Annonce
Navne

Kendt fra tv-fællessang: Katrine Muff skriver hyldestsang til farfar fra Hvide Sande

35-årige Katrine Muff Enevoldsen har netop udgivet bogen, sangene og noderne "De korte Sætningers Land" sammen med bestsellerforfatter Stine Pilgaard. Bogen kan ses som et tillæg til romanen Meter i Sekundet, som gav Stine Pilgaard De gyldne Laurbær. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix. 
Katrine Muff har netop udgivet albummet "De Korte Sætningers Land" sammen med succesforfatter Stine Pilgaard. En af sangene er en særlig hyldest til hendes farfar fra Hvide Sande.

Hvide Sande/København: Som barn gik ferien altid til Hvide Sande. Ud til farmor Anna og farfar, Kr. Mose Enevoldsen, den gamle redningsmand. Duften fra kælderen, duften af nybagte kyskager fra køkkenet - og en ferie fuld af gode historier og stor kærlighed.

For Katrine Muff Enevoldsen, som mange kom på fornavn med, da hun tonede frem på tv til fællessang-udsendelserne under corona-nedlukningerne, er ferierne i Hvide Sande et naturligt nodeark, når hun i dag skriver melodier og sange.

- Der er en særlig tone over Vestjylland. Det er en blanding af styrke, ømhed og dybde. Det er svært at forklare, men blæsten og havet har meget at sige. Den saltfulde blæst sætter sig fast på mennesker. Det bliver ikke noget forstillet, men noget ægte og naturligt, siger Katrine Muff Enevoldsen om sin vestjyske baggrund.

Annonce
Da Katrine Muff Enevoldsen var barn, var en tur til farfar i Hvide Sande, Kr. Mose Enevoldsen, en fast del af ferieprogrammet. Privatfoto.


Hyldest til farfar

Katrine Muff Enevoldsen er barnebarn af Kr. Mose Enevoldsen, som mange husker som leder  af redningsstationen i Hvide Sande og en stor fortæller. Det gør barnebarnet også:

- Han var meget betydningsfuld i mit liv. Han var tydelig i sin kærlighed til sine sønner og os børnebørn. Vi var aldrig i tvivl om hans kærlighed. Han var redningsmand og kunne fortælle store historier, han sang meget og gerne fra Hjemlandstoner, som er sange, der udtrykker ømhed og mildhed og lidt melankoli, husker hun.

Sangen Nordsøbølger indledes med linjerne:

Der, hvor Nordsøbølger ruller ind mod land, 
der, hvor skummet hvirvler over revlens sand. 

- Det var min farfars yndlingssang, så da jeg skulle skrive melodien til Stine Pilgaards sangtekst "De Korte Sætningers Land", begyndte jeg med første linje fra Nordsøbølger og lod så melodien vokse derfra. På den måde er den melodi blevet en hyldest til min farfar, fortæller hun og tilføjer:

- De melodier, jeg skriver, og måden, jeg skriver dem på, stammer helt sikkert fra ham.

Annonce

Kendis-faktor med forstærker-effekt

Katrine Muff Enevoldsen har altid arbejdet med musik. Både som udøvende sanger og sangskriver og også som højskolelærer. Alligevel skulle der en coronanedlukning af landet til, før hun bragede ud til hele landets befolkning.

Det skete, da hun blev vært på Fællessang-udsendelserne sammen med Johannes Langkilde og med ét blev en del af danskernes tv-hygge:

- Jeg har stadig ikke helt forstået, at jeg er blevet et kendt ansigt. Det overrasker mig hver gang, folk kender mig. Det har ikke som sådan ændret mit liv, men man kan sige, at det er blevet en forstærker, siger hun og forklarer:

- Der kommer pludselig flere til morgensang eller andre arrangementer, jeg står for. Hele mit liv har folk spurgt mig: "Er du Thyges datter?" eller "Er du Kr. Moses barnebarn?" - nu er de i stedet begyndte at spørge min far, om han er Katrines far - så jeg driller ham med, at vi nu har byttet en tid.

Annonce

Nyt album

Den 5. oktober udkommer albummet De Korte Sætningers Land. Albummet er en hybrid med de ni sange fra bestsellerromanen Meter i Sekundet af Stine Pilgaard, hvor Katrine Muff har sat melodi til teksterne.

Der er en særlig tone over Vestjylland. Det er en blanding af styrke, ømhed og dybde. Det er svært at forklare, men blæsten og havet har meget at sige. Den saltfulde blæst sætter sig fast på mennesker. Det bliver ikke noget forstillet, men noget ægte og naturligt

Katrine Muff Enevoldsen

Dertil er der en bog med teksterne, noder og becifringer, "så vi kan invitere alle med til fællessang", siger komponisten.

Stine Pilgaard har skrevet tekster om tankerne bag og arbejdet med sangene, lige som Katrine Muff Enevoldsen har skrevet om sit arbejde med at sætte melodi til de finurlige tekster med linjer som "Når de andre kører firs, så kører vi halvems" og "Januar er som en løgn man vil glemme, lange brætspil, du aldrig vandt".

- Man kan se den som et album med en meget lang booklet, eller som et tillæg til Meter i Sekundet, forklarer Katrine Muff Enevoldsen.

Og det kommer hun til at fortælle om mange steder den kommende tid. Faktisk har hun fået så travlt med sin egen musik, at hun for en tid har lukket døren til højskolen, hvor hun underviste.

- Jeg har været nødt til at skrue ned, for jeg har fået for mange bolde i luften. Jeg har fået travlt med foredrag sammen med Stine Pilgaard, jeg holder sangaftener og er også begyndt at optræde med mine egne sange. Samtidig er jeg også nogens mor - så derfor holder jeg lige pause fra højskolen, fortæller hun.

Den 10. november kan man møde Katrine Muff Enevoldsen og Stine Pilgaard til en såkaldt romankoncert med fuldt symfoniorkester i Musikhuset i Aarhus.

Annonce
Lemvig

Tag kandidattesten her

Vin For abonnenter

Det er blevet en folkesport at importere vin: Mød den professionelle, den frankofile, ægteparret og ham med styr på det italienske

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Kampen om lygtepælene: Valgplakater er en del af festen

Vestjylland For abonnenter

Lars var første mand på brandstedet: Det eneste, man tænker på, er at få alle mand ud

Søndag ifølge chefredaktøren

De næste tre uger er der konstant nogen, der smiler til dig

Lemvig

Blot en fjerdedel af kandidaterne blandt de to største partier er kvinder: - Det er ikke godt nok, det er det bestemt ikke

Vestjylland

Se video: Brand i 'Det Gamle Hotel' er ude af kontrol - politiet vurderer at bygningen brænder helt ned

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Ingen topkarakterer trods fremragende kamp af LTH

Navne

EM-helt fik flot karriere trods hjertefejl

Lemvig

18b tager et stort skridt fremad: Køber naboejendom til overnatning og bespisning

Erhverv For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Rasmus Porup startede valgkampen med plakatophængning og storsejr over BSH

Lemvig For abonnenter

To tidligere alkoholikere gennem mange år: Gør som os og tag imod hjælp - så kan du komme ud af det

Leder

Valget er vigtigt: Derfor gør vi valgartiklerne gratis på nettet

Annonce