Debat

Klima. Danmark kan gøre en forskel i klimakampen

Det er ikke danskernes kødforbrug eller flyrejser, der gør en forskel, mener læserbrevsskribenten. Arkivfoto: Denis Balibouse/Scanpix

Debat: Det er muligt for Danmark at spille en vigtig og aktiv rolle i den globale kamp for at begrænse klimaforandringerne - det kræver bare, at vi aldrig nogensinde glemmer den præmis, at vi i Danmark udgør mindre end en tusindedel af verdens befolkning. Udfører vi alene klimapolitiske handlinger, der har effekt i Danmark, så har vi ingen som helst forskel gjort.

Desværre er store dele af klimadebatten i Danmark præget af løsninger, der mest er designede til at give os danskere en god fornemmelse i maven, hvis de gennemføres. Det er ikke danskernes kødforbrug eller flyrejser, der gør en forskel, og vores mavefornemmelse over at have levet op til Paris-aftalen kan være ret ligegyldig, så længe Kina gennemfører deres nuværende plan med en gigantisk udbygning af den kinesiske kulkraft.

Nogle gange hører man argumentet, at Danmark bør 'gå forrest', som om alle verdens nationer gik på den samme vej, frem mod de samme mål, og at Danmark bare er lidt foran de andre. Den metafor har dog intet på sig, og der er ikke noget som helst, der tyder på, at resten af verden er på vej ned ad Danmarks vej. Skal vi lokke andre selvstændige nationer til at tænke og gøre som os, kræver det meget overbevisende midler, så det er her vi må sætte alle kræfter ind, hvis vi skal gøre en forskel i klimakampen.

Der er mindst to måder, hvor Danmark kan gøre en ægte forskel. Den første er gennem vores gode evner til at skabe og udvikle nye løsninger i samarbejde mellem forskning og de 'kloge hænder'. Vi skal sætte meget mere tryk på eftersøgningen af nye og videreudviklede teknologier, der kan gøre grøn energi konkurrencedygtigt på en helt anden skala end i dag. Vind og sol er utilstrækkelige energiformer uden mere avancerede batteriformer, der kan lagre energi i storskala, og derfor må vi ophæve de begrænsninger på forskning i for eksempel kernekraft og andre eksperimenterende energityper som findes i dag. Vi skal bruge mange flere penge, og vi skal afsøge helt nye teknologier.

Den anden mulige måde Danmark kan gøre en forskel er ved at omsætte tankerne fra årets nobelprisvinder i økonomi, klimaøkonomen William Nordhaus, til virkelighed. Nordhaus har overbevisende argumenteret for at den rigtige løsning på klimaproblemerne er en provenuneutral CO2-beskatning, der beskatter CO2 ligeligt på tværs af produkter og sektorer. Sådan en beskatning vil skabe incitamenter til en adfærd hos både private og virksomheder på en helt anden skala end nye punktafgifter på for eksempel kød og flytrafik. Her kunne Danmark virkelig gå forrest med udviklingen af et system til implementering af sådan en skat - samle DJØF og DTU i en fælles indsats for et smart dansk system, der kan eksporteres til andre interesserede nationer.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Thorbjørn har skabt millionforretning på influencere: Branchens omsætning kan tredobles i år

Holstebro For abonnenter

Advokaten vælger kærligheden, så: Farvel lille, skønne hus

Lemvig For abonnenter

Haltilskud drejer ind på opløbsstrækning

Læserbrev

Politik. Hvorfor skal Arne blive ved med at vente?

Debat: Det er nu over 200 dage siden, at Socialdemokratiet fremlagde deres ide om, at nogle danskere skal have ret til at gå tidligere på pension end andre. Og vi må se i øjnene, at det lykkedes Socialdemokratiet at tale sig ind i hjerterne på mange danskere. Strategien virkede klar: Alle skulle kunne se sig selv i Socialdemokratiets tanker om tidligere pension for nedslidte. Rigtig mange blev overbevist om, at det netop var dem, ordningen var tiltænkt. Og det gav stemmer ved folketingsvalget. Men nu synes jeg efterhånden, at Socialdemokratiet må løfte sløret for deres store valgløfte. Der er nemlig stadig ingen som helst klarhed over, hvem der skal omfattes af retten til at gå tidligere på pension og nu har Socialdemokratiet så igen udskudt det tidspunkt, hvor danskerne kan få klarhed over, hvad Socialdemokratiet vil. Forklaringen denne gang er, at man ikke kan tale om tidlig pension til nedslidte samtidig med, at der forhandles om overenskomster og således har man fundet en undskyldning for, at vi tidligst til næste forår må se noget konkret. Flere og flere sidder tilbage med den mistanke, at Socialdemokratiet er rædselsslagne for at blive konkrete. For når man bliver konkret – når man skal ind og tage de svære politiske beslutninger om, hvem der skal omfattes af retten - så skuffer man også en masse mennesker, som ikke vil blive omfattet. Men Socialdemokratiet VIL ikke være konkrete. De vil ikke svare på, om det er rengøringsassistenten, tømreren eller slagteriarbejderen, der skal omfattes. Det ville de heller ikke på de syv møder, vi havde med dem om emnet i foråret. Og derfor udskydes det store valgløfte igen og igen. I Dansk Folkeparti ser vi gerne på Socialdemokratiets forslag om retten til tidlig pension for nedslidte. Vi fik forhandlet en god aftale på plads om seniorpension i foråret og er åbne for at kigge på andre muligheder for nedslidte. Men det er godt nok lidt svært, når vi ikke aner, hvad Socialdemokratiet vil. Arne har allerede ventet i over 200 dage – og nu kommer han nok til at vente i hvert fald 200 dage mere. Jeg synes, det bliver mere og mere grotesk. Derfor er meldingen klar til Socialdemokratiet: Læg et konkret udspil på bordet så danskerne kan se, hvad I vil!

Lemvig

Trods faldende deltagerantal: Leder af Byløbet er tilfreds

Annonce