Lemvig

Kommer tæt på historien

Amalie Rasmussen passer denne dag solden, hvor den opgravede jord bliver siet. Foto: Benny Gade

Seks arkæologistuderende har i to uger lejlighed til at slippe bøgerne og erstatte dem med skovl og murerske og hente praktisk grave-erfaring

Fjaltring: Amalie Rasmussen har travlt ved solden.

I dag er det hendes opgave at si jorden fra udgravningen i håb om, at der kan findes endnu flere små keramikstykker, slagger eller perler, som kan afsløre, hvem der boede på den gamle handelsplads i Fjaltring for over 1000 år siden. Hun skovler sand og jord op på en sold, der hænger i luften, og som derefter kan rystes, så sandet forsvinder ned gennem en si. Der er dog langt mellem fundene, for det er kun småsten, der ligger tilbage, mens avisen er på stedet.

- Men vi håber da at finde perler eller andet. Er vi heldige, finder vi måske også nogle tenvægte i de gamle grubehuse, men så skal vi også være heldige, siger hun.

Hun er 2. semester studerende på Københavns Universitet og glæder sig over muligheden for at deltage i udgravningen.

- Det giver et indblik i, om det er et fag, du har lyst til at arbejde videre med. De fleste studerende vil jo helst være gravende eller formidlende arkæologer. Mange vil gerne med ud at grave, men andre synes, det er for hårdt. Personligt synes jeg det er meget sjovt at komme så tæt på historien, som man kommer her, siger Amalie Rasmussen, mens hun skovler endnu en skovlfuld jord op i solden. Det er også overraskende for hende, hvor hårdt gravearbejdet egentligt er, men hun glæder sig samtidigt over at være med.

- Det fylder faktisk hele dit liv, siger hun og forklarer videre.

- De fleste, der er under uddannelse, bruger faktisk hele deres fritid på arkæologi, og jeg gør det også selv. Jeg læser, tegner eller diskuterer historie, vi mødes på de samme grupper på sociale medier. På den måde er det hele ens liv. Var jeg ikke her, så sad jeg sikkert et sted og studerede historie, siger hun.

Men i dag er hun udenfor og kommer tæt på livsteds-historien.

- Det har virkeligt givet meget, og jeg føler det lidt som et privilegium at være med, siger hun.

Foreløbigt er det kun enkelte keramikstykker, der er fundet i udgravningen, men arkæologerne regner med, at de vil finde mere. Foto: Benny Gade
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

En hyldest til viagra-bukserne - jeg glæder mig til at få et par

Kultur For abonnenter

Arrangørerne af Venø Festival: - Det er jo en form for hjerneblødning

Struer For abonnenter

Rejsen fra Somalia: Jeg er fri i mit hjerte nu

Struer For abonnenter

Tour de Toilet: Er der virkelig ingen steder at ski.. på hele Thyholm?

Fodbold For abonnenter

Da en "Gæv Kaal" ved navn Sophus Krølben endte i Tvis

Annonce