Annonce
Holstebro

Kommune hyrede firma til at finde besparelser på handicappede og syge

Kommuner over hele landet har hyret privat konsulentfirma til at gennemgå mere end 800 borgersager med henblik på at finde besparelser. I Holstebro Kommune er der tale om 23 borgersager, som firmaet Trancit, ifølge mediet Altinget, har gennemgået. Arkivfoto
Politikerne var ifølge udvalgsformand Jens Kristian Hedegaard ikke særskilt informeret, da forvaltningen hyrede et eksternt konsultenfirma til at se sager om handicappede og syge efter i sømmene.
Annonce

Holstebro: Holstebro kommune er en af de 19 kommuner, der har indgået kontrakt med et eksternt konsulentfirma for at finde besparelser ved at gennemgå handicappede og psykisk syge borgeres sager. Det skriver Altinget, der ligeledes torsdag kunne afsløre, at størstedelen af kontrakterne med kommunerne er bygget op om et "no cure, no pay"-princip. Det betyder, at kommunerne kun skal betale firmaet løn, hvis de finder besparelser.

Dén betalingsmodel har ligeledes været gældende for Holstebro Kommunes kontrakt med firmaet Trancit, da kontrakten blev indgået 1. oktober 2018.

Siden er i alt 23 sager blevet gennemgået i Holstebro Kommune, viser mediets aktindsigt.

- Vi kender kun til tre sager i forvaltningen, siger Jens Kristian Hedegaard (V), formand for social- og sundhedsudvalget.

Han fortæller til Dagbladet, at beslutningen om at hyre de eksterne konsulenter ikke er én, der er blevet truffet i udvalget, men derimod i forvaltningen.

- Vi har godt vidst, at man i forvaltningen under tiden benytter sig af ekstern konsulentbistand, men vi er ikke blevet særskilt orienteret om de konkrete tilfælde, og vi er heller ikke blevet orienteret om betalingsmodellen, siger han.

Han tilføjer, at han ikke har kendskab til, at firmaet, der er blevet hyret ind, har fået penge udbetalt endnu.

- Men det, der er formålet med at hyre eksterne firmaer ind er jo at kvalitetssikre afgørelserne. Og det med at vi har haft konsulenter inde over er ikke nogen hemmelighed og ikke noget nyt, siger Jens Kristian Hedegaard.

Annonce

Lovligt eller ulovligt

I sagerne landet over har konsulentfirmaerne fået ti eller 15 procent af de samlede besparelser, som kommunen opnår. To juraeksperter har overfor mediet vurderet, at en af del af samarbejdsaftalerne mellem de 19 kommuner og konsulentbureauerne kan være på kant med loven. Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har derfor sat Ankestyrelsen til at undersøge, om kommunernes metoder er lovlige.

Torsdag skal der være møde i Social- og Sundhedsudvalget, hvor en redegørelse bliver fremlagt sideløbende med, at sagerne skal debatteres.

- Vi skal se på, om det er den betalingsmetode, vi skal have fremadrettet. Dermed har jeg også sagt, at vi skal sikre, at den er lovlig, siger udvalgsformanden.

Annonce

Afventer møde

Karsten Filsø (SF), der sidder med i Social- og Sundhedsudvalget, var ikke bekendt med de eksterne konsulenter, da Dagbladet kontaktede ham:

- Jeg vil ikke løbe fra et ansvar, men jeg kan ikke huske, at vi har haft sagen på dagsordenen i udvalget, siger han og fortsætter:

- Principielt bryder jeg mig ikke om betalingsmetoden, men jeg har svært ved at udtale mig konkret, når jeg ikke kender sagerne, siger Filsø, der vil afvente torsdagens møde i udvalget.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce