Annonce
Danmark

Kofod: Tysk støtte gør dansk budgetambition mere realistisk

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Det er vigtigt for Danmarks ambition om et moderne EU-budget, at Tyskland er med på idéen, mener Jeppe Kofod.

Danmark efterlyser fortsat et mere ændret EU-budget, hvor der afsættes flere penge til "moderne" problemstillinger som klima, migration og digitalisering.

Annonce

Til gengæld skal der afsættes færre penge til "traditionelle" poster i budgettet som samhørighedspolitik og landbrugsstøtte.

Det skal sikre, at budgettet samlet set ikke overstiger 1,00 procent af bruttonationalindkomst (bni), understreger den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Vi efterlyser mere realisme og et moderne budget. Derfor vil vi gerne gøre op med nogle ting i systemet. Det betyder, at der er nogle nye områder, som vi skal fokusere mere på.

- Men det betyder samtidigt også, at vi skal nedprioritere noget andet, siger han.

Det er noget, den tyske finansminister Olaf Scholz er enig i. Han ønsker lige som den danske regering, at der skal afsættes flere penge til "moderne politikker" og færre til "de traditionelle".

Scholz mener, at der mangler fokus på klima og teknologi i det forslag til den næste flerårige budgetramme for 2021-27, som EU-præsident Charles Michel præsenterede fredag 14. februar.

- Jeg mener, at det forslag, der er fremlagt, ikke i tilstrækkelig grad indeholder denne modernisering. Det er egentlig min hovedkritik, siger Scholz.

Det er ikke helt uvæsentligt for Danmark, at Tyskland støtter den danske holdning, mener Jeppe Kofod.

- At Tyskland melder klart ud, at de lægger sig helt op ad den danske holdning er rigtig positivt.

- Det er klart og tydeligt med Tysklands udmelding i dag, at de også ønsker mere realisme, og det, tror jeg, er vigtigt for hele diskussionen. Hvis der skal landes en aftale, kræver det, at alle 27 medlemslande er realistiske, siger han.

Danmark, Sverige, Østrig, og Holland står sammen fast på, at budgettet ikke må overstige 1,00 procent af bni.

Desuden ønsker Danmark en fortsat rabat på en milliard kroner om året.

I øjeblikket ligger kompromisset på 1,074 procent af bni. Og rabatten, som Danmark og fire andre EU-lande har, udfases over de kommende år

EU's stats- og regeringschefer mødes torsdag for at forhandle om budgettet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Mindre opgaver rykkes frem

Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Lemvig

Campingpladser starter forsigtigt op

Annonce