Annonce
Navne

Kejseren blev en levende fodboldlegende

Franz Beckenbauer har haft en lang række kasketter på i vesttysk og tysk fodbold. Han er en af blot tre i historien, der har vundet VM både som spiller og træner. 11. september fylder han 75 år. Foto: Kim Hong-Ji/Reuters
Først som forsvarsgeneral og siden som træner fejrede Franz Beckenbauer store triumfer med Bayern München og Vesttyskland. Den 11. september fylder Kejseren 75 år.
Annonce

75: En af historiens bedste forsvarsspillere samt verdensmester både som spillende anfører og som træner.

Det er en af fodboldens største legender, der skal fejres, når tyskeren Franz Beckenbauer fredag den 11. september fylder 75 år.

Han fik tilnavnet "Der Kaiser" for sin dominerende og elegante stil i vesttysk fodbold som spiller og træner i mere end tre årtier.

I 1974 var han anfører for det vesttyske landshold, som vandt VM efter en minderig finale, hvor Holland med stjernen Johan Cruyff blev slået 2-1 i München. 16 år senere var Beckenbauer træner for selv samme landshold, der vandt VM-finalen i Rom med 1-0 over Argentina.

Dermed blev han den blot anden i historien, der vandt VM både som spiller og træner. Brasilianeren Mário Zagallo var den første i 1970, og siden kom franskmanden Didier Deschamps med i den eksklusive klub i 2018.

Beckenbauer opgav som 17-årig jobbet som forsikringssælger for at satse fuldt ud på en karriere i Bayern München, som dengang ikke var en storklub, som man kender den i dag.
Da havde Bayern blot vundet ét mesterskab, men med Beckenbauer som styrmand i forsvaret blev Bayern blandt Europas bedste hold.

Beckenbauer var en elegantier af en forsvarsspiller, der tog del i spilopbygningen, og med ham som anker vandt Bayern mesterskabet i 1969, 1972, 1973 og 1974 samt Mesterholdenes Europa Cup tre år i træk fra 1974 til 1976.


Han fik tilnavnet "Der Kaiser" for sin dominerende og elegante stil i vesttysk fodbold som spiller og træner i mere end tre årtier.


Siden førte han som træner Bayern frem til mesterskabet i 1994 og en Uefa Cup-triumf i 1996. I mellemtiden havde han som aktiv været forbi klubberne New York Cosmos og Hamburger SV, inden han i en nærmest glidende overgang blev træner for Vesttyskland i 1984, hvilket altså kulminerede med VM-titlen seks år senere.

Efter tiden som træner fortsatte han med at være en magtfuld herre inden for topfodbold. Han var præsident i Bayern München og siden vicepræsident i det tyske fodboldforbund. Han var også i spidsen for Tysklands afvikling af VM i 2006, men endte siden i problemer i en sag om tildelingen af VM-værtskaber.

Således blev han i 2014 af Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) tildelt 90 dages udelukkelse fra alle fodboldrelaterede aktiviteter, fordi han var fedtet ind i en sag om mulig bestikkelse af Fifa-folk i forbindelse med valget af Rusland og Qatar som værter for VM-slutrunderne i henholdsvis 2018 og 2022.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Efterårsmarked er også aflyst

Lemvig

Knuste ruden med en ugle

Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce