Annonce
Holstebro

Kommune vil bremse for flere vindmøller

Politikerne siger nu nej til flere vindmøller i Holstebro Kommune i denne byrådsperiode - og dermed også nej til ønsket om at fordoble antallet af vindmøller øst for Vemb. Arkivfoto: Morten Stricker
Mens Holstebro Kommune vil tillade flere marker med solceller, vil udvalg sige hel stop for flere vindmøller på land - i hvert fald i denne byrådsperiode.

Holstebro: Der bliver ikke sagt ja til flere vindmøller i Holstebro kommune de næste to et halvt år. Sådan lyder indstillingen, efter natur-, miljø- og klimaudvalget har diskuteret en stribe ønsker om at etablere både vindmøller og solceller forskellige steder i kommunen.

- Vi vil ikke gå videre med flere vindmøller i denne byrådsperiode ud over dem, som allerede er godkendt, siger udvalgsformand Karsten Filsø (SF) efter et møde, hvor også byrådets to store partier, Socialdemokratiet og Venstre var repræsenteret.

I Thorsminde er der en principiel godkendelse til én vindmølle, mens fire vindmøller er på vej mellem Tvis og kommunegrænsen til Herning. Men så er det slut.

- Vores holdning er, at vi i forvejen har mange vindmøller i kommunen, og oveni er der vindmøller på vej i Vesterhavet, som vil kunne ses fra kysten, siger Karsten Filsø med henvisning til vindmølleprojektet Thor med 250 meter høje vindmøller, som Folketinget har besluttet skal placeres 20 kilometer fra kysten og ud for Nissum Fjord.

- Oveni betyder afskaffelsen af Grøn Ordning, så der ikke er sikret et tilskud til de lokalsamfund, som får vindmøllerne - og som har hjulpet til, at projekterne er accepteret, siger Karsten Filsø.

Det er især to ønsker om nye vindmøller, som dermed får et nej. Det ene drejer sig om 13 ekstra vindmøller øst for Vemb, som skulle stå sammen med de 12 høje vindmøller, der i forvejen står i området. Det andet projekt drejer sig om fem vindmøller ved Madum Flod syd for Ulfborg.

- Jeg vil ikke udelukke, at det næste byråd vil kunne sige ja til vindmøllerne, siger Filsø med henvisning til, at der efterhånden er en del ældre vindmøller i kommunen, som formentlig højst har ti års levetid tilbage.

Annonce

Ja til solceller

Byrådet har sat et mål om, at der skal produceres 50 procent mere strøm fra vedvarende energi, end der bliver brugt indenfor kommunens grænser.

Det giver til gengæld plads til to nye solcelleparker ud over de 220 hektar med solceller, som er på vej ved Bur, og som byrådet har sagt principielt ja til.

Begge de to nye solcelleparker kommer i områder, hvor der i forvejen står vindmøller - nemlig ved Tvis og nordøst for Skave.

Ved Tvis er der ansøgt om cirka 150 hektar med solceller, men så stort bliver det ikke.

- De skal ikke for tæt beboelse men mere ind under vindmøllerne, så det kan måske blive på 80 til 100 hektar, siger Karsten Filsø.

Det samme gælder ved Møgelvang, hvor der står tre vindmøller.

- Beboerne skal ikke omringes af solceller, så der er måske plads til 70 hektar solceller tættere på vindmøllerne, siger Karsten Filsø.

Økonomiudvalget skal endelig godkende indstillingen fra natur- og miljøudvalget om såkaldte "Energilandskaber", som det hedder i kommunalt sprogbrug.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Annonce