Lemvig

Krabbekløer, festtaler og 300 gæster indviede Skou-bygningen

Nobelpristager Jens Chr. Skous enke, Ellen-Margrethe Skou, klipper snoren i form af en 3D-printet DNA-streng. Fotograf Lars Kruse, Aarhus Universitet

Nobelpristager Jens Chr. Skou, der stammer fra Lemvig, har fået en hel ny og topmoderne bygning ved Århus Universitet opkaldt efter sig - indvielsen foregik mandag

Aarhus: Det var ikke en rød snor, men en 3D-printet DNA-streng, der blev klippet over for at markere åbningen af den nye gule murstensbygning, Skou-bygningen, i universitetsparken i Aarhus.

Indvielsen fandt sted mandag den 8. oktober, den dag, hvor bygningens navnefader og tidligere Nobelpristager Jens Christian Skou, der oprindeligt stammer fra Lemvig, ville være fyldt 100 år.

DNA-strengen blev klippet over af hovedpersonens enke, Ellen-Margrethe Skou.

- Jens Christian forsømte aldrig en lejlighed, når vi var ude eller i Danmark, til at prise sine arbejdsvilkår - og fortælle hvor fremragende, det var. Og en gang imellem tænkte jeg: "Mon ikke du overdriver lidt?". Men han kunne ikke overdrive det her. Jeg håber, at der er nogle, der vil gøre det samme - at prise de arbejdsvilkår Aarhus Universitet byder sine forskere, sagde hun foran de omkring 300 gæster, der både sad på stole, stod på trapperne og etagen over i det åbne atrium.

Den nye syv-etagers forskningsbygning i universitetsparken i Aarhus skal danne rammen om fremtidens store biomedicinske opdagelser og bliver arbejdsplads for cirka 300 danske og internationale forskere, laboranter og studerende. Den 15.000 kvadratmeter store bygning rummer avancerede laboratorier og en topmoderne dyrestald, der kan rumme op til 30.000 mus og rotter, der bruges til forskning i sygdomme. Desuden får forskerne adgang til højteknologisk laboratoier, der giver mulighed for at arbejde med genmodificerede organismer og dyr. Ca. 40 procent af bygningens volumen består af teknik, hvoraf en stor del ikke kan ses med det blotte øje. Det er Bygningsstyrelsen, der ejer Skou-bygningen, som har et budget på cirka 650 millioner kroner

Flere af dagens talere roste bygningen og de muligheder, den skaber for den biomedicinske forskning.

- En fantastisk smuk ny bygning i det, der efter min opfattelse er verdens smukkeste campus, lød betegnelsen fra byens borgmester Jacob Bundsgaard (S).

- Bygningen rummer ambitionsniveauet til, at man gøre nye store opdagelser, sagde borgmesteren, der også bemærkede, hvordan forskningsmiljøet er med til at skabe arbejdspladser og gunstige "erhvervseventyr" med store bevillinger som følge.

Lars Bo Nielsen, dekan på Health kaldte bygningen en en arkitektonisk, ekstremt vellykket bygning, der vil tiltrække og fastholde de skarpeste hjerner i verden.

- Jeg tror, at Skou-bygningen vil få afgørende betydning for udvikling af biomedicinsk forskning i Danmark, sagde dekanen.

Det tårnhøje ambitionsniveau gik igen i flere af talerne. En af dem, der luftede store forhåbninger til fremtidens forskning i Skou-bygningen, var Anna Wedell, fysikprofessor på Karolinska Instituttet og formand for Nobelpriskomiteen for fysik/medicin.

- Jeg håber, at vi kommer til at se flere Nobelpriser her fra, sagde hun.

Jens Christian Skou fik i 1997 Nobelprisen i kemi for sin opdagelse af den såkaldte natrium-kalium-pumpe, der er en membran-pumpe, som blandt andet er nødvendig for, at celler kan fungere. Opdagelsen hvilede på forsøg udført på nervetråde fra krabber - og derfor fik dagens gæster selvfølgelig krabbeklør til receptionen.

Udover receptionen var der også rundvisning i den topmoderne dyrestald til mus og rotter.

Selv om hovedpersonen ikke var til stede, fyldte han alligevel meget i talerne og bevidstheden.

- Han var - og vil til stadighed være - en ledestjerne for andre forskere. Han har vist vejen, vist hvor langt man kan nå i Aarhus, og at vi på trods at vores liden størrelse set i international sammenhæng godt kan have store ambitioner her i Aarhus, borgmester sagde Jacob Bundsgaard.

Skou bygningen er opkaldt efter nobelpristager nyligt afdøde Jens Chr. Skou, der oprindeligt stammer fra Lemvig. Fotograf Lars Kruse, Aarhus Universitet
0/0
Annonce
Lemvig

For sent at lave om - yngste skolebørns skoledag bliver ikke ændret

Lemvig For abonnenter

Politikere afkrævet svar: Hvornår renses høfde 42 op?

Lemvig

Færre deltagere løb stafet rundt om søen

Lemvig For abonnenter

Godt med motion i den friske luft

Lemvig

Mindehøjtidelighed for søslaget

Lemvig

Helmig meldte afbud til Haze - nu er afløser klar

Annonce