Annonce
Lemvig

Klimatorium et 'lille' år efter åbningen: Ikke mindst Børnenes Klimatopmøde med 5000 børn har sat os på danmarkskortet

Formand Jørgen Nørby ved indvielsen af Klimatorium. Er det blevet til mere end de fine ord?  Foto: Morten Stricker
Det er snart et år siden, Klimatorium åbnede i Lemvig med store ord om fremtiden. Er det blevet til andet end store ord? Vi spørger formanden.

Lemvig: Klimatorium i Lemvig har nu været i gang det meste af et år, selv om man måtte udskyde indvielsen og den offentlige adgang i mange måneder på grund af corona-restriktioner.

Tiden er inde til, der gøres en foreløbig evaluering af, hvordan Klimatorium er kommet fra start. Er det blevet til det klima-fyrtårn, som den nordvestlige del af regionen skulle have? Vi har stillet spørgsmålene til formanden for foreningen Klimatorium, Jørgen Nørby.

1. Er vi kommet nærmere Etape 2 af Klimatorium, som er den del, hvor private virksomheder skal leje sig ind?

Annonce

Både ja og nej. I princippet er vi, fordi vi har samarbejder og henvendelser fra private virksomheder. Vi skal vurdere, hvornår disse henvendelser er så konkrete, at vi kan bede en investor om at stå for et byggeri, de kan leje sig ind i. Vi har ingen dato på det, og samtidig må vi også konstatere, at der nu er blevet mange ledige kvadratmeter i Lemvig til sådanne lejemål, efter lokale investorer har købt Vestjysk Banks hovedsæde til det formål. Det krydser lidt planerne om Klimatorium 2.

2. Er der kommet et tilfredsstillende antal nye medlemmer af foreningen Klimatorium?

Det er der. Sidst jeg hørte om det, var der omkring 25 nye erhvervsmedlemmer, og en håndfuld nye på vej. Nogle kommer endda af egen drift, uden vi henvender os til dem først. Det er både lokale og store firmaer udefra. Det er meget tilfredsstillende i en corona-tid. Der er cirka 300 private medlemmer fortrinsvis fra lokalområdet. Det er vigtigt, fordi Klimatorium også gerne skulle blive et ejerskab for borgerne i Lemvig Kommune, så det er vigtigt, man melder sig som medlem.

3. Har man fået flere samarbejdspartnere i det første år?

- Vi har tæt samarbejde med flere universiteter og VIA. Også regionen samarbejder vi med samt Lemvig Gymnasium med klimalinjen. Erhvervsvirksomheder er i kraftig vækst, og det er vigtigt, for det skulle jo også gerne munde ud i arbejdspladser. Så er der et internationalt fokus, hvor det nyeste er, at EU selv har henvendt sig, fordi man vil støtte op om samarbejdet med det Klimatorium, som man efter inspiration fra Lemvig nu er ved at bygge på New Zealand.

4. Har Klimatorium skabt flere arbejdspladser i Lemvig Kommune?

- Det er der blevet. Jeg tør ikke sige hvor mange, der er ansat hos Kynde & Toft i Thyborøn, som producerer de reflektorer, der er resultatet af et projekt i samarbejde med Klimatorium. Men jeg har hørt tallet otte nævnt, når Geoparken taler om det projekt.

5. Er det et tilfredsstillende antal gæster, der har besøgt Klimatorium i den første tid?

- I et år, hvor dørene har været lukket en stor del af tiden, har der været 4000 på rundvisning. Og der er næsten det samme tal af gæster, som har deltaget i forskellige konferencer, møder med mere. Så 7000-8000 er tilfredsstillende.

6. Har Klimatorium været involveret i nok nye projekter inden for klima?

- Vi er kommet med i et vandrensningsprojekt, hvor direktør Lars Nørgård Holmegaard er inviteret med som hovedtaler, og som er en udløber af erfaringer herfra. Og så har Erhvervshus Midtjylland indstillet Klimatorium til erhvervsfyrtårn-projekt, og hvis den går igennem, er der tale om meget store millionbeløb, som skal bruges til erhvervsudvikling i samarbejde med Klimatorium.

7. Klimatorium skulle sætte Lemvig på ikke mindst Danmarkskortet inden for klima-løsninger. Mener du, det er lykkedes?

- Vi er jo i virksomheders og undervisningsinstitutioners søgelys. Vi er også i mediernes søgelys ikke mindst på grund af selve bygningen, som har vundet fornemme priser. Men også den nationale klimakonference og måske endnu mere Børnenes Klimatopmøde med 5000 børn som deltagere landet over har sat os på Danmarkskortet. Og så er vi også på verdenskortet, når EU vil støtte vort samarbejde med New Zealand.

Men vi har lært, at det ikke nytter noget, at folk bare kommer selv og går rundt. Det får de for lidt ud af. Der skal rundvisning med information og oplevelser til.

Jørgen Nørby, formand for foreningen Klimatorium i Lemvig

8. Hvad er det vigtigste, Klimatorium er lykkedes med i den første tid?

- Jeg er stolt af de to klimatopmøder. Men så er der også phd-projekterne. To-tre projekter er gennemført, og en håndfuld er i gang. De skulle gerne munde ud i konkrete projekter. Og så er der Høfde 42, hvor Klimatorium blandt andet har været samarbejdspartner  med begge de firmaer, som nu har udviklet en ny teknologi til oprensning af depotet.

9. Er der noget, du allerede nu tænker, at der skal ændres ved Klimatorium?

- Vi  vil gerne have offentligheden ind og se og opleve Klimatorium. Men vi har lært, at det ikke nytter noget, at folk bare kommer selv og går rundt. Det får de for lidt ud af. Der skal rundvisning med information og oplevelser til. Det skal vi have udviklet på, så vi kan få mange flere gæster. Det er vigtigt, at Klimatorium er et åbent hus.

10. Hvad gør du personligt for at hjælpe klimaet?

- Jeg er stort set i arbejde for Klimatorium fem ud af ugens syv dage, og jeg håber da, at det arbejde vil gavne klimaet. Det skal under ingen omstændigheder lyde som en klage, at der går megen tid med det. Jeg er sikker på, at arbejdet med Klimatorium vil give sig udslag i virkelig meget positivt for Lemvig Kommune og dens borgere.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Birgitte bor ud til trafikeret vej: Det er som om hjernen er på arbejde hele tiden

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Stor prisstigning: Så meget skal du betale for at få tømt dine affaldscontainere næste år

Lemvig For abonnenter

Vejdirektorat kender problem: Men det er svært at støjsikre i Klinkby

Erhverv

Britt og Christina åbner ny klinik: Her kan du få plejet dine fødder

Lemvig

Det begynder med et lig blandt auktionens fiskekasser - gymnasielærer har skrevet krimi om kvotekonger i Thyborøn

Lemvig

Fond uddelte 400.000 kroner - stort beløb gik til nyt klokkespil i Harboøre Kirke

Kultur For abonnenter

Iben fra Tjørnevej har hovedrolle i ny Netflix-serie, der vises i over 190 lande: - Jeg kan ikke huske den casting, der sikrede mig rollen

Kultur For abonnenter

Danica Curcic: - Kunsten hjælper os til at være mennesker - selv under de værste omstændigheder

Lemvig

De betaler, så turister kan køre gratis med toget mellem Lemvig og Thyborøn

Navne For abonnenter

Lis og familien flytter fra Nørrebro: Når man får børn, ser man pludselig sit liv på en anden måde

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Lemvig For abonnenter

Efterårets første storm trak gæster til havet - vagtcentral havde travlt, men ikke med stormskader

Erhverv

Malene foran et højdepunkt i de 17 år i Jysk - indvier større og moderniseret butik

Annonce