Annonce
Holstebro

Klumme: Tænk på kulturlivets ildsjæle i denne tid

Jeg har hørt, at sang smitter seks gange mere end tale. Om det betyder, at folk, der synger sammen, så også skal stå seks gange så langt fra hinanden som dem, der snakker sammen, ved jeg ikke.

Michael Böss.

”Covid-4 har coronavirussen spredt sig til Jylland,” stod der i Berlingske i går. Det har nok bekræftet nogle københavnere i deres fordom om, at jyder altid er lidt bag efter. Men der var selvfølgelig også jyder, der tog på skiferie i Italien og Østrig, og som bagefter ikke haft lyst til sætte cafélivet, familiesammenkomsterne og fitness-centret på pause, selv da de begyndte at mærke symptomer. Og så pylrer jyder som bekendt ikke så meget om deres helbred. Selv efter mange dages tør hoste, ondt i halsen og åndedrætsbesvær, ringer de ikke til lægen.

Men det burde de netop have gjort, viser det sig. Og derfor er der ganske givet store såkaldte mørketal også i vores del af landet. For der er jo tale om en sygdom med et afsindigt højt smittepotentiale. Lad mig give et eksempel fra min egen verden. I uge 11 var min kone og jeg på skiferie sammen med mindst 25 briter og et lignende antal tyskere på et norsk fjeldhotel med lækker morgen- og aftenbuffet, som gæsterne hver dag åndede ned i. Det var før epidemien for alvor var brudt ud. Alligevel har vi bagefter prist os lykkelige for, at der åbenbart ikke befandt sig smittede på hotellet, som i øvrigt blev tvunget til at lukke den weekend, vi tog hjem – og hvor buffet’en var blevet erstattet af bordservering.

Men vi var endnu gladere for ikke at være blevet hjemmet. For så ville vi være taget til kor tirsdag aften, en af de kulturelle aktiviteter, som øger vores livskvalitet. Nu viser det sig, at mindst ni af de 21 tilstedeværende er blevet smittet af en af deres medkorister. En ligger indlagt på sygehuset i Herning. Kun nogle af de andre er blevet testet. De andre står det tilsyneladende igennem uden at blive testet. Og derfor uden at blive registreret. De er en del af ’mørketallet’.

Jeg har hørt, at sang smitter seks gange mere end tale. Om det betyder, at folk, der synger sammen, så også skal stå seks gange så langt fra hinanden som dem, der snakker sammen, ved jeg ikke. Men et kor, hvor medlemmerne står 12 meter fra hinanden, er på grænsen af, hvad man forstår ved et kor. Alligevel finder vi alternativer i disse uger. Folk synger fra altanerne eller sammen med Philip Faber på tv kl. 9 om morgenen. Kulturlivet finder nye veje.

Alligevel lider det voldsomt under krisen. Og det har store negative konsekvenser for mange menneskers oplevelse af trivsel ikke at kunne komme til foredrag, koncerter, sportsbegivenheder og foreningsaktiviteter. Der er har i den sidste uge været mange triste historier om aflysninger af arrangementer i de næste par måneder. Flere af dem er kæmpe arrangementer, som det har taget flere år at planlægge. Som gammel projektleder for kulturelle og akademiske begivenheder kan jeg levende sætte mig ind i den dybe skuffelse, mange af disse arrangører – som for det meste er drevet mere af ild end af høje lønninger – sidder med i dag. Jeg har selv siddet med i styregruppen for Alsang2020, et 8 millioner kroner dyrt projekt i anledning af 75-året for Danmarks befrielse. Jeg har set, hvordan i hundredvis af lokale alsangsarrangementer plus et kæmpestort arrangement i Frederiksberg Have, har måttet aflyses efter, at en projektleder og to faste medarbejdere ikke havde beskæftiget sig med andet i to år. Jeg har også fulgt tæt med i de mange planlagte begivenheder i anledning af 100-året for Genforeningen. Jeg skulle selv have deltage i det store folkemøde i Ribe i maj og ved derfor, at det har været under forberedelse i tre år.

Jeg har haft den glæde at have mødt mange ildsjæle i mit liv. Derfor ved jeg, at når regnen er drevet over, vil det igen blive muligt at tænde et bål. Men jeg synes, vi skal benytte lejligheden til at sende alle dem, der til daglig knokler med at give vores liv glæde, skønhed og en åndelig dimension, en varm og taknemmelig tanke.

Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Underbo fik klar besked før stor politiaktion: Forlad lejligheden øjeblikkeligt

Erhverv

Wærket må udskyde stor åbning

Annonce