Annonce
Danmark

Kræftsag vokser: Flere end 400 patienter genindkaldes til ny skanning

Sagen om patienter, som ikke har fået den skanning for lungekræft, de har ret til, er vokset, siden Hospitalsenhed Midt i april genindkaldte 93 patienter til en ny undersøgelse. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Antallet af patienter, som har fået en forkert skanning på Regionshospitalet i Silkeborg vokser sig større, viser ny opgørelse. Nu er 108 patienter indkaldt til en ny skanning i Region Midtjylland. Dermed genindkaldes samlet mere end 400 patienter på landsplan.
Annonce

Kræftsag: 108 patienter i Region Midtjylland har nu modtaget et brev om, at de ikke har fået den skanning for lungekræft, som de har ret til. Sådan lyder den seneste status fra Hospitalsenhed Midt, der blandt andet tæller Regionshospitalet i Silkeborg, i sagen, hvor 93 patienter i april blev genindkaldt til en ny skanning. Patienterne var i strid med retningslinjerne ikke blevet tilbudt en fulddosis-skanning, men var i stedet blevet tilbudt en mindre effektiv lavdosis-CT-skanning, fordi der kun var lav mistanke om lungekræft.

Den seneste opgørelse fra sygehuset, som avisen Danmark har fået udleveret, viser, at der siden april er opdaget yderligere 15 tilfælde, hvor det vurderes, at patienter med mistanke om lungekræft i strid med retningslinjerne er tilbudt en lavdosis-CT-skanning. Og dermed er i alt 108 patienter blevet genindkaldt til en ny fulddosis-CT-skanning i det midtjyske.

Derudover bliver 300-350 patienter genindkaldt i Region Hovedstaden, hvor man i kølvandet på Silkeborg-sagen har opdaget, at man heller ikke her har givet alle patienter den skanning, de har ret til ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer. En fulddosis-CT-skanning er cirka 99,5 procent sikker. Mens en lavdosis-CT-skanning er cirka 95 procent sikker.

Tre korte om kræftsagen

1. 27. april offentliggjorde Hospitalsenhed Midt, der blandt andet tæller Regionshospitalet i Silkeborg, at mindst 93 patienter skulle genindkaldes til en undersøgelse for lungekræft. Og i samme ombæring havde man tænkt sig at fyre ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg Ulrich Fredberg. Afskedigelsen skyldtes "samarbejdsproblemer i en patientsikkerhedssag," stod der i en pressemeddelelse, der blev udsendt klokken 22, og som senere er blevet fjernet fra regionens hjemmeside. Ifølge hospitalsledelsen har Diagnostisk Center tilbudt en forkert scanning til en række patienter. 93 patienter blev genindkaldt til en ny skanning, fordi det vurderes, at de burde have en fulddosis-CT-skanning frem for en lavdosis-CT-skanning. Fire patienter er henvist til lungekræftpakke efter at være blevet skannet igen. En enkelt har fået konstateret lungekræft. Sidenhen er yderligere 15 patienter blevet genindkaldt til en ny undersøgelse.

2. Dagen efter den opsigtsvækkende pressemeddelelse indgik Ulrich Fredberg og hospitalsledelsen en aftale om frivillig fratrædelse, og Ulrich Fredberg stoppede med øjeblikkelig virkning. Han afviser dog fortsat kritik i sagen, selvom han over for avisen Danmark har erkendt at have brudt retningslinjerne. Men ifølge ham er det ikke muligt at overholde retningslinjerne, og fagligt set har han gjort det bedste for patienterne ved at tilbyde lavdosis-CT, da lavdosis-CT kun er brugt som erstatning for mindre effektive røntgenundersøgelser, mener han. Den ledende overlæges fratrædelse har skabt røre i det midtjyske sundhedsvæsen, hvor Ulrich Fredberg blandt andet har mødt massiv opbakning hos sine kollegaer.

3. Sagen har nu været medvirkende til, at Region Hovedstaden har opdaget, at man heller ikke her overholder retningslinjerne, og nu ligesom i Silkeborg har besluttet at rette ind. 300-350 patienter i Region Hovedstaden skal genindkaldes til en ny skanning.

Annonce

Forventeligt

Ifølge lægefaglig direktør på Hospitalsenhed Midt Claus Brøckner Nielsen er det forventeligt, at antallet af genindkaldelser er steget. Da sygehuset i slutningen af april meldte ud, at mindst 93 patienter skulle genindkaldes, lå en række sager nemlig fortsat til vurdering hos eksperter på Odense Universitetshospital, der skulle vurdere, om patienterne burde have fået tilbudt en fulddosis-CT-skanning.

- Men det er beklageligt, at det er så mange, der skal genindkaldes. Men vi vil opfordre alle patienterne til at tage imod tilbuddet om en ny undersøgelse, så vi kan være helt sikre på, at vi har undersøgt dem korrekt, siger han.

Han fortæller, at der stadig er nogle få sager, som venter på en vurdering på Odense Universitetshospital. Derfor kan antallet af patienter, der skal genindkaldes, fortsat stige en smule, fortæller han.

Hospitalsenhed Midt forventer, at have genundersøgt alle de genindkaldte patienter inden sommerferien. Indtil videre er fire af de genindkaldte patienter henvist til en kræftpakke. Heraf har en enkelt fået konstateret kræft. Den tidligere ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, som blev fjernet i kølvandet på sagen, afviser, at det ene kræftfund har noget at gøre med brugen af lavdosis-CT-skanninger.

Annonce
Annonce
Lemvig

48-årig omkom i drukneulykke

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

To tyske biler fik buler

Annonce