Annonce
Navne

Krøllet Monty Python-hjerne indtog Hollywood

Filminstruktør Terry Gilliam modtog i november 2019 en pris ved Kairos internationale filmfestival for sine bedrifter i filmens verden gennem en lang karriere. Den 22. november fylder Gilliam 80 år. Arkivfoto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Terry Gilliam blev for alvor kendt, da han i 1970'erne var med til at skabe det farverige britiske komedieunivers Monty Python. Den 22. november fylder han 80.

80: Han er kendt som manden, der i 1970'erne var med til at skabe Monty Python, og som senere rejste over Atlanterhavet for at kaste sig ud i amerikansk drama i Hollywood.

Terrence Vance "Terry" Gilliam, der både er filminstruktør, skuespiller, komiker, animator og meget andet, kan se tilbage på en lang og yderst varieret karriere. Søndag den 22. november fylder han 80 år.

Terry Gilliam blev født i USA af britiske forældre under Anden Verdenskrig og boede en del af sin barndom i Los Angeles. Da han var i 20'erne, flyttede han til Storbritannien, og her fik han job som animator på et tv-program for børn. Han begyndte for alvor at markere sig inden for filmens verden i 1970'erne, da han var med til at skabe det farverige komedieunivers som en af de oprindelige bagmænd bag Monty Pythons Flying Circus.

Annonce


Til at begynde med var hans rolle primært animator, og han stod blandt andet bag de vanvittige tegnefilmssekvenser i Monty Python-filmene.


Til at begynde med var hans rolle primært animator, og han stod blandt andet bag de vanvittige tegnefilmssekvenser i Monty Python-filmene. Undervejs medvirkede Terry Gilliam i filmene i et hav af skæve roller og karakterer. Eksempelvis har han givet den som både ridder og æsel i "Monty Python og de skøre riddere". En film, hvor han også var medinstruktør.

Efter den britiske komediekarriere bevægede Terry Gilliam sig tilbage til USA for at kaste sig ud i amerikansk drama. Han blev her kendt som instruktør bag en stribe store Hollywood-succeser som "Brazil" i 1985 og "Fear and Loathing in Las Vegas" og "Twelve Monkeys" i 1990'erne.

Hans seneste ambitiøse projekter som instruktør tæller filmen "The Man Who Killed Don Quixote" samt 2000'ernes store produktioner "Brothers Grimm" (2005) og "The Imaginarium of Doctor Parnassus" fra 2009. Terry Gilliam kom i begyndelsen af året i modvind, efter at han kan kaldte MeToo-bevægelsen en "heksejagt" mod mænd.

Privat er han gift med makeupartist Maggie Weston. Parret har tre børn.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Klimatorium vil være verdensførende: ansøgning for millioner er afleveret

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Del af Fabjergvej spærres kl. 11-13 i dag - dobbeltdækkerbus skal bjærges

Struer For abonnenter

Efter bølge af indbrud tog Tina sagen i egen hånd: - Det var bare et spørgsmål om tid, før de også ville komme her

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Leder For abonnenter

Lange testkøer er en hån mod de pligtopfyldende borgere

Sundhedsministeren er smittet med corona

Sport For abonnenter

Fra andenviolin til førsteviolin for Thomas Damgaard: - Det er det jeg spiller håndbold for

Navne

Jan tiltrak masser af udlændinge: Han gjorde en stor indsats for dansk landbrug

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Boligsalget slår sidste år flere uger inden årsskiftet

Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Lemvig For abonnenter

Flyttede fra København til Ferring og i fuld vigør: - Jeg egner mig ikke til at sætte mig hen og være pensionist

Lemvig

Soldater og beredskabsfolk skal coronateste i det midtjyske

Annonce