Annonce
Navne

Klavertalent på ni år: Det største var at spille for Sigurd Barrett - der blev jeg godt nok nervøs

Corona-nedlukningen betød, at Carl i en længere periode måtte undervises online. "Det er det værste, jeg har prøvet i den tid, jeg har spillet", mener han. Det var svært at lære bittesmå detaljer på Zoom. Da den Steinway-konkurrence, som Carl skulle have deltaget i, også blev aflyst, arrangerede han i marts 2020 en gadekoncert for naboerne, hvor han spillede det, han havde øvet, på keyboard. Via højttalere kunne naboer, venner og bekendte nyde musikken ude på vejen. Foto: Johan Gadegaard
Ni-årige Carl Vestergaard Follesen er rigtig god til at spille klaver. Så god, at han vinder priser ved konkurrencer. Men det fedeste var alligevel, da han fik ros af selveste Sigurd Barrett.

Holstebro: Carl hører Rasmus Seebach på Spotify. Han går til mountainbike to gange om ugen. Og han elsker Anders And-blade, Lego og Djurs Sommerland.

På den måde adskiller han sig ikke fra andre ni-årige.

Når han kækt skubber kasketten om i nakken for at kunne se journalisten ud under skyggen og smiler bredt, ligner han grangiveligt en moderne fortolkning af Emil fra Lønneberg. Men Carl, med efternavnet Vestergård Follesen, bruger ikke sin tid på at snitte træfigurer i et skur.

Annonce

Han øver klassiske musikstykker på klaver.

Og han er dygtig.

For nylig blev han nummer tre ved Pianister i Nord i Aalborg.

- Jeg blev også nummer tre, sidste gang jeg deltog, så jeg forsvarede min tredjeplads. Og så vandt jeg faktisk noget denne gang; en kop og et nodestativ, fortæller Carl og tilføjer, at lillesøster Signe, der er seks år, har kastet sin kærlighed på nodestativet.

- Hun siger, at hun vil spille violin, men hun er altså ikke begyndt endnu, smiler han.

Oldemors gave

Ved Børn spiller Klassisk på Holstebro Musikskole var Carl én af tre elever (ud af 32 deltagende i kategorien "under 13 år"), der fik guldmedalje.

- Ja, det gik rigtigt godt, siger han.

Det var stort for Carl, da han blev fotograferet med Sigurd Barrett- og fik hans autograf. Privatfoto

Bliver du nervøs op til konkurrencer?

- Jeg er ikke helt afslappet, men jeg er heller ikke nervøs. Mere sådan spændt, vurderer Carl.

Carl er egentlig ikke fra et hjem med klaver. I hvert fald ikke før hans oldemor gav ham et lille bitte keyboard, da han var fem år. På det lærte han at spille ti børnesange med to fingre, og med den opvisning af talent tog hans forældre ham med til åbent hus på musikskolen og fik ham skrevet op til klaverundervisning et år senere.

- Vi syntes lige, han skulle være fyldt seks år - og have tid til at tænke over, om det nu også var det, han ville, siger Carls mor, 35-årige Janni Laumann Follesen, der "absolut ikke spiller noget instrument".

Til gengæld har hun - ud over mor-rollen - et andet åbenlyst "talent". Hun arbejder nemlig til daglig for Lego House i Billund.

- Vi har årskort til Lego House - og til Djurs Sommerland, fortæller Carl, der elsker at bygge med Lego.

- Jeg bygger sådan frit uden vejledninger og den slags, fortæller han.

Annonce

Trommesæt i kælderen

Når det gælder den klassiske musik, er man dog nødt til at have vejledninger. Carl kunne ikke læse noder som seks-årig, men guidet af sin spillelærer, Elisabeth Colding Sivertsen, har han efterhånden tillært sig en vis færdighed ud i den disciplin.

- Når man kan spille på gehør, kan det godt være svært at lære at læse noder, fordi det går "for langsomt". Så vi øver sammen, forklarer spillelæreren, der underviser Carl én gang om ugen á 50 minutter.

Carls far, 40-årige Michael Vestergaard, kan godt læse lidt noder. Han spiller nemlig rockguitar, når han da ikke passer sit arbejde som certificeret NLP Master coach med eget firma.

- De spiller sammen i kælderen af og til. Det er fedt, at de hygger sig med det, siger Janni Laumann Follesen.

Der er da nogen, der har spurgt os, om ikke det er et stort pres at lægge på en ni-årig. Men for det første er det jo ham selv, der vil. Og så kan jeg ikke se, at det er anderledes end at gå til fodboldtræning.

Det er så ikke lige klaver, Carl spiller dernede i kælderen. Han brugte en hel sommer på at slå græs for at tjene penge nok til et trommesæt, og det er det, der står nede i kælderen og lægger en fed bund for fars rockguitar, når de to slår sig løs.

Kan man godt både spille rock-trommer - og klassisk musik på klaver?

- Ja, jeg var jo gået i gang med klaverspil, da jeg fik trommerne, og dem spiller jeg bare på for sjov, forklarer Carl helt alvorligt.

Annonce

Som fodboldtræning

Det er lidt forskelligt, hvor meget Carl øver, men ifølge hans mor cirka en time om dagen - lidt mere op til konkurrencer.

- Ja, op til konkurrencerne prøver vi at sætte det lidt i system, og jeg giver Carl "lektier" for, forklarer Elisabeth Colding Sivertsen, der også lader Carl være medbestemmende for, hvilke værker han skal lære at spille.

- Der er da nogen, der har spurgt os, om ikke det er et stort pres at lægge på en ni-årig. Men for det første er det jo ham selv, der vil. Og så kan jeg ikke se, at det er anderledes end at gå til fodboldtræning. De har jo også behov for at træne frem mod noget, altså kampene. Uden kampe er der vel ikke noget ved det, mener Janni Laumann Follesen.

Når Carls bedstefar vil drille, siger han til Carl: "Nå, hva' så? Du skal vel være håndværker, når du bliver stor?" Men det mener Carl i hvert fald ikke, at han skal. Han vil være noget ved musikken. Foto: Johan Gadegaard

Kan du godt nå det hele - både skolelektier og klaverlektier?

- Jeg laver faktisk mest klaverlektier. Jeg laver virkelig sjældent skolelektier, siger Carl.

Så må vi håbe, at lærerne i 3B på Sønderlandsskolen ikke lige læser med her.

Carl har spillet på skolen - i 0. klasse underholdt han i Multisalen sammen med to kammerater, der spillede cornet. I dag spiller han med i Kapow Band, der er et musikskoleorkester med tilknytning til Sønderlandsskolen for elever i 3. til 5. klasse.

Annonce

Selveste Sigurd Barrett

Men den fedeste optræden var nu alligevel under den nys overståede Klassiske Dage-festival. Da blev Carl nemlig udvalgt til at spille på scenen med selveste Sigurd Barrett ved sin side.

- Okay, der blev jeg nok lige lidt nervøs, ler Carl.

Hvorfor?

- Jamen, ham er jeg stor fan af. Og han stod jo lige ved siden af mig, der var fuldt hus i Musikteatret, og der var også mega mange børn, 500 tror jeg, på scenen. Og så sidder jeg bare der og spiller selv...

Selv Carls mor blev en anelse nervøs.

- Lige inden han gik ind på scenen, tænkte jeg: "Går det nu?" Men jeg sagde til ham, at det jo var gået rigtigt fint til generalprøven. Så sagde han: "Ja mor, men da var der altså ikke 1200 mennesker i salen...", ler Janni Laumann Follesen.

Men bagefter sagde Sigurd Barrett til Carl, at han var god. Det samme gjorde nogle af de andre børn på scenen.

- Og jeg fik Sigurds autograf i hans bog om danmarkshistorien. Det var rimeligt fedt, mener Carl.

Klassiske Dage-festivalen blev faktisk så glade for Carl, at man har inviteret ham til at spille ved den årlige julekoncert i Nørrelandskirken den 30. november.

Annonce
Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Vejen spærret i to timer: Væltet bus er tilbage på vejen, og der skulle hjælp til helt fra Vejle

Lemvig For abonnenter

Klimatorium vil være verdensførende: ansøgning for millioner er afleveret

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Struer For abonnenter

Efter bølge af indbrud tog Tina sagen i egen hånd: - Det var bare et spørgsmål om tid, før de også ville komme her

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Leder For abonnenter

Lange testkøer er en hån mod de pligtopfyldende borgere

Navne

Jan tiltrak masser af udlændinge: Han gjorde en stor indsats for dansk landbrug

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Sport For abonnenter

Fra andenviolin til førsteviolin for Thomas Damgaard: - Det er det jeg spiller håndbold for

Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Lemvig For abonnenter

Flyttede fra København til Ferring og i fuld vigør: - Jeg egner mig ikke til at sætte mig hen og være pensionist

Annonce