Annonce
Holstebro

Kovending: Omstridt kloakering i Hvam er sat i bero

Husejere i Hvam Mejeriby er frustrerede. De skal have kloaksepareret - men på en ny måde, hvor al tagvand - og vand fra terrasser skal afleveres over jorden. Det vil give en hel masse problemer. Foto: Morten Stricker
Efter besøg hos borgere i Hvam har miljøudvalg sat kloakseparering i bero - foreløbig kun indtil næste udvalgsmøde 18. august.

HVAM: Torsdag var fire medlemmer af natur- og miljøudvalget på besøg i Hvam, hvor de mødte nogle af de borgere, som er frustrerede over forløbet omkring en kloakseparering, hvor husejerne spildevand og regnvand skal adskilles.

- Efter besøget har vi besluttet at sætte kloaksepareringen i bero til næste møde 18. august, hvor vi skal have afklaret nogle spørgsmål og have en drøftelse, fortæller Karsten Filsø (SF), der er formand for natur- og miljøudvalget.

Borgerne i Hvam har svært ved at se, at de løsninger, som de har fået præsenteret, kan fungere. Især fordi det er et område med lerjord, så mange ikke kan nedsive vand i en faskine. 80 procent af borgerne har skrevet under på kritik af forløbet

Annonce

- Vi lyttede til borgere, og nogle synes, at de får en træls ekstra udgift. Og de savner viden om, i hvilken kote (højde. Red.), de skal aflevere regnvandet. Og nogle har brugt penge på nye rør og forberedt en kloakseparering - rør ,som nu ikke kan bruges. Andre steder er nedsivning muligt, men det skal vi have en samlet vurdering af, siger Karsten Filsø.

Kloaker og vand i Hvam

Kloakseparering i Hvam foregår på en ny måde for en ældre bydel. Det er første gang, at tagvand enten skal sives ned i jorden på egen grund - eller borgerne skal aflevere vandet i højde med fortovskanten. Dermed kan vandet ikke løbe i rør under jorden, som det sker normalt.

De eksisterende kloakrør skal i fremtiden kun bruges til regnvand. I ældre byområder som Hvam, der i dag ikke er kloaksepareret, løber spildevand og regnvand fra tag og udendørs afløb i det samme rør.

I Hvam skal regnvand løbe i render på vejen og på et fortov, hvis det ikke sives ned på egen grund. Fra vejen løber vandet til en overløbssø - og videre til et vandløb.

Håber på ny løsning

Jørgen Ahler er én af de fire beboere, som viste politikerne rundt og forklarede om forholdene.

- Vi vurderer, at 40-50 huse har bagfald på grunden, så de ikke kan føre tagvand rundt til skel. Det vil vi gerne have dokumenteret, før politikerne beslutter sig, siger Jørgen Ahler.

Han håber fortsat, at politikerne ombestemmer sig og dropper modellen.

- Jeg håber, at de erkender, at løsningen ikke dur her i Hvam. Og de i stedet rørlægger på sædvanlig vis, så vi ikke skal have en hel masse pumper kørende i hele byen,  siger Jørgen Ahler.

Karsten Filsø vil dog ikke love, at politikerne dropper planen.

- Der skal rigtig meget til, at vi ændrer noget, som er besluttet. Der er altid nogen, som bliver ramt, når vi går ind med kollektive løsninger. Og her får de borgere en ekstra udgift, som allerede har forberedt en kloakseparering, siger Karsten Filsø.


Efter besøget har vi besluttet at sætte kloaksepareringen i bebo til næste møde 18. august, hvor vi skal have afklaret nogle spørgsmål og have en drøftelse.

Karsten Filsø (SF), formand for natur- og miljøudvalget.


De var Aksel Gade (V), Finn Thøgersen (V), Rasmus Beltofte (R) samt miljøchef Torben Mølgaard, som var med i Hvam.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Radikale kommer til at bide negle når man håber på at bevare pladsen i byrådet

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Holstebro For abonnenter

Om en måned skal Martin, Joshua, Juliane og Sofie sætte deres første krydser: - Det betyder altså ikke, at vores stemmer ikke også tæller

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Annonce