Debat

Klima. Møller og landbrug er en del af vestjysk klimaindsats

Foto: Claus Fisker/Scanpix

Debat: Landbrug og Fødevarers fælles udmelding med Danmarks Naturfredningsforening om landbrugets potentiale i klimakampen lover godt for, at der landes en aftale.

Vestjylland kan i høj grad bidrage til reduktion af CO2. Vi gør det allerede ved at udnytte vinden. Det vil give god mening at tage lavbundsarealer ud af drift, vel at mærke arealer med et stort humusindhold, som afgiver CO2 i takt med jorden dyrkes, og jorden brænder sammen. Disse arealer er der mange af her i vest. Staten skal i stedet købe sund markjord som erstatning til landmænd, der afgiver jord. Det vil ikke bare give en vigtig klimagevinst, men også styrke en mere varieret natur. Det er en værdifuld sideeffekt.

SF har længe presset på for at inddrage landbruget i indsatsen for klimaet. Mellem 20 og 30 procent af CO2 udledningen kommer fra landbruget, og derfor skal de selvfølgelig inddrages. Nu venter vi bare på blå side i Folketinget, som hidtil er gået uden om dette for ikke at genere landbruget. Jeg mener, dette er en fejlvurdering, hvad det fælles udspil fra landbrug og DN også viser. Mange landmænd vil gerne af med bøvlet lav jord mod at få erstatningsjord eller en sum penge for arealet.

Møller har længe været en del af det vestjyske DNA, idet vi udnytter de naturgivne betingelser med megen vestenvind. I Holstebro Kommune dækkes al strømforbrug i boliger og erhverv af grøn produceret strøm. I Ringkøbing-Skjern og Lemvig Kommuner produceres der endnu mere på grund af flere møller.

Vi skal dog gøre det endnu bedre, idet kun 60 procent af det samlede energiforbrug fra alle i Holstebro Kommune i dag dækkes af den grønne fossilfrie energi. Det skyldes, at vi fortsat stort set kun bruger benzin og diesel til transport. Dertil kommer, at vi stadig bruger megen olie og naturgas til opvarmning af boliger og i industrien. Vi skal have endnu større energiforbrug dækket af el fra varmepumper, sol og vindproduktion.

Derfor rykker møller nu også ud på havet. Jeg mener, det er ærgerligt, at de kystnære møller kommer så tæt på land, som det er besluttet. Jeg havde gerne set dem længere ud, men forskellige forhold gør, at de rejses, hvor det nu er besluttet. SF er part i forligskredsen om de kystnære møller. Det har jeg det fint med, om end jeg som sagt gerne havde set Vesterhav Syd og Nord længere ud.

Det er afgørende, at vi gør noget ved klimaændringerne. Noget af løsningen med møller vil være synligt for os. Det samme er havstigninger og mere ekstrem vejr.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro For abonnenter

Advokaten vælger kærligheden, så: Farvel lille, skønne hus

Lemvig For abonnenter

Haltilskud drejer ind på opløbsstrækning

Læserbrev

Politik. Hvorfor skal Arne blive ved med at vente?

Debat: Det er nu over 200 dage siden, at Socialdemokratiet fremlagde deres ide om, at nogle danskere skal have ret til at gå tidligere på pension end andre. Og vi må se i øjnene, at det lykkedes Socialdemokratiet at tale sig ind i hjerterne på mange danskere. Strategien virkede klar: Alle skulle kunne se sig selv i Socialdemokratiets tanker om tidligere pension for nedslidte. Rigtig mange blev overbevist om, at det netop var dem, ordningen var tiltænkt. Og det gav stemmer ved folketingsvalget. Men nu synes jeg efterhånden, at Socialdemokratiet må løfte sløret for deres store valgløfte. Der er nemlig stadig ingen som helst klarhed over, hvem der skal omfattes af retten til at gå tidligere på pension og nu har Socialdemokratiet så igen udskudt det tidspunkt, hvor danskerne kan få klarhed over, hvad Socialdemokratiet vil. Forklaringen denne gang er, at man ikke kan tale om tidlig pension til nedslidte samtidig med, at der forhandles om overenskomster og således har man fundet en undskyldning for, at vi tidligst til næste forår må se noget konkret. Flere og flere sidder tilbage med den mistanke, at Socialdemokratiet er rædselsslagne for at blive konkrete. For når man bliver konkret – når man skal ind og tage de svære politiske beslutninger om, hvem der skal omfattes af retten - så skuffer man også en masse mennesker, som ikke vil blive omfattet. Men Socialdemokratiet VIL ikke være konkrete. De vil ikke svare på, om det er rengøringsassistenten, tømreren eller slagteriarbejderen, der skal omfattes. Det ville de heller ikke på de syv møder, vi havde med dem om emnet i foråret. Og derfor udskydes det store valgløfte igen og igen. I Dansk Folkeparti ser vi gerne på Socialdemokratiets forslag om retten til tidlig pension for nedslidte. Vi fik forhandlet en god aftale på plads om seniorpension i foråret og er åbne for at kigge på andre muligheder for nedslidte. Men det er godt nok lidt svært, når vi ikke aner, hvad Socialdemokratiet vil. Arne har allerede ventet i over 200 dage – og nu kommer han nok til at vente i hvert fald 200 dage mere. Jeg synes, det bliver mere og mere grotesk. Derfor er meldingen klar til Socialdemokratiet: Læg et konkret udspil på bordet så danskerne kan se, hvad I vil!

Lemvig

Trods faldende deltagerantal: Leder af Byløbet er tilfreds

Annonce