Annonce
Ulfborg/Vemb

Kim har købt peberspray: Vi skal kunne forsvare os med andet end en lokumsrulle

Den er ikke stor. Den peberspray, som Kim Møller, som en af flere vestjyder, har valgt at investere i. Men den lille dåse giver større tryghed i hverdagen. Foto: Jan Briks

Salget er pebersprays går strygende i butikkerne. En af dem, der har valgt at investere i den lille dåse er Kim Møller. Han føler sig mere tryg med en peberspray i huset.

Ulfborg: 43-årige Kim Møller er ikke i tvivl. Der vil komme indbrudstyve på besøg igen - et eller andet sted i nærheden. Kim Møller bor med sin kone og børn ved en landejendom tæt på Ulfborg, og han har igennem de sidste fem år set, hvordan naboerne én efter én har besøg af indbrudstyve.

- De har jo stjålet alt fra kontanter til firehjulstrukne crossere, siger han.

Og for to år siden kom turen så til hans eget hjem.

Familien var på tur andet steds i Danmark og havde bedt naboen se til huset. Og det var på en af disse "inspektioner", at naboen så en mand stå og kigge ind ad vinduet til familiens hjem. Manden så ham - og stak i løb. Intet indbrud fandt sted. Men "besøget" var ubehageligt for familien. Bedre blev det ikke af, at Kim Møller fandt en varevogn fyldt med stjålne designermøbler, holdende 300 meter fra familiens hjem.

Kim Møller er sikker på, at der vil komme et indbrud igen - hvis ikke hos dem selv - så hos naboen. Derfor har han tilsluttet sig de danskere, der efter lovliggørelsen af peberspray i eget hjem 1. januar, nu ejer en sådan dåse.

- Når vi bor i Vestjylland, så har vi brug for at kunne forsvare os med noget andet end en lokumsrulle. Hvis jeg prøver at råbe folk væk, og de ikke lytter, havde jeg før to muligheder; kaste en lokumsrulle efter dem eller hente min haglbøsse, siger Kim Møller, der går på jagt i fritiden.

Pebersprayen giver ham derfor det mellemled, der har manglet - hvis man skal benytte magtudøvelsen med mindst mulig skade.

- For jeg tror, at jeg ender med at stå i en alvorlig problematik, hvis jeg henter min haglbøsse, siger han.

Annonce

Salg af peberspray i Holstebro

Hos Vestjysk Jagt & Fritid, der startede med at sælge pebersprays for lidt over to uger siden, går salget af pebersprays strygende:

- Jeg har solgt 64 til dato, siger Ivan Trøst, der ejer butikken.

Han forklarer, at der i gennemsnit oftest bliver solgt to af gangen - en enkelt har købt fire. Det er alle afkroge af samfundet, der investerer i våbnet. Fra unge kvinder til ældre ægtepar.

- Det giver folk en form for tryghed. Jeg har snakket med to, der har haft indbrud. Et par har haft banditten helt inde i soveværelset, så de ville have den til at forsvare sig med, siger Ivan Trøst.

Hvis en tyv kommer ind

Fra ledelsen i Rigspolitiet har kritikken mod den nye peberspray-lov lydt, at en indbrudstyv 99 ud af hundrede gange, aldrig kommer ind i et hjem for at gøre skade på folk. De er der for at stjæle. Derfor vil en peberspray kun optrappe en eventuel konflikt.

Men Kim Møller kan ikke bruge den statistik til ret meget.

- Det handler ikke om, hvad jeg tror, de gør - det handler om, at den chance vil jeg slet ikke tage, siger han.

Og det er nu ikke fordi, at han med købet bare vil ty til pebersprayen som det første, hvis der skulle komme en indbrudstyv forbi.

- Mit "first line of defence" er jo at tænde lyset og forsøge at råbe ham væk. Han skal bare forlade matriklen - det er det, det handler om. Men hvis det ikke sker, så er det frem med pebersprayen. Der er jeg ligeglad. Så må han rufle af, siger han.

Peberspray: Hvad må man som privatperson efter de nye regler?


  • Du må købe en peberspray hos en forhandler med tilladelse til at sælge peberspray og have den stående hjemme hos dig selv.
  • Hvis du har købt en peberspray, må du transportere den hjem fra forretningen, men du må ikke foretage andre ærinder på vej hjem.
  • Du skal opbevare pebersprayen forsvarligt og utilgængeligt for uvedkommende.
  • Hvis du har købt en peberspray, må du kun bruge den som selvforsvar, hvis du eller en anden bliver angrebet. Hvis du bruger pebersprayen i andre tilfælde, kan du blive straffet for vold. Betingelserne for lovlig nødværge skal være opfyldt, for at brugen af peberspray er lovlig. Det betyder, at brugen af peberspray i den konkrete situation skal være nødvendig for at afværge angrebet på dig eller den anden person. Du må derfor ikke bruge pebersprayen som straf eller hævn mod fx en indbrudstyv.

Kilde: Politi.dk

Trygheden

Loven siger i dag, at man må have en peberspray stående i hjemmet - men man må ikke - medmindre man har dispensation - bruge sprayen udenfor hjemmets fire vægge.

Men loven er for stram, mener Kim Møller.

- Jeg synes ikke, at det burde være lovligt at have sprayen med ud i nattelivet, hvor folk er fulde og på stoffer. Men det skal være i orden for folk at gå med pebersprayen i naturen, så dem, der er bange for ulven, kan få større tryghed i at færdes, foreslår han.

Og det er netop den - trygheden - det handler om:

- Det handler om min egen sikkerhed - at jeg har kontrollen i mit eget liv, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Brandfolk arbejder fortsat med voldsom brand i halmlade: Beskytter staldbygning mod strålevarme

Lemvig

Stormturister i vinterferien

Annonce