Annonce
Lemvig

Kommuner vil diskutere jagt- og fiskeforbud

Mange frygter at miste muligheden for at sejle ud og sætte et garn på fjorden. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Holstebro er ikke glad for udsigten til et jagt- og fiskeriforbud. Struer kender ikke problemet, mens man i Lemvig forventer at gå imod et forbud

Vestkysten: De tre vestjyske kommuner Struer, Holstebro og Lemvig har endnu ikke fundet ud af, hvad de skal mene om det eventuelle jagt- og fiskeriforbud, der kan ramme flere naturområder i Vestjylland. De har derfor også forskellig tilgang til emnet.

Mens formanden for teknik, miljø og klima i Struer Kommune Marianne Bredal (V) end ikke kender problemet, og ikke har fået henvendelser om det, så er den tilsvarende formand i Holstebro kommune, Karsten Filsø (SF) klar til at smøge ærmerne op.

- Der er ingen tvivl om, at det er et emne, vi kommer til at forholde os til som udvalg og som kommune. Jeg ved også, at nogle af mine kolleger i udvalget allerede har haft henvendelser fra foreninger om sagen, siger han.

Annonce

Notatet

Frygten bunder i et notat fra EU-kommissionen, der lægger op til debat om, hvordan biodiversiteten styrkes frem mod år 2030. Notatet foreslår at udlægge 30 procent af både land- og havarealer som beskyttet natur, og her af skal 10 procent være særligt beskyttet - det indebærer blandt andet, at der ikke bør jages eller fiskes i områderne.


Der er ingen tvivl om, at det er et emne, vi kommer til at forholde os til som udvalg og som kommune.

Karsten Filsø (SF), formand for teknik, miljø og klima, Holstebro Kommune


Det er de danske politikere, der skal bestemme, hvordan biodiversitetsplanen skal føres ud i livet her i landet. Men på forhånd er der frygt for, at de vil kigge på de arealer, der i forvejen er beskyttede som natura2000 områder. Der er blandt andet Nissum Fjord, Harboøre Tange, Nissum Bredning og dele af områderne omkring Venø.

Planen er endnu ikke konkretiseret, så derfor er omfanget ikke kendt. Både jægere og fritidsfiskere er dog allerede på barrikaderne, og flere EU-politikere har også i læserbreve advaret om, hvad der er i gang.

Annonce

Vil sikre adgangen

Karsten Filsø fortæller, at byrådspolitikerne endnu ikke har drøftet det.

- Men jeg tror på, der vil være opbakning til at sikre adgang til både fiskeri og jagt, siger han.

I hans øjne vil det være indlysende, hvis de vestjyske kommuner slår sig sammen og skriver en fælles henvendelse til ministeren om problemstillingen.

- Vi har jo mange borgere, der har glæde af at gå  ud og fange f.eks. fisk. Vi har nogle store satsninger i både Storåen og Skjern å, som vi skal passe på, siger han.

- Når vi har diskuteret det, kunne det være mit bud, at vi slår os sammen med Lemvig, Struer, Ringkøbing-Skjern og eventuelt Skive om en fælles henvendelse, siger han.

Annonce

Havne uddør

Karsten Filsø er også formand for Naturpark Nissum Fjord.

- Hvis der bliver et forbud mod jagt og fiskeri, så uddør fjordhavnene. Det er endnu en grund til, at vi skal kæmpe imod, hvis det skulle være den vej, at tingene går, siger han.

Annonce

Mangler behandling

I Lemvig Kommune er formanden for teknik- og miljøudvalget, Steffen Damsgaard (V) enig i, at man ikke bør støtte de begrænsninger, der er lagt op til fra EU-Kommissionens side.

- Men vi skal først behandle det i udvalget, inden vi kan tage stilling. Men når vi modtager noget, der kan afgives høring eller svar på, så vil vi utvivlsomt gøre det, og kan det ske sammen med de andre kommuner, vil vi nok også vælge det, siger han.

- Uden at sagen endnu har været diskuteret, så er det min egen umiddelbare tilgang, at vi ikke skal støtte begrænsninger. Vi kan også se, at et forslag med så stor betydning er noget, som borgerne forholder sig til, for både jagt og fiskeri fylder meget i en landkommune. Mange af os både benytter og beskytter naturen. Det er en del af at bo i en landkommune, at man har de muligheder. Det er en ret, der er næsten indgroet i dem, siger Steffen Damsgaard.

Nu lægger han op til at orientere sit udvalg om, hvad der er under opsejling. Så vil man senere behandle sagen, så der er et mere konkret forslag på bordet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Minut for minut: Ja da! Lemvig tager flot sejr i Skanderborg og øger afstanden til sidstepladsen

Sport For abonnenter

Karakterer: Hold nu op, der er mange topkarakterer efter sådan en sejr

Annonce