Annonce
Lemvig

Kirker lukker op på torsdag

Der kan være forskel på, hvordan de enkelte præster håndterer for eksempel altergangen. Nogle steder kan der ventes éngangsglas. Arkivfoto: John Fredy
De fleste ventes at holde gudstjenester på torsdag, men der er fortsat en række restriktioner, som kirkerne skal holde øje med

Lemvig: Landets kirker har igen fået lov til at holde åbent, og derfor forventer de fleste af omegnens kirker at gennemføre de første gudstjenester på torsdag, kristi himmelfartsdag.

- Der kan måske være enkelte undtagelser rundt om, men så bliver man i hvert fald klar til på søndag, siger provst Ole Rasmussen.

Selv om forbuddet mod forsamlinger på flere end 10 personer fortsat er gældende, så er kirkerne undtaget fra bestemmelsen. Der er dog fortsat en række restriktioner, der skal overholdes, og det omfatter også antallet i de enkelte kirker.

Kirkerne er blevet større

Indtil nu har det været muligt at gennemføre for eksempel begravelser, men der har været et loft på antal deltagere svarende til én person pr. 4 kvadratmeter kirkeareal.

- Nogle kirker er dog blevet større over natten, konstaterer Ole Rasmussen, for ifølge den seneste vejledning må antallet gøres op på en ny måde. Hvor man tidligere kun opgjorde arealet ud fra kirkeskibets størrelse, så må man nu måle op fra væg til væg i hele rummet.

- Det vil sige, at man også må medregne arealet omkring alteret og ved orgelet. Nu skal personalet heller ikke længere regnes med i antallet, og det giver plads til en præst, kirketjener, organist og kirkesanger ud over de almindelige deltagere i gudstjenesten, siger Ole Rasmussen.

Derfor har han bedt om at få lavet en ny opmåling af samtlige kirker for at afklare, hvor mange deltagere, der vil være plads til. Det store problem er, at han ikke har nogen fornemmelse af, hvor mange der vil møde op til de første gudstjenester, men forventning er dog, at der vil være en ganske pæn interesse efter flere ugers lukning.

- Det kan man løse på forskellig måde, siger han og forklarer, at han i sine egne kirker har valgt at lave en ekstra gudstjeneste, så flere vil få en plads. På søndag har han således allerede en gudstjeneste i Bøvling klokken 9 samt en gudstjenste i Møborg klokken 10.30.

- Så har jeg også valgt at lægge en ekstra gudstjeneste ind i Flynder klokken 14. Det værste, d er kan ske er, at vi kommer til at afvise deltagere alle tre gange, siger han.

Annonce

Nadveren

Der er også flere, andre regler, der skal overholdes. Blandt andet skal deltagerne sidde med mindst én meter imellem sig - to meter, hvis de skal synge. Og det skal man jo som udgangspunkt ved en gudstjeneste.

- Det, tror jeg nu ikke, bliver et problem. Der må jo komme det samme antal mennesker ind i kirken uanset om der skal synges eller ej. Det betyder blot, at man må sidde tættere, hvis man ikke synger, siger Ole Rasmussen.

Et andet problem er nadveren, hvor deltagerne får uddelt både brød og vin. Det skal også ske uden, at deltagerne kommer for tæt på hinanden eller anvender de samme bægre.

- Det er et spørgsmål om at lave en ceremoni, hvor der bliver særligt tydeligt, hvordan det skal foregå. Når jeg holder nadver på torsdag, skal deltagerne ikke op og knæle ved alteret, da det kan betyde, vi skal spritte af mellem hvert hold. Man kommer i stedet til at stå ved korbuen, hvor man får udleveret et bæger, hvor i der er lagt et brød. Når brødet er spist, får man efterfølgende hældt vin op, og så kan man sætte bægeret fra sig på en bakke, forklarer Ole Rasmussen, som i øvrigt oplyser, at nadveren i forvejen er præget af pandemien 1918-20, hvor det var den spanske syge, der hærgede landet.

- Indtil da drak alle af en fælles kalk i forbindelse med nadveren. Så fandt man ud af, at det nok ikke var smart og indførte i stedet særkalk, som vi har brugt siden. Det er altså en løsning, der er vokset ud af den spanske syge, siger Ole Rasmussen.

Annonce

Konfirmationer

Der er fortsat problemer med at gennemføre konfirmationer i området, men det er op til hver enkelt præst og menighedsråd, hvordan det skal foregå.

- Konfirmationer foregår lokalt, så derfor har den enkelte præst i samråd med menighedsrådet aftalt, hvornår der skal være konfirmationer. Det vil for nogles vedkommende hedde juni, mens andre vil gøre det i august/september, siger Ole Rasmussen.

De, der vil holde konfirmationer allerede i juni, kan dog komme til at stå i et vadested.

- Selv om forsamlingsforbuddet ikke gælder inde i kirken, kommer konfirmationerne nok til at stå i et vadested. Forsamlingsforbuddet på 10 kan fortsat give et problem med at holde store gilder. Vi kan løse det i kirkerne ved at holde nogle flere gudstjenester, selv om det er noget bøvl. Det giver dog kirkerne en mulighed for at tænke anderledes, og så vil man huske det i mange år efterfølgende. At sådan holdt man konfirmation det år, hvor der var corona i Danmark, siger Ole Rasmussen.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Politiet på besøg med fotovogn: Uddelte to klip og 16 bøder  på Strandvejen

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Eftersøgningen efter Oline fortsætter nu med helikopter

Lemvig For abonnenter

Elever viftede med flagene da de sagde farvel til skoleleder

Lemvig

800.000 kroner til kunstprojekt i tre mindre byer

Lemvig

To varmeværker fik opbakning til fusionsplanen: Nu går vi videre

Debat For abonnenter

Regions-flertal smækkede døren: Informationsmøder ingen erstatning for at udelukke ildsjælene

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: Kriminelle udlændinge griner hele vejen til lufthavnen

Holstebro

Barn på halvandet år havde 19 huller - hvor godt børster du dit barns mælketænder?

Vestjylland

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Danmark

Ny dille på stranden giver livredderne sved på panden: - Det tager kun tyve sekunder at drukne

Erhverv

Restaurant dropper bowlingcenter: Vi vil koncentrere os om det, vi er gode til

Lemvig For abonnenter

Han har været med, siden gymnasiet blev bygget: Stopper efter 40 år - og det skal nok blive godt

Navne

Lemvig-præst rykker til Aarhus Domkirke

Annonce