Holstebro

Kommunalt ansatte har udsigt til mere tvungen ferie

- Min personlige holdning er, at når folk ikke bruger os ret meget, så gælder det om at lukke ned, siger Mads Gammelmark, kommuneldirektøren i Struer Kommune, der påtænker at varsle de ansastte i administrative funktioner på rådhuset obligastorisk ferie i uge 29. Foto Jørgen Kirk

Mens flere produktionsvirksomheder holder ferielukket i én eller flere uger i juli, så har rådhusene undladt det. Men det kan der blive ændret på.

Holstebro: Indtil nu har de tre nordvestjyske kommuner kun sendt de ansatte hjem på tvungen ferie få dage om året, typisk i forbindelse med ferielukning af rådhuset mellem jul og nytår samt enkeltstående dage i forbindelse med helligdage, blandt andet dagen efter Kristi himmelfartsdag.

Men det er Struer Kommune på vej til at gøre op med. Direktionen påtænker at varsle rådhusets medarbejdere ferie i uge 29.

- I en mindre kommune er det ekstra vigtigt, vi holder lukket de dage, hvor der ikke rigtigt kommer nogen mennesker. For mig er det en mental effektivisering. Det handler om at få en forståelse og accept i organisationen af, at det er vigtigt for os at få tingene til at fungere maksimalt, når vi er der, siger kommunaldirektør Mads Gammelmark.

Den obligatoriske ferieafholdelse har været drøftet i kommunens samarbejdsudvalg, men er endnu ikke godkendt politisk.

- Hvordan har medarbejderne reageret?

- Ikke positivt. De synes ikke, at det er i orden, at arbejdsgiveren skal placere al deres ferie. Men her må jeg bare sige, at det er et meget stort privilegium selv at kunne bestemme sin ferie. Forestil dig en produktionsvirksomhed, der holdt lukket i 27-28-29, og hvor medarbejderne alligevel mødte på arbejde, siger kommunaldirektøren.

- De har fået en sjette ferieuge, medarbejdere over 55 år har seniordage og der er muligheder for afspadsering, så jeg synes jo også, at vi er en utrolig venlig og fleksibel arbejdsgiver. Vi har aftalt, at vi afprøver det i to år, siger Mads Gammelmark.

Nedenfor en oversigt over de arbejdsdage, hvor kommunalt ansatte i Holstebro, Struer og Lemvig kommuner i 2019 varsles ferie, fordi rådhuset holder ferielukket og lukker for borgerhenvendelser i hovedparten af de administrative funktioner.Struer Kommune: De tre dage før påske, den 15.-17. april Dagen efter Kristi himmelfartsdag, den 31. maj Mandagen før jul, den 23. december, og fredagen mellem jul og nytår, den 27. december- Hele uge 29*

Derudover har nogle medarbejdergrupper i henhold til deres overenskomst fri 1. maj og 5. juni.

Holstebro Kommune:1. maj 5. juni Dagen efter Kristi himmelfartsdag Dagene mellem jul og nytår

Lemvig Kommune: Ingen.

*) Foreslået af direktionen, men ikke politisk godkendt endnu. Behandles i økonomiudvalget i januar 2019.

En uskik at lukke rådhuset

Holstebro Kommune holder ferielukket mellem jul og nytår, dagen efter Kristi Himmelfartsdag, 1. maj og Grundlovsdag. Og det rækker, mener kommunaldirektør Lars Møller.

- På den måde optimerer vi vores ressourcer uden - at jeg tror - det generer borgerne ret meget, fordi det kun er en enkelt dag, at de ikke kan komme på rådhuset, siger kommunaldirektør Lars Møller.

- Men hvorfor ikke effektivisere yderligere og varsle medarbejderne ferie om sommeren, hvor mange borgere alligevel er rejst væk?

- Personligt synes jeg, at det er en uskik, at man lukker. Vi betragter os selv som en servicefunktion. Derfor skylder vi borgerne at holde åbent. Men vi opfordrer selvfølgelig til, at de forskellige afdelinger får afviklet så meget ferie som muligt, så vi er ikke fuldt bemandede, men kan betjene alle funktioner, siger Lars Møller.

Kommunaldirektøren i Struer tror ikke, at borgerne vil føle sig generet, hvis rådhuset lukker ned én uge om sommeren.

- Der er mange digitale betjeningsmuligheder, stor hverdagsåbenhed for borgerhenvendelser og mulighed for at booke møder uden for arbejdstid, siger Mads Gammelmark.

Han understreger, at det ikke er alle administrative funktioner, der lukker. Steder, hvor det er driftsmæssigt nødvendigt - for eksempel visitation til plejehjem og paskontor - er undtaget.

Lader det være op til hver afdeling

Lemvig skiller sig ud fra de to andre kommuner.

- Vi har ikke nogen tvungen ferie. Vi holder lukket for borgerbetjening enkelte dage om året, hvor det er muligt for medarbejderne at tage ferie, men vi forhindrer dem ikke i at tage på arbejde, hvis de ønsker det, siger kommunaldirektøren i Lemvig, Lars Keld Hansen.

- Men hvorfor ikke spare nogle penge på at lukke rådhuset og sende alle hjem?

- Det er slet ikke noget, vi har drøftet i direktionen. Vi har lagt det ud til afdelingerne, og så længe det fungerer, og vi har en fornuftig bemanding både i de travle og tynde perioder, så ser jeg ikke nogen grund til at ændre på det, siger Lars Keld Hansen.

Ville du have et problem med at tvinge de ansatte på ferie?

- Nej, ikke hvis det kun er tale om nogle enkelte dage om året, for eksempel mellem jul og nytår, hvor vi kunne skrue ned for varmen og spare lidt der. Men jeg ville have et problem med det, hvis man beslaglagde en stor del af personalets ferieuger.

0/0

Tophistorier

Annonce
Holstebro For abonnenter

Til minde om: Omsorgsfulde Bodil syntes, det var for farligt at få børn, og man forstår hende...

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

10 skarpe: Hvorfor skal vi have minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver?

Kultur

Efter årets Rock: Formand ser positivt på fremtiden

Tophistorier

Kultur

Galleri: Endnu mere Rock i Holstebro

Holstebro For abonnenter

Jeg tror jo ikke, at festivalen kan fungere, hvis jeg ikke er her

Holstebro For abonnenter

Socialisten fra Thorsminde er klar til flere valg

Holstebro

Efter katastrofevalg: Vanopslagh vil slå koldt vand i blodet

Holstebro

Lottovinder i Holstebro Kommune løb med tocifret millionbeløb

Annonce