Annonce
Navne

Kommunens nye erhvervskonsulent: - Jeg glæder mig vildt til at komme ud af forsker-boblen

- Jeg glæder mig vildt. På universitetet er man i sådan en niche-boble. Man forholder sig hverken til politik eller omverdenen, men graver sig ned i et forskningshul. Nu skal jeg arbejde med både politik og erhverv - det bliver så godt, mener Henriette Gavlshøj Mortensen, der netop er blevet ansat ved Holstebro Kommune som erhvervskonsulent. Foto: Morten Stricker
Man kunne godt hævde, at Holstebro Kommunes nye erhvervskonsulent er "over-kvalificeret". 31-årige Henriette Gavlshøj Mortensen har nemlig en ph.d. i nanoscience. Men hun glæder sig til at arbejde udenfor universitetets mure.

Holstebro: Hvis nogen havde sagt til Henriette Gavlshøj Mortensen, da hun som 19-årig flyttede til Aarhus, at hun en dag kunne smykke sig med titlen ph.d., ville hun have spurgt: "Hvad er en ph.d.?"

Og hvis nogen havde antydet, at hun efter studierne, 31 år gammel, ville flytte tilbage til Holstebro, ville hun skraldgrine og sige: "Det kommer aldrig til at ske!" Ikke fordi der var noget galt med Holstebro, men fordi hun forestillede sig et andet liv.

- Når jeg tænker tilbage på det, kan jeg slet ikke forstå, at vi har fået skabt et samfund, der kræver, at unge på 15-16 år allerede på det tidspunkt ved, hvad de vil med resten af deres liv. De skal jo vælge fag, rette ind og styre mod en bestemt uddannelse. Og når man bliver 18-20 år, flytter man så ofte til en helt ny by og begynder et studie, man slet ikke har styr på, hvad er. Nu, set i bakspejlet, ved jeg godt, at man ikke behøver have styr på det hele - men sådan føltes det, da jeg var 19, og det var svært og meget på én gang, forklarer Henriette Gavlshøj Mortensen.

Fakta er, at hun for en uges tid siden med succes forsvarede sin ph.d. indenfor nanoscience, som er et tværfagligt studie, hvor man arbejder med fysik, kemi og biologi på nanoskala. Nano betegnet noget meget småt - så småt, at man ikke kan se det med almindelige mikroskoper. Den 1. april tiltrådte hun i en ny stilling som erhvervskonsulent i Holstebro Kommunes erhvervsudviklingsafdeling.

Annonce

Skiftede mening

- Et eller andet sted midtvejs i min ph.d. gik det op for mig, at jeg ikke havde lyst til en fremtid som forsker, fortæller Henriette.

Havde hun villet gå den klassiske vej, skulle hun have haft en række forskerstillinger i udlandet - såkaldte post doc-stillinger - efter sin ph.d., da en udenlandsk post doc er påkrævet, hvis man vil fortsætte den akademiske karriere.

- Jeg begyndte at kigge i andre retninger, og i 2019 så jeg et opslag på LinkedIn, hvor man søgte "nogen, der ved noget", som ville dele sin viden med andre. Det handlede om at hjælpe iværksættere i Aarhus. "Det er da lige mig", tænkte jeg, for jeg vidste jo noget om kemi, fortæller Henriette, der kontaktede kvinden bag opslaget, Xenia Duffy.

- Og så sagde hun: "Fedt, at du vil hjælpe. Det findes godt nok ikke endnu, det var bare en idé. Men vil du være med til at starte det?", ler Henriette Gavlshøj Mortensen.

Xenia Duffy arbejdede på Aarhus Universitet, og hun havde før hjulpet iværksættere, men oplevede, at de brugte en masse kostbar tid på at søge penge, søge hjælp, og i det hele tiden famle sig frem. Henriette besluttede sig for at hjælpe.


Et eller andet sted midtvejs i min ph.d. gik det op for mig, at jeg ikke havde lyst til en fremtid som forsker.


- Jeg var et par måneder inde i min barselsorlov med nummer to. Havde det være med vores første barn, havde jeg ikke kunnet overskue det, men nu tog jeg lige en måned mere i babyboblen, og så begyndte jeg at arbejde på projektet med June på den ene arm, fortæller Henriette.

Projektet kom op at køreunder navnet Time Angels og blev en succes i Aarhus, Odense og København. Nu kører det uden Henriette, der trådte ud af bestyrelsen den 1. januar 2021.

Annonce

En dør på klem

- Det var en meget specielt følelse at sige farvel til noget, der jo også har været min baby. Men Time Angels var med til at vise vejen for mig, fortæller Henriette, der også har arbejdet en smule freelance for en virksomhed, der rådgiver små og mellemstore virksomheder med at lave bæredygtige strategier.

Ægtemanden Rene havde i mellemtiden fået et job, hvor han blandt andet havde noget ansvar på en fabrik i Holstebro. Og så stod der pludselig en dør på klem til Henriettes hjemby. I dag arbejder Rene for Danish Bio Commodities (DBC), hvor han er chef for biologisk service.

- Han skrev speciale om biogas, og i de år, hvor han ikke beskæftigede sig med biogas derefter, tror jeg, at han lidt følte, at han havde forladt sin baby. Så fik han denne mulighed for at komme tilbage til biogas, og han elsker det. Han er ét stort smil hver morgen, når han skal på arbejde, fortæller Henriette.

Henriette Gavlshøj Mortensen

31, født og opvokset i Holstebro.

Gik på Nørrelandsskolen, så på Husby Efterskole, og er HTX-student fra 2008.

Har en kandidat i kemi fra Aarhus Universitet og desuden en ph.d. i nanoscience (Absolute Scale Modelling of SAXS Data From Self-Assembled Systems, hed den) fra marts 2021.

Gift med Rene Mortensen, 34 år, fra Hornsyld. Han er procesingeniør og arbejder for Danish Bio Commodities (DBC), som er delvist ejet af Jysk Energi. René kører i hele Jylland og rådgiver ejere af biogasanlæg.

Parret har to børn - Hannah på fire år og June, der bliver to år i juni.

Henriette tiltrådte som erhvervskonsulent ved Holstebro Kommune den 1. april 2021.

Hun har begge sine forældre, tre bedsteforældre samt sin bror og svigerinde i nærområdet.

- Min bror og hans kone boede i Kina indtil 2019, og jeg savnede dem så meget. Så det er så fint, at vi nu begge har slået os ned igen i Holstebro. Den første gang, Rene og jeg luftede tanken om at flytte til Holstebro, ville min mor slet ikke diskutere det. Hun ville så gerne have os her, at hun ikke turde glæde sig, før hun var sikker på, at vi mente det, smiler Henriette Gavlshøj Mortensen.

Annonce

Jule-lejligheden

Henriette og Rene solgte deres hus i Assentoft, øst for Randers, den 28. november 2020, og boede først i en midlertidig lejlighed på Viborgvej, som de døbte "jule-lejligheden" for at deres børn kunne forstå, hvorfor de havde den så kort tid. Den 15. januar flyttede de så ind i et lejet hus i Ellebæk.

- Og nu skal vi til at bygge i Alstrup. Det bliver et mellemstort hus. Vi har rejst meget og har venner i mange lande. Vi skal kunne invitere venner, der kan bo hos os i en weekend, uden at man bliver sindssyg af for lidt plads. Og ikke mindst skal mine svigerforældre også kunne komme på besøg - vi kalder det "svigermors værelse", og det er på tegnebrættet, siger hun.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

24-årig havde hash og peberspray

Lemvig

Dantrafo kom godt ud af 2020

Annonce