Mærkedage

Kontroversiel musiker skaber stadig røre

Steven Patrick Morrissey fandt som meget ung en interesse i at skrive. Det er blevet til flere bøger, men det er musikken, han kendes bedst for. Han fylder 60 år onsdag 22. maj. Foto: Jose Jordan/Ritzau Scanpix
Steven Patrick Morrissey fra The Smiths har ry for kontroversielle sange og udtalelser. Onsdag 22. maj fylder han 60 år.

60 år: Han er for sin musik elsket af mange, mens han for sine kontroversielle udtalelser er hadet af lige så mange.

Steven Patrick Morrissey startede som frontfigur og sangskriver i 80'er-bandet The Smiths. Bandet havde en levetid på under ti år, men alligevel imponerede de med fire albummer på magasinet Rolling Stones liste over de 500 bedste albummer nogensinde.

Det er dog ikke kun musikken, som Morrissey, der onsdag 22. maj fylder 60 år, har ryddet forsider med.

Han er født i Manchester, og i kølvandet på bombeangrebet mod Ariana Grande-koncerten i byen i 2017 var han ikke sen med kritik af både politikere og det britiske kongehus. I et facebookopslag anklagede han den britiske premierminister, Theresa May, for at "leve i en skudsikker boble", mens dronning Elizabeth fik kritik af musikeren for ikke at aflyse en havefest dagen efter angrebet.

Det var dog musikken, der startede det hele. Sammen med sangskriver og guitarist Johnny Marr og to andre skabte de bandet The Smiths. Bandet gik i opløsning i 1987 efter at have udgivet seks albummer, hvoraf det ene havde titlen "The queen is dead".

I sin solokarriere fortsatte Morrissey med kontroversielle albumtitler. Det er blandt andet blevet til "Viva Hate", "Kill Uncle" og "Beethoven Was Deaf".

Ikke desto mindre har han også haft succes med solokarrieren. Ifølge det danske musikblad Gaffa er han ad flere omgange blevet kåret som en af de mest indflydelsesrige kunstnere nogensinde.

Steven Partick Morrissey har flere gange lagt vejen forbi Danmark. Blandt andet i 2006, hvor han stod på Orange Scene på Roskilde Festival. Han skulle også have spillet i DR's Koncerthus i fjor, men hele turnéen blev aflyst.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig For abonnenter

Ulv eller sjakal? Noget er på færde på Tangen

Lemvig

FCM-spillere skal træne i Harboøre

Lemvig For abonnenter

Tre huller i bybilledet fyldes ud

112

Ville undvige dyr - endte på taget

Livsstil For abonnenter

Lisbeth Østergaard: Du skal kunne finde lykken i leverpostejslivet

Lemvig

Viser det nye havnekontor frem

Lemvig For abonnenter

Skal der spares eller ej: Vi aner ingenting

Lemvig

Opdateret: Bilist på sygehuset efter færdselsulykke på Ringkøbingvej

Kultur

Europæiske anmeldere: Dette kan Holstebro forvente af Sting-koncert

Annonce