Annonce
Danmark

Kommentator forventer aftale mellem V og S trods tillidskrise

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Regeringen vil have Venstre med i aftale om udligning, men mail om angreb mod partiet skader forhandlingerne.

Midt under forhandlingerne om en udligningsreform afslører en intern mail fra Socialdemokratiet, at regeringen har planlagt et "angreb på Venstre".

Annonce

Alligevel vurderer politisk redaktør for avisen Danmark Thomas Funding, at det fortsat er mest sandsynligt, at de to partier sammen laver en aftale om udligningsreform.

Venstre nægter i øjeblikket at møde op til de videre forhandlinger, før statsministeren kommer på banen og genopretter tilliden.

- Konsekvenserne i forhold til det kommunale bagland vil være for store, for Venstreborgmestrene kræver simpelthen, at partiet er med i en aftale, siger Thomas Funding.

Mailen, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, er sendt fra partiets politik- og presseafdeling (AIA) til en række centrale partiansatte, spindoktorer og ordførere.

Den viser, at mens regeringen har opfordret til at stoppe "Christiansborg-fnidder" har den samtidig planlagt et "angreb på Venstre".

Eksempelvis skal finansministerens personlige rådgiver finde "historier på Venstre (...) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet", står der ifølge avisen i mailen.

Regeringens plan er, at en reform skal være forhandlet på plads i marts, men målstregen kan have rykket sig, vurderer Thomas Funding.

Både Socialdemokratiet og Venstre er store borgmesterpartier, og det er derfor vigtigt for dem begge at få indflydelse på reformen.

Socialdemokratiet har heller ikke lagt skjul på, at ønsket er at få Venstre med i en bred aftale, som formentligt vil være mere langtidsholdbar.

- Men det er klart, at hvis Socialdemokratiet bliver ved med de her politiske narrestreger, så kan sympatien på et eller andet tidspunkt vippe til Venstres fordel, og baglandet vil acceptere, at Venstre ikke går med, siger Thomas Funding.

- Så bliver det Socialdemokratiets egen skyld - og ikke Venstre - hvis det ikke lykkes at lave en bred aftale, siger han.

Det er dog velkendt, at partierne på Christiansborg har strategier og planer for, hvordan de kan angribe modstanderne politisk.

Under valgkampen i 2014 kom det frem i medierne, at Venstre havde lavet en angrebsmanual med klare instrukser til at angribe den daværende SR-regering og venstrefløjen.

- Partierne arbejder langt henad vejen på den her måde. Og der er ikke noget odiøst i at koordinere, hvordan man i et forhandlingsforløb skal give modsvar, men det er centrale er, at målet er at skade Venstre, siger Funding.

- Men jeg synes, at det er overraskende, at Socialdemokratiet har planlagt angreb, for man er dybt afhængig af Venstre i den her sag. Også på længere sigt, hvor Socialdemokratiet ser stor potentiale i det flertal S og V har.

/ritzau/

Artikel fra Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Campingpladser starter forsigtigt op

Lemvig

Råd til virksomheder over Skype

Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Danmark

Live: Myndighederne udsender første tal for raskmeldte i Danmark

Annonce