfor Rigsfællesskabet igen, så vi stille og roligt kan få gang i hjulene igen. Jeg rejser forhåbentlig tilbage til Grønland i maj, siger han.

Kasper Trojlsgaard har valgt at beholde sine faste medarbejdere, men alle inklusive ham selv er gået ned i tid og løn den kommende tid, da efterspørgslen på rejser er meget lille på grund af uvisheden om rejseforbud og folks jobsituation.

- Nedlukning af Grønland har ikke været sjov, Vi havde fuldt booket guesthouse i marts og april, og vi var klar til at tage gæster på hundeslædeture, isfjordssejlads og nordlysture. Nedlukningen har gjort, at vi igen turister har i Grønland, og vi har skiftet snesko og hundeslæderne ud med malerpensler og værktøj, så vores indkvartering står flot, til gæsterne igen checker ind. På trods af at vi ingen gæster har i øjeblikket, er modet trods alt godt, og vi prøver at tilpasse os så godt, vi nu kan, og forberede os på tiden efter krisen er ovre, siger Kasper og tilføjer:

- Men hold da op, hvor er der mange projekter, der bliver sat på pause disse dage, og jeg skal da lige love for, at man pludselig værdsætter ting, man før tog for givet.

Kun fragtskibe

Ilulissat er Grønlands tredjestørste by med næsten 5000 indbyggere. Byen er kendt for gigantiske isfjelde og den nordlige halvkugles mest produktive gletsjer, der bevæger sig med mere end 40 meter i døgnet om sommeren. Fangst og fiskeri er det største erhverv sammen med turisme, og man oplever stadig fiskerne tage afsted på hundeslæde til fangstpladserne.

- Folk i Grønland er i stor grad påvirket i disse coronatider, for hotellerne står tomme, cafeér og restauranter er lukket, og generelt holder folk også igen med at få udført arbejde af frygt for, hvad fremtiden bringer. Jeg har lige talt med vores lokale vicevært, der på en normal uge får seks-syv opgaver, men i øjeblikket kun får én opgave om ugen. Grønlænderne tager situationen meget alvorligt, da der ofte er langt til nærmeste hospital. I øjeblikket må man slet ikke besøge bygder i Grønland. Heldigvis er der "kun" 11 tilfælde af corona i Grønland og alle har været i hovedstaden Nuuk, fortæller Kasper.

Grønland følger stort set de danske retningslinier omkring sundhedsanbefalinger og hjælpepakker.

- Man oplever p.t. ingen mangel på varer i Grønland, og jeg synes, at folk har været gode til ikke at hamstre. En stor del af kosten er heldigvis også lige udenfor døren og består ofte af friskfanget fisk. Lige nu er Ilulissat lukket helt af fra omverdenen, der er kun fragtskib, men ingen rutefly eller færger til og fra byen, så i disse dage er alle byer i Grønland lukket helt af fra resten af verdenen, fortæller Kasper Trojlsgaard.

Er der noget positivt at sige om livet under corona?

- Der er stor forståelse fra gæster, som skulle have været afsted, og mange har heldigvis valgt at rykke deres tur til næste vinter. Der har også været stor samarbejdsvilje alle turistaktører imellem, og vi er alle indstillet på, at vi skal hjælpe hinanden igang igen, når krisen er ovre. Jeg tror, at alle har fået øjnene op for, hvor afhængige vi alle er af hinanden, og hvor priviligerede vi er at bo i vores del af verden, hvor vi trods alt har et sikkerhedsnet, og mulighed for at tage hånd om de mange, der står uden job.

Grønland

I Grønland er der, ifølge tal fra den 8. april, registreret 11 tilfælde af coronasmittede.

Der har ikke været nogen corona-relaterede dødsfald.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Her - på altanen ved Ilulissat Guesthouse - kan man sidde og se isbjerge glide forbi. I sæsonen kan man såmænd også være heldig at se hvaler. Lige nu er den eftertragtede udsigtspost dog tom. Privatfoto
Kasper Trojlsgaard bor en stor del af året i Grønland. Her guider han en forskergruppe på klimakonference i UNESCO området ved Ilulissat isfjord. Før corona, altså. Foto: David Grant
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Underbo fik klar besked før stor politiaktion: Forlad lejligheden øjeblikkeligt

Erhverv

Wærket må udskyde stor åbning

Annonce