Annonce
Debat

Katastrofen begynder med dårlig ledelse

Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læserbrev: Regionspsykiatrien Vest Herning og Holstebro er under hård kritik af styrelsen for patientsikkerhed for tiden.

Blandt andet kræver de, at lægerne skal på kursus i korrekt dokumentation - er regnearkene fine, så må alt jo være godt! Jeg tror nu godt, at de to overlæger, der er tilbage, ved, hvordan man dokumenterer, imidlertid har de to nok mere travlt med at overholde lægeløftet end at stille en papirtiger tilfreds.

Det er jo ikke nogen ny ting, at der er lægemangel i Regionspsykiatrien Vest, det har været et problem siden 2016 og endda før. I 2016 forlod den ledende overlæge pludseligt stillingen, og et gæt på grunden kunne være et evindeligt sparepres fra psykiatriledelsen. Efterfølgende har psykiatrien i vest ikke fungeret, og læger er flygtet i stort antal.

Annonce

Hvorfor greb politikerne ikke ind? Det korte svar var et ønske om at lukke den psykiatriske sengeafdeling i Holstebro. Dette var der dog stor politisk modstand mod lokalt. Derfor kom den dårlige ledelse ganske belejlig, for hvis man jager alle lægerne væk, ja så er man jo desværre nødt til at lukke afdelingen.

Lukningen af afdelingen i Holstebro stoppede dog ikke lægeflugten, den fortsatte og i dag drives psykiatrien i Herning primært af overlæge-vikarer, som får en højere løn end fastansatte, har mindre ansvar for afdelingens udvikling, og oveni skal et vikarbureau have sit honorar for at finde arbejdskraft. Derfor skal psykiatrien spare endnu mere, og som følge af dette har man afskediget fastansatte!

For mange år siden talte jeg med en hjemmehjælper, som var blevet indkaldt til samtale med sin leder og fået en skideballe. Hendes brøde? Jo, hun havde behandlet klienterne for godt. Stillet overfor sådan en melding fandt hun selvfølgelig job i en anden kommune, for den gang var der kun kommunale arbejdsgivere.


For mange år siden talte jeg med en hjemmehjælper, som var blevet indkaldt til samtale med sin leder og fået en skideballe. Hendes brøde? Jo, hun havde behandlet klienterne for godt.Der er mange ligheder mellem de to situationer. I begge tilfælde begynder det med dårlig ledelse. Dernæst sidder lederne som en lus mellem to negle. På den ene side vil man gerne gøre et godt stykke arbejde overfor borgerne, på den anden side er det ikke borgerne, men borgmesteren de skal stille tilfreds. Der får man ikke point for at sige: Vi mangler flere penge.

Det hele udvikler sig katastrofalt, når både ansatte og ledere siger op, fordi de ikke kan acceptere prioriteringen. Derefter kommer der nye ledere ind, som snakker politikerne efter munden. Og politikerne er glade, for de har nogle ledere, som fortæller dem nøjagtigt, hvad de gerne vil høre.

I hjemmeplejen har vi fået private firmaer ind, dette giver bedre muligheder for de ansatte for at vælge en arbejdsgiver med dårlig ledelse fra. Og det giver borgerne bedre muligheder for fortsat at få ydelser lokalt. Desværre er psykiatrien et monopol, som kan være ligeglad med både patienter og ansatte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Håndsprit står klar til festival: - Det er mere sikkert her end i Bilka

Kultur

Bogbussen kører igen til august

Annonce